Ruuat, joita ei tulisi säilyttää jääkaapissa

heinäkuu 10, 2015

Monet meistä tyhjentävät tottumuksesta kaikki ruokakassin ostokset suoraan jääkaappiin. Usein uskotaan ruoka-aineiden säilyvän siellä tuoreina pidempään. Vaikka näin onkin useiden ruokien, kuten maidon tai voin kohdalla, laitamme jääkaappiin usein myös sellaisia aineksia, jotka pysyvät käyttökelpoisina pidempään huoneenlämmössä. Jotkin ruuat eivät kestä jääkaapin kylmää ja alkavat mädäntyä tai menettävät alkuperäisen makunsa ja koostumuksensa.

Monet sellaiset ruuat, jotka sullot empimättä jääkaappiin, säilyisivät paljon paremmin ruokakomerossa. Usein myös tietyt ruuat maistuvat paremmalta huoneenlämpöisinä. Tämän artikkelin luettuasi tiedät, mitkä ainekset säilytetään jääkaapissa ja mitkä tulee suosiolla varastoida muualle.

Tomaatit

Olet ehkä huomannut, miten mauttomilta tomaatit maistuvat jääkapista otettuna. Tähän on syynsä. Tomaattien koostumus muuttuu kylmässä ja niistä tulee jauhoisia, sillä kylmä rikkoo hedelmälihan kalvoja. Kylmässä tomaattien kypsyminen hidastuu ja puoliraaka tomaatti myös pysyy puoliraakana. Tomaatit kannattaa syödä hyvin kypsyneinä ja huoneenlämpöisinä, silloin niiden makeus ja kipakkuus on parhaimmillaan.

Perunat

peruna

Peruna ei pidä kylmästä, sillä jääkaapin alhainen lämpötila muuttaa perunan tärkkelyksen sokeriksi. Sokeriksi muuttunut tärkkelys vaikuttaa perunan makuun. Säilytä perunat paperipussissa viileässä ja valolta suojatussa paikassa, kuten ruokakomerossa. Näin ne säilyttävät makunsa. Vanhojen talojen perunakellarit ovat edelleenkin oiva paikka perunoille, sillä niissä lämpötila ei laske liian alhaiseksi ja perunat pysyvät valolta piilossa.

Leipä

Monet heittävät leivän suoraan jääkaappiin, sillä he uskovat leivän pysyvän tuoreena pidempään. Päinvastoin. Leipä ’ikääntyy’ nopeasti kylmässä lämpötilassa ja menettää makunsa. Säilytä leipä viileässä ja kuivassa paikassa kaapissa tai komerossa.

Jos haluat leivän säilyvän kauan, sen voi myös pakastaa pitkäksi aikaa ja nauttia sulatettuna, tämä ei vaikuta makuun. Jos leipä jää jatkuvasti syömättä ja homehtuu, kannattaa vaihtaa ruisleipään, sillä se säilyy usein vaaleaa vehnäleipää kauemmin. Tuoreena ostetut patongit ja leipomon leivät tulee syödä mahdollisimman pian ostohetkestä, sillä ne kovettuvat nopeasti.

Trooppiset hedelmät

ananas

Trooppiset, herkulliset hedelmät, kuten ananas, vesimeloni, persikat, avokado ja banaani ovat kasvaneet lämpimässä ilmastossa ja viihtyvät parhaiten lämpimässä. Jääkaapin kylmä mädättää ne nopeasti. Älä siis koskaan säilytä näitä hedelmiä jääkaapissa.

Sipuli ja valkosipuli

Sipulit kovettuvat kylmässä ja menettävät makunsa. Suosittelemme säilyttämään sipulit pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa kangaskassin sisällä. Näin varmistut siitä, että ne säilyvät syötävinä pitkään ja pitävät makunsa.

Kuivat juustot

juusto

Juuston kuvitellaan usein säilyvän parhaiten jääkaapissa. Näin onkin monen perinteisen juuston, kuten edamin tai kermajuuston kohdalla. Erittäin kuivat juustot, kuten parmesaani, viihtyvät kuitenkin parhaiten jääkaapin ulkopuolella. Parmesaani menettää nopeasti vahvan makunsa liian kylmässä.

