Miksi on vaikeaa rakastaa ihmistä, joka ei rakasta itseään?

Ongelma niiden ihmisten suhteen, jotka eivät rakasta itseään, on tämä: he eivät tunne ansaitsevansa toisten ihmisten rakkautta. Pelko hylätyksi tulemisesta tekee heistä itse asiassa sille alttiimpia.
Miksi on vaikeaa rakastaa ihmistä, joka ei rakasta itseään?

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jos rakastut ihmiseen joka ei rakasta itse itseään, saatat olla vaikean asian edessä. Suurin syy tähän on se, että kun rakastut toiseen, haluat jatkuvasti muistuttaa, kuinka mahtava ihminen hän onkaan. Jollekin, joka ei rakasta itseään, on kuitenkin vaikeaa hyväksyä tämän tyyppisiä kehuja.

Siten ne, jotka eivät rakasta itseään, torjuvat usein saamansa kehut ilman että he ymmärtäisivät, kuinka kivuliasta tämä voi olla kehun antajalle. Siksi me kaikki etsimmekin sellaista kumppania, joka arvostaa itseään.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa syy siihen, että on vaikeaa rakastaa sellaista ihmistä, joka ei rakasta itseään. Seuraavassa kerromme muista syistä – jatka lukemista, jotta voisit ymmärtää näitä tilanteita paremmin. Miksi on siis niin haitallista parisuhteellesi, jos et rakasta itseäsi?

Viestintä on vaikeaa, jos toinen osapuoli ei rakasta itseään

Viestinnästä voi tulla raskasta, mikäli olet sellaisen ihmisen kanssa joka ei osaa rakastaa itseään.

Nämä ihmiset tuppaavat tulkitsemaan asiat väärin, ja he olettavat aina pahinta.

Tällaiset tilanteet ovat hyvin usein turhauttavia. Suurimman osan ajasta ne, jotka eivät rakasta itseään, heijastavat omat ongelmansa kumppaniinsa.

Esimerkkinä voidaan ottaa vaikka tämä tilanne: sanot kumppanisi aloittaman lauseen loppuun – toisen näkökulmasta tämä saattaa vaikuttaa siltä, että olet alentuva tai valehtelet.

On vaikeaa välittää ihmisestä, joka ei huolehdi itsestään

mies ei rakasta itseään

Voi olla turhauttavaa rakastaa sellaista, joka ei rakasta tai edes huolehdi omasta itsestään. Tämä voi tehdä tavallisista spontaaneista kommenteista (kuten vaikkapa “näytät tänään kivalta”)  riidan alkuja, sillä ihmisellä on huono itsetunto.

On tavallista, että toinen alkaa kritisoida sinua mistä tahansa pienestä asiasta jonka yrität hänelle sanoa, ja tämä johtuu kyseisen henkilön omista epävarmuuksista.

Kuten voit kuvitella, on väsyttävää käyttää aikaa ja energiaa siihen, että yrittää saada rakastamansa ihmisen hymyilemään, mutta ei koskaan kuitenkaan onnistu tässä.

Lopulta onkin niin, että huolimatta siitä kuinka kovasti yrität, toinen ei todennäköisesti tule luottamaan sinuun tai tule ottamaan sanojasi todesta sellaisina kuin ne sanot.

Ihmiset jotka eivät rakasta itseään, ovat usein liian riippuvaisia toisista

On tavallista, että kumppanisi laskee sinun varaasi siinä mielessä, että hän odottaa että kannustat häntä ja saat hänen olonsa tuntumaan paremmalta silloin, kun hän on surullinen tai negatiivinen. Tämä on luultavasti samaa, jota itsekin toiselta odotat.

Asia ei enää kuitenkaan ole terveellinen, jos toinen on riippuvainen sinusta oman onnellisuutensa suhteen. Äärimmäinen riippuvuus voi muuttua tukahduttamiseksi.

Toinen alkaa luultavasti uskoa, että sinä tulet jättämään hänet. Ajan kuluessa alat sitten ajatella, että ehkä ei olekaan niin huono idea lähteä, ja tällöin ihminen jää ilman ainoata onnensa lähdettä.

Ihminen joka ei rakasta itseään, torjuu yleensä toisten avun

Kun rakastat toista, haluat auttaa häntä voimaan hyvin. Tässä tulisi kuitenkin muistaa, että tällaisissa suhteissa ihminen on torjunut omaa itseään jo ennen kuin tapasi toisen osapuolen, ja tämä tekee hänestä haluttoman hyväksymään apua keneltäkään.

Siten asiat ovat monimutkaisemmat, sillä vaikka olisitkin toiveikas että jonain päivänä apusi hyväksytään, totuus tästä on se, että näin ei luultavasti tule käymään.

Yritä muistaa, että sinä et voi muuttaa toisia ihmisiä. Sinä et siis pysty muuttamaan toisen ihmisen ydintä siten, että voisit tehdä hänestä haluamasi kaltaisen.

Luottamus välillänne tulee tuhoutumaan

rakastaa toista

Kun ihminen ei rakasta itseään sellaisena kuin hän on, hän ei voi ymmärtää, miksi toisetkaan rakastaisivat häntä. Yleensä hän on jatkuvasti huolestunut, että kumppani tulee “tajuamaan” kuka hän on, sekä lopettaa suhteen.

Tällaiset asiat tulevat tekemään luottamussiteen rakentamisesta toisen osapuolen kanssa hyvin vaikeaa.

Ihminen, joka on koko ajan ahdistunut tai huolestunut siitä, että toinen jättää hänet, usein toimii negatiivisella tavallaTämä pelko itse asiassa kuitenkin saa aikaan sen, että toinen haluaa etääntyä.

Asioita jotka tulisi muistaa, jos olet suhteessa tällaisen ihmisen kanssa

Jos pystyt olemaan sellaisen kumppanin kanssa, joka ei rakasta itseään, tämä tarkoittaa sitä, että olet huolehtiva ja suojeleva ihminen. Mutta mikäli uskot että keskustelu on tarpeeksi tehokas ratkaisu, tulet pettymään.

Jos olet oikeasti halukas auttamaan kumppaniasi lopettamaan sinun torjumisesi, tulisi muistaa että ensinnäkin kyseisen ihmisen täytyy olla se, joka todella haluaa muuttua, ja hänen tulee hyväksyä se apu, jota tarjