Miksi ummetusta kannattaa välttää?

· helmikuu 28, 2016
Ummetuksen seurauksena kehon on vaikea poistaa itsestään haitallisia aineita. Nämä myrkylliset aineet pääsevät verenkiertoon suoliston seinämien kautta, ja ne voivat aiheuttaa vakavia sairauksia terveydelle.

Kuinka monta kertaa päivässä ulostat? Tiesitkö, että ihanteellista olisi, jos ihminen voisi tehdä tämän kerran jokaista ateriaa kohden. Monelle on kuitenkin normaalia käydä ulostamassa vain kerran päivässä, ja jotkut eivät tee tätä edes kerran päivässä (tai ottavat avukseen laksatiivit). Jos haluat parantaa suolistosi toimintaa tältä kannalta katsottuna, jatka lukemista niin opit miksi on hyvin tärkeää välttää ummetusta, ja lisäksi annamme sinulle luonnollisia vinkkejä tämän ongelman torjumiseksi.

Kerromme siis seuraavaksi faktoja ummetuksesta ja siitä, miksi tätä ongelmaa todella kannattaa hoitaa (mikäli mahdollista) sekä ruoalla että luonnollisilla lisäravinteilla. Näin voit paremmin estää terveysongelmia tulevaisuudessa.

Mitä tapahtuu kun ihmisellä on ummetusta?

Kun kehossa on ummetusta (usein tai vain harvoinkin), ovat tämän ongelman aiheuttajina tilanteeseen liittyvät syyt, kuten vaikkapa muutokset ruokavaliossa, stressi ja muut vastaavat ilmiöt. Tällöin ulosteen jäänteet, jotka eivät pääse pois elimistöstä, alkavat kerääntyä suolistoon ja aiheuttaa siellä bakteerien lisääntymistä.

Tietty määrä bakteereja on kyllä hyväksi, mikäli asia on tasapainossa. Jos niiden määrä lisääntyy, ja jos ulosteiden jäänteet alkavat käymään tai mädäntymään, voi ihminen kuitenkin alkaa kärsiä eräistä terveysongelmista, joita käsittelemme seuraavassa.

Myrkyllisten aineiden imeytyminen

Paksusuoli on se kehon paikka, jossa saadut ravinteet siirtyvät verenkiertoon. Valitettavasti, mikäli ihminen kärsii ummetuksestasiirtyy vereen suoliston seinämien kautta myrkyllisiä aineita, jotka sitten leviävät koko elimistöön. Tämä aiheuttaa sen, että koko kehomme alkaa myrkyttyä ja luoda tuhoavia tai kroonisia sairauksia, tulehtuneisuutta, kystia, kasvaimia, nivel- ja iho-ongelmia sekä maksan ja munuaisten rasittumista.

Estä ummetus rentoutumalla

Loiseliöiden lisääntyminen

Suolistoloiset ilmaantuvat helposti sellaiseen suolistoon, jossa on liian paljon myrkyllisiä aineita. Kaikkein tunnetuin tällaisista on nimeltään Candida, mutta on myös muunkin tyyppisiä tavallisia loisia, kuten muun muassa lamblias, sukkula tai heisimato. Nämä aiheuttavat yleisesti ottaen seuraavanlaisia oireita elimistössä:

 • Syömiseen liittyviä häiriöitä (liiallinen tai puutteellinen ruokahalu ilman mitään selkeää syytä)
 • Turvonneet silmät
 • Ahdistuneisuus ja hermostuneisuus
 • Nenänpään, silmien tai peräaukon alueen kutiaminen
 • Laajentuneet pupillit
 • Suolistoon liittyvien ongelmien paheneminen (ummetus, ripuli)
 • Unettomuus ilman mitään selkeää syytä
 • Väsymys
 • Päänsärky
Laajentunut pupilli ummetuksen seuraus

Suoliston seinämien tulehtuneisuus

Jos ummetus ei ole usein toistuvaa, ei asiasta tarvitse huolestua. Jos kuitenkin kärsimme ummetuksesta koko elämämme ajan tai hyvin pitkiä aikoja, tulisi sille tehdä jotakin. Tällöin ummetus voi nimittäin aiheuttaa asteittaista suoliston tulehtuneisuutta, ja tämä ongelma pahenee, jos samaan aikaan syömme lääkkeitä tai luonnollisia laksatiiveja, kuten esimerkiksi sennaa.

Suoliston seinämät ovat yhteydessä ihmisen vastustuskykyyn, joten jos niiden kunto huononee, saattaa seurauksena tästä olla toistuvia flunssia, kurkun kipeytymistä, vilustumisia ja allergioita, kuten myös muitakin vastaavia oireita.

Eli kuinka monta kertaa päivässä on oikea määrä?

Jos syöt kolme ateriaa päivässä, tulisi sinun myös käydä ulostamassa kolme kertaa päivässä ja säännöllisinä aikoina. Tämä voi olla epärealistista useimpien ihmisten kohdalla, mutta luvun tulisi olla vähintään kaksi, jotta voisit varmistaa suolistosi kunnollisen toiminnan. Tämä riippuu kuitenkin myös siitä, kuinka paljon ulostat.

Minkä näköistä ulosteen tulisi olla?

Muita oleellisia mittareita ulostamisen kertojen lukumäärän liskäsi ovat seuraavat:

 • Haju: ulosteen ei tulisi olla äärimmäisen voimakkaan hajuista. Jos se kuitenkin on, on tämä merkki siitä, että syömämme ruoka, joka ei ole tullut käsitellyksi kunnolla, on alkanut mädäntyä ja käydä. On kuitenkin joitakin sellaisia ruokia, joilla on luonnollisesti voimakkaampi vaikutus ulosteen hajuun, kuten esimerkiksi sipuli tai kaali.
 • Koostumus: koostumuksen tulisi olla tavallinen, ei liian kuiva (kuten tapahtuu ummetuksessa) tai liian pehmeä (kuten voi käydä kasvisruokavaliota noudattavilla ihmisillä).
 • Väri: värin tulisi olla keskiruskea, mutta tietysti jotkut ruoat, kuten punajuuret tai vihreät vihannekset, saattavat värjätä ulostetta enemmän kuin toiset.
 • Jäävätkö ulosteesi veden pinnalle kellumaan? Jos näin on, ovat tavallisimmat syyt liiallinen suolistokaasun määrä ja rasvojen imeytymisen häiriintyminen. Ensiksi on tärkeää opetella pureskelemaan ruokaa paremmin sekä välttämään sellaisia tuotteita, jotka voivat aiheuttaa ilmavaivoja. On myös oltava tarkkana mahdollisten ruoka-aineallergioiden aiheuttajien kanssa. Lisäksi on muistettava, että rasvojen imeytyminen on suoraan yhteydessä maksaan ja sappirakkoon. Näiden elinten toiminnan helpottamiseksi voit alkaa nauttia mitä tahansa sopivaa läkinnällistä yrttiä, kuten esimerkiksi boldoa, maarianohdaketta tai voikukkaa.

Kun käyt ulostamassa, tulisi tämän tapahtua ilman suurta vaivannäköä ja siten, että suoli tuntuu jälkeenpäin oikeasti tyhjentyneeltä.

Ennen kuin alat noudattamaan mitään hoitoa, suosittelemme kuitenkin, että käyt lääkärin tai terapeutin vastaanotolla.

Kuvat ovat peräisin seuraavista lähteistä: relaxingmusic ja Mukleman.