Miksi ummetusta kannattaa välttää?

Ummetuksen seurauksena kehon on vaikea poistaa itsestään haitallisia aineita. Nämä myrkylliset aineet pääsevät verenkiertoon suoliston seinämien kautta, ja ne voivat aiheuttaa vakavia sairauksia terveydelle.
Miksi ummetusta kannattaa välttää?
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Ummetusta kannattaa välttää ja ennalta ehkäistä parhaansa mukaan. Jos haluat parantaa suolistosi toimintaa, jatka lukemista niin opit miksi suolistosi terveyden kannalta on hyvin tärkeää välttää ummetusta. Tämän päivän artikkelissamme kerromme sinulle luonnollisia konsteja joiden avulla voit välttää ummetusta!

Miksi ummetusta kannattaa välttää?

Kerromme siis seuraavaksi faktoja ummetuksesta ja siitä, miksi tätä ongelmaa todella kannattaa hoitaa sekä ruoalla että luonnollisilla lisäravinteilla. Näin voit paremmin ehkäistä suoliston terveysongelmia tulevaisuudessa.

Mitä tapahtuu kun ihmisellä on ummetusta?

Ummetukseksi kutsutaan tilaa, jolloin ulosteen jäänteet, jotka eivät pääse pois elimistöstä, alkavat kerääntyä suolistoon, jolloin ne alkavat aiheuttamaan bakteerien lisääntymistä suolistossa. Kun kehossa on ummetusta, ongelman aiheuttajina voi olla useat eri syyt, kuten muutokset ruokavaliossa sekä stressi.

Tietty määrä bakteereja on kyllä hyväksi, mikäli asia on tasapainossa. Jos niiden määrä kuitenin lisääntyy oleellisesti, ja jos ulosteiden jäänteet alkavat käymään tai mädäntymään, voi ihminen kuitenkin alkaa kärsiä terveysongelmista, joita käsittelemme seuraavassa.

ummetusta kannattaa välttää useista syistä

Ummetusta kannattaa välttää seuraavien terveyshaittojen vuoksi

Myrkyllisten aineiden imeytyminen elimistöön

Paksusuoli on se kehon paikka, jossa saadut ravinteet siirtyvät verenkiertoon. Valitettavasti, mikäli ihminen kärsii ummetuksestasiirtyy vereen suoliston seinämien kautta myrkyllisiä aineita, jotka sitten leviävät koko elimistöön. Tämä aiheuttaa sen, että koko kehomme alkaa myrkyttyä ja luoda tuhoavia tai kroonisia sairauksia, tulehtuneisuutta, kystia, kasvaimia, nivel- ja iho-ongelmia sekä maksan ja munuaisten rasittumista.

Loiseliöiden lisääntyminen

ummetusta kannattaa välttää loismatojen takia

Suolistoloiset ilmaantuvat helposti sellaiseen suolistoon, jossa on liian paljon myrkyllisiä aineita. Kaikkein tunnetuin tällaisista on nimeltään Candida, mutta on myös muunkin tyyppisiä tavallisia loisia, kuten muun muassa lamblias, sukkula tai heisimato. Nämä aiheuttavat yleisesti ottaen seuraavanlaisia oireita elimistössä:

  • Syömiseen liittyviä häiriöitä (liiallinen tai puutteellinen ruokahalu ilman mitään selkeää syytä)
  • Turvonneet silmät
  • Ahdistuneisuus ja hermostuneisuus
  • Nenänpään, silmien tai peräaukon alueen kutiaminen
  • Laajentuneet pupillit
  • Suolistoon liittyvien ongelmien paheneminen (ummetus, ripuli)
  • Unettomuus ilman mitään selkeää syytä
  • Väsymys
  • Päänsärky

Suoliston seinämien tulehtuminen

Jos ummetus ei ole usein toistuvaa, ei asiasta tarvitse huolestua. Jos kuitenkin kärsit ummetuksesta hyvin pitkiä aikoja, asialle kannattaa tehdä jotakin. Tällöin ummetus voi nimittäin aiheuttaa asteittaista suoliston tulehtuneisuutta. Ongelma pahenee entisestään jos samaan aikaan syödään luonnollisia laksatiiveja, kuten esimerkiksi sennaa.

Suoliston seinämät ovat yhteydessä ihmisen vastustuskykyyn, joten jos niiden kunto huononee, saattaa seurauksena tästä olla toistuvia flunssia, kurkun kipeytymistä, vilustumisia ja allergioita.

Mikä on terveellistä?

ummetusta kannattaa välttää ja ennalta ehkäistä

Kuinka usein?

Voit välttää ummetusta ulostamalla tarpeeksi usein vuorokauden aikana. Yleinen suositus olisi ulostaa kerran per syötyä ateriaa kohden. Jos siis syöt kolme ateriaa päivässä, tulisi sinun myös käydä ulostamassa kolme kertaa päivässä ja säännöllisinä aikoina. 

Tämä voi kuitenkin olla epärealistista useimpien ihmisten kohdalla, mutta luvun tulisi olla vähintään kaksi, jotta voisit varmistaa suolistosi kunnollisen toiminnan. Tämä riippuu kuitenkin myös siitä, kuinka paljon ulostat yhdellä kerralla.

Minkälaista ulosteen tulisi olla?

Muita huomioitavia asioita ulostamisen kertojen lukumäärän lisäksi ovat:

  • Haju: ulosteen ei tulisi olla äärimmäisen voimakkaan hajuista. Jos se kuitenkin on, on tämä merkki siitä, että syömämme ruoka, joka ei ole tullut käsitellyksi kunnolla, on alkanut mädäntyä ja käydä. On kuitenkin joitakin sellaisia ruokia, joilla on luonnollisesti voimakkaampi vaikutus ulosteen hajuun, kuten esimerkiksi sipuli tai kaali.
  • Koostumus: koostumuksen tulisi olla tavallinen, ei liian kuiva (kuten tapahtuu ummetuksessa) tai liian pehmeä (kuten voi käydä kasvisruokavaliota noudattavilla ihmisillä).
  • Väri: värin tulisi olla keskiruskea, mutta tietysti jotkut ruoat, kuten punajuuret tai vihreät vihannekset, saattavat värjätä ulostetta enemmän kuin toiset.
  • Jäävätkö ulosteesi veden pinnalle kellumaan? Jos näin on, ovat tavallisimmat syyt liiallinen suolistokaasun määrä ja rasvojen imeytymisen häiriintyminen. Ensiksi on tärkeää opetella pureskelemaan ruokaa paremmin sekä välttämään sellaisia tuotteita, jotka voivat aiheuttaa ilmavaivoja. On myös oltava tarkkana mahdollisten ruoka-aineallergioiden aiheuttajien kanssa. Lisäksi on muistettava, että rasvojen imeytyminen on suoraan yhteydessä maksaan ja sappirakkoon. Näiden elinten toiminnan helpottamiseksi voit alkaa nauttia mitä tahansa sopivaa läkinnällistä yrttiä, kuten esimerkiksi boldoa, maarianohdaketta tai voikukkaa.

Kun käyt ulostamassa, tulisi tämän tapahtua ilman suurta vaivannäköä ja siten, että suoli tuntuu jälkeenpäin oikeasti tyhjentyneeltä. Ummetusta kannattaa välttää ja ennalta ehkäistä syömällä terveellisesti ja suolistolle sopivaaravintoa.

Mikäli kärsit ummetuksesta, suosittelemme aina käymään lääkärin vastaanotolla ennen kuin alat noudattamaan mitään hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.