Logo image
Logo image

Sinä pystyt ja tulet selviämään parisuhteen loppumisesta

3 minuuttia
Huolimatta kaikesta, mitä olet saattanut kuulla parisuhteen päättymiseen liittyen, seuraava asia on fakta: jos olet suhteen alussa kokonainen, et ole huolissasi sen loppumisesta. Me kaikki voimme selvitä eroista. Avainasia tässä on itsensä ja oman sisäisen vahvuutensa löytäminen.
Sinä pystyt ja tulet selviämään parisuhteen loppumisesta
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Voit selvitä parisuhteen loppumisesta ja mennä eteenpäin, ellet anna parisuhteen päättymisen tehdä oloasi tyhjäksi.

Usko siihen, että on olemassa “se täydellinen toinen puolisko“, on yksi niistä valheellisista ajatuksista, jotka johtavat kärsimykseen. Vain tällaisiin käsityksiin uskoessasi ero tulee olemaan asia, joka on nurkan takana valmiina odottamassa onnellisuutesi, olemuksesi ytimen ja koko olemassaolosi pois viemistä.

Tällä kertaa kutsumme sinut siis miettimään hiukan syvällisemmin aihetta nimeltään eroaminen – jatka lukemista ja mieti, mitkä omat oletuksesi parisuhteen loppumisesta ovat. Onko tosiaan niin, että näistä tilanteista voi selvitä ilman suurta kärsimystä?

Tulet selviämään parisuhteen loppumisesta

Erojen tärkeys ihmisen elämässä

Some figure

 

Erot muuttuvat merkityksettömiksi silloin, kun kohdalle sattuu rakastetun ihmisen kuolema, vakava sairaus tai mikä tahansa muu sellainen tilanne, jolla on enemmän merkitystä kuin erolla.

Meidän ei kuitenkaan tulisi tarvita jotakin vakavampaa ongelmaa sen ymmärtämiseksi, että annamme aivan liian suuren merkityksen sille, että suhde loppuu eroon.

Koemme, että äkillisesti kaikki vajoaa, missään ei ole järkeä, ja luulemme että tulemme kuolemaan eron vuoksi. Olemme kaukana tilanteen hyväksymisestä, ja joissain tapauksissa kieriskelemme yhä enemmän ja enemmän siinä kivussa, joka saa meidät vangikseen.

Ehkäpä olemme tällaisessa tilanteessa antaneet kaikkemme toiselle ihmiselle, kun sen sijaan olisi pitänyt ensin kohottaa omaa itsetuntoa. Ehkäpä olimme jo tyhjiä sisältä aloittaessamme suhteessa, mutta emme vain tällöin tajunneet asiaa.

Lue aiheesta lisää: Sinkkuus on mahdollisuus olla onnellisempi

Some figure

 

Sitten annoimme toiselle ihmiselle vallan ja vastuun sen rakkauden antamisesta meille, jota emme tunteneet itseämme kohtaan, kuten myös sen turvallisuuden, jota emme kokeneet.

Tämä on aina suuri virhe. Priorisoit tällöin kumppaniasi, ihannoit häntä sekä teet hänestä pelastajasi. Sitten kun kaikki muuttuu, lakkaat olemasta.

Olemassaolosi jatkuu eronkin jälkeen

Kumppanisi sanoo, että hän ei enää tunne samalla tavoin sinua kohtaan, ja huomaat, että lakkaat olemasta sinä. Sitten alat kadota ja kuihdut pois.

Vaikka kumppanisi sanoisikin näin, ja vaikka kaikki muuttuisi, sinä kyllä jatkat omaa olemassaoloasi.

Suurin ongelma siinä, että maailmasi sortuu tässä tilanteessa on se, että olet ollut kiinni toisessa ihmisessä. Sinusta on tällöin tullut tämä toinen ihminen, ja olet laittanut monen omista vastuistasi hänen käsiinsä.

Muista, että vaikka eroaisitkin, maailma ei lopu siihen. Saattaa kyllä tuntua siltä, mutta todellisuudessa sinulla ei ole kunnollista perspektiiviä asiaan.

Jos et halua upota silloin, kun suhteesi loppuu syystä tai toisesta, on hyvin tärkeää että rakennat vahvan suhteen itseesi.

Some figure

 

Lue aiheesta lisää: Miksi on vaikeaa rakastaa ihmistä, joka ei rakasta itseään?

Miksi sitten ihminen näkee niin paljon vaivaa pitääkseen yllä hyviä suhteita muihin ihmisiin, mutta ei itseensä?

Me aliarvioimme itseämme. Ikävä kyllä, emme anna itsellemme sitä arvoa, jonka ansaitsemme, ja tämä on syynä suurimpaan osaan ongelmistamme.

Rakastaminen vapaalla tavalla

Kukaan ei opeta meitä rakastamaan vapaasti. Elokuvat, uskonto ja jatkuva mainostus, jolle olemme aina alttiina, rohkaisevat meitä sitomaan itsemme toiseen ihmiseen, mutta entäpä sinä itse?

Uskomme, että emme ole mitään, jos emme tee sitä, minkä meille on kerrottu olevan oikein. Näitä virheellisiä käsityksiä parisuhteesta ovat muun muassa seuraavat:

  • “Sinulla täytyy olla kumppani.”
  • “Rakkaus tarkoittaa sitä, että kärsii.”
  • “Sinun täytyy yrittää pitää kiinni suhteestasi”.
  • “Rakkaus vaatii uhrauksia”.

Kaikki näistä uskomuksista ovat tulleet erittäin syvälle istutetuiksi mieliimme, ja ne ohjaavat tapaamme kokea sekä suhteet että erot.

Meille ei kuitenkaan koskaan ole opetettu, kuinka päästää irti – kuinka tehdä päätös toisen ihmisen irti päästämisestä silloin, kun mikään ei enää toimi.

Siksi siis pidämme kiinni suhteestamme, vajotamme itsetunnomme sekä nöyryytämme itseämme… Ja teemme lukemattomia sellaisia asioita, jotka toimivat meitä itseämme vastaan.

Some figure

Erot eivät tapa ihmistä. Erot ovat itse asiassa usein vapautus raskaasta taakasta.

Lakataan siis uskomasta vanhoihin tarinoihin, joiden vielä tänäkin päivänä uskomme olevan totta. Aletaan päästää irti kaikesta sellaisesta, joka ei saa mitään hyvää aikaiseksi ilman, että tunnemme syyllisyyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Farrell, L. (2002). Relationships. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.324.7330.179a
  • Gonzaga, G. C., Turner, R. A., Keltner, D., Campos, B., & Altemus, M. (2006). Romantic love and sexual desire in close relationships. Emotion. https://doi.org/10.1037/1528-3542.6.2.163

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.