Nyrkkisääntö on, että pehmeä juusto laitetaan jääkaappiin, kova juusto ruokakomeroon. Säilö kovat juustot mieluiten ilmatiiviissä rasioissa huoneenlämmössä.

Melonit ja persikat

Pehmeät ja vetiset hedelmät, kuten meloni ja persikka menettävät makunsa ja koostumuksensa alle kymmenen asteen lämpötilassa nopeasti. Säilytä nämä herkut siis huoneenlämmössä. Muistathan, että kypsät hedelmät tulisi nauttia muutaman päivän sisällä ostohetkestä, sillä huoneenlämmössä ne mädäntyvät nopeasti. Joitakin hedelmiä, kuten ananasta ja mangoa, tulee joskus kypsyttää huoneenlämmössä muutaman päivän ajan. Hedelmän kypsyyden tietää usein tuoksusta ja pehmeydestä.

Mehiläisen hunaja

hunaja

Hunajan säilyttäminen alhaisessa lämpötilassa on suuri virhe. Kylmässä hunaja kovettuu ja kristalloituu, eikä sitä pysty enää käyttämään samaan tapaan. Hunajan pH-arvot ja muut ominaisuudet sopivat sen säilyttämiseen huoneenlämmössä pitkiäkin aikoja, ja se säilyy syötävänä viikkokaupalla ruokakomerossa.

Oliiviöljy

Kaikki öljyt tulee säilyttää ruokakaapissa. Jos oliiviöjyn säilöö jääkaappiin, se tiivistyy ja kovettuu. Oliiviöljystä tulee voimaista ja se menettää nopeasti makunsa. Myöskään ruokapöytä tai hellanvierus ei sovellu öljyn säilytykseen. Säilytä öljyt viileässä ja pimeässä paikassa, poissa suorasta auringonvalosta.

Suklaa

suklaa

Kesäkuumalla monet meistä säilövät helposti sulavan suklaan jääkapin uumeniin. Näin ei tulisi koskaan tehdä, sillä alhaisessa lämpötilassa suklaan pinnalle muodostuu valkoinen peite, joka muuttaa suklaan makua. Maukas suklaa onkin yhtäkkiä oudon makuista ja jauhoista. Jos keittiössä on niin kuuma, että suklaa sulaa, säilö se ruokakaapin perukoille pois auringonvalosta.

Kahvi

Kahville käy jääkaapissa pitkälti samoin kuin suklaalle. Kahvin pintaan kehittyy peite, joka muuttaa makua ja poistaa kahvin ominaisen, ihanan aromin. Jos haluat säästyä keittelemästä laimean makuista kahvia, säilytä kahvi ruokakomerossa.

Jyvät, pasta, jauhot ja sokeri

jyvät

Tämäntyyppiset ruuat on tarkoitettu säilöttäväksi huoneenlämmössä. Jos laitat ne jääkaappiin, ne menettävät nopeasti koostumuksensa, makunsa ja jopa vitamiininsa.

Erikoisleikkeleet ja kinkut

Perusleikkeleet voi huoletta säilöä jääkaapissa, sillä ne ovat siihen luotuja. Erikoisleikkeleet ja kinkut kuitenkin menettävät makunsa jääkaapissa, joten ne on paras säilöä ruokakomerossa.

Basilika

basilika

Aromaattinen, tuore basilika on monen herkku, ja sitä ei tulisi koskaan säilöä jääkaapissa. Jääkaappi kuivattaa kasvin maukkaat lehdet nopeasti ja kiihdyttää mätänemisprosessia. Lehdet tummuvat, eikä niitä voi enää käyttää. Basilika myös imee itseensä muiden ruokien makua, joten jääkaapista otettu basilika voikin äkkiä maistua todella kummalliselta. Suosittelemme basilikanipun säilömistä pienessä vesilasissa huoneenlämmössä, näin se pysyy tuoreena pidempään.

UUTISIA VERKOSSA