Voiko sinulla olla suolistoloinen?

Voiko sinulla olla suolistoloinen?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Suoliston parasiitti-infektiot eli alkueläin- ja matoinfektiot ovat maailmanlaajuisesti erittäin yleisiä. Mistä sitten tietää, kärsiikö suolisoloisista? Miten voi suojella itseään parasiiteilta? Jos haluat tietää vastaukset näihin kysymyksiin, jatka lukemista.

Suolistoloinen voi osua kaikenikäisten ihmisten kohdalle. Usein ajatellaan, että suolistoloinen oireilee voimakkaasti ja aiheuttaa esimerkiksi rajua laihtumista, mutta näin ei kuitenkaan läheskään aina ole.

Loisten kuvitellaan yleisen uskomuksen mukaan olevan länsimaissa harvinaisia, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Suomessa todetuista suoliston parasiitti-infektioista suurin osa on peräisin ulkomailta, mutta Suomessakin esiintyy giardiaa, leveää heisimatoa, kihomatoa ja satunnaisesti Entamoeba histolyticaa ja suolinkaista.

Oireet voivat olla epämääräisiä ja vaihtelevia, ja usein ne yhdistetään johonkin muuhun suolistovaivaan. Loiset voivat aiheuttaa mm. väsymystä, ahdistusta, hermostuneisuutta, ruuansulatusongelmia, päänsärkyä ja painon vaihtelua.

Keskitymme nyt siihen, miten voit päätellä onko sinulla suolistoloinen, ja mitä voit tehdä sen poistamiseksi ja ehkäisemiseksi ruokavaliolla ja luontaishoidoilla.

Suolistoloinen

Parasiitit eli loiseläimet ovat eliöitä, jotka elävät kantajan elimistössä saaden ravintoa kantajan syömästä ravinnosta ja soluista. Parasiitit toimivat samalla tapaa kuin sienet tai bakteerit tunkeutuessaan elimistöön. Jos parasiitti-infektiosta kärsivä henkilö on täysin terve ja hyvässä fyysisessä kunnossa, voivat sekä kantaja että loiseliö elää sulassa sovussa, eikä niistä ole sen suurempaa haittaa.

Ongelma syntyy, kun loiseliöt aiheuttavat pH-tasapainon muutoksia ja entsyymien tai suoliston oman terveellisen bakteerikannan heikkenemistä. Tämä johtaa patogeenien eli taudinaiheuttajien kasvuun elimistössä, mikä sitten johtaa tulehduksiin ja sairauksiin.

Tämän takia on tärkeää pitää huolta ravinnosta ja terveellisistä elämäntavoista.

Mistä tietää onko suolistossa parasiitteja?

Yleisimpiin oireisiin kuuluvat mm.:

 • Muutokset ruokahalussa (joko lisääntynyt tai vähentynyt ruokahalu ilman näkyvää syytä)
 • Turvonneet silmät
 • Hermostuneisuus ja ahdistuneisuus
 • Polttava tunne nenänpäässä, silmissä tai peräaukon alueella
 • Laajentuneet pupillit
 • Muutokset suoliston toiminnassa (ripuli, ummetus, ulostamisvaikeudet)
 • Selittämätön unettomuus
 • Kova väsymys
 • Päänsärky

Usein monet näistä oireista voivat olla täysin vaarattomia eivätkä aina liity loiseläimiin, vaan johonkin muuhun ongelmaan. Jos kärsit kummallisista oireista päiväkausien tai viikkojen ajan, on syytä lähteä selvittämään syytä lääkärin kanssa.

Lapsilla voi myös olla loiseläimiä, ja heillä se on valitettavan hankalaa todeta, sillä lapset eivät aina osaa selittää tai ymmärtää oireitaan. Jos lapsi raapii nenänpäätä tai peräaukon aluetta, kannattaa pitää silmällä heidän toimintaansa. Jos peräaukon kutina on kovaa, voi lapsella olla kihomatoja. Kihomatojen aiheuttamaa kutinaa esiintyy etenkin öisin ja oireisiin voi kuulua myös vatsakipua.

Kotilemmikit tulisi tarkistaa loiseläinten varalta säännöllisesti, sillä jotkin eläinten loiseläimet voivat tarttua suorassa kontaktissa myös ihmiseen. Eläimet kestävät loiseliöt paremmin kuin ihmiset, eivätkä ne välttämättä oireile laisinkaan. Esimerkiksi koirat ja kissat tulisi madottaa säännöllisesti loisia vastaan.

Ravinto on kaiken A ja O

Terveellinen ja monipuolinen ravinto vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin. Parasiitit kukoistavat erityisesti tietyistä ravinto-aineista, joten niiden eliminoiminen voi auttaa poistamaan loiset kehosta. Jos epäilet loisia, poista ruokavaliosta kokonaan:

 • Sokeri, makeiset, leivonnaiset ja sokeriset juomat
 • Alkoholi
 • Maito ja maitotuotteet
suolistoloinen-sokeri

Vähennä valkoisesta riisistä, pastasta, leivoksista ja valkoisesta jauhosta saatavaa hiilihydraattia. Vaihda edellä mainitut ruoka-aineet näihin:

 • Valkosipuli. Valkosipuli on loistava parasiittien karkottaja ja sitä tulisi syödä raakana joka päivä. Jos et kestä valkosipulin makua tai se aiheuttaa sinulle närästystä, voit paahtaa sen kevyesti ennen nauttimista. Lämmetessään valkosipulin hapokkuus ja vahva maku laimenevat. Voit myös kokeilla valkosipulikapseleita, joita löytyy apteekeista ja terveysmyymälöistä.
 • Kurpitsansiemen. Syö vähintään 30 siementä päivässä suoraan raa’asta kurpitsasta (siemenet ovat vaaleita). Voit myös jauhaa siemenet ja käyttää niitä muiden ruokien lisukkeena, esimerkiksi salaatissa.
 • Papaijan siemenet. Tee aamulla papaijasta smoothie siemenineen kaikkineen, lisää joukkoon kurpitsansiemenet, vettä ja halutessa vähän steviaa makeutukseen. Herkullinen, terveellinen ja parasiitteja karkottava juoma on valmis!

Pääruokien välillä voit juoda uutetta timjamista, oreganosta ja kamomillasta. Tämä vahva yrttijuoma tappaa loisia ja estää niiden tarttumisen.

suolistoloinen-kurpitsansiemen

Suoliston terveys

Paras tapa pitää huolta suoliston hyvästä toiminnasta on estää ripulin ja ummetuksen syntyminen. Tämä hoituu pitkälti ravinnon avulla, välttelemällä raskaita, rasvaisia ruokia ja syömällä paljon tuoretta, terveellistä ruokaa.

 • Ummetuksen hoitoon syö pellavansiementä, kuivattuja luumuja ja ruokia, joissa on paljon kuitua. Muista myös juoda paljon vettä päivän aikana. Kaikki nämä auttavat suolistoa toimimaan normaalisti ja estävät suolitukosten syntymisen.
 • Ripulin hoitoon nauti valkoista riisiä (keitettynä tai höyrytettynä, ei öljyä tai voita), vihreää teetä tai lääkehiilitabletteja. Nämä rauhoittavat suolistoa, poistavat liiallista nestettä ja kaasua, ja lopettavat suoliston kramppaamisen.
suolistoloinen-riisi

Suolistoloinen voi tehdä hallaa elimistön omalle, luonnolliselle bakteerikannalle ja joskus se voi lisääntyä, jos elimistön bakteerikanta kärsii esimerkiksi pitkällisen antibioottikuurin johdosta. Syö probiootteja joka päivä, etenkin antibioottikuurien aikana ja muutama kuukausi niiden päättymisen jälkeen, jotta ylläpidät suoliston normaalin bakteerikannan elinvoimaisena. Antibioottikuurit vaikuttavat elimistössä pitkään vielä niiden päättymisenkin jälkeen, joten huolehdi probioottien saannista.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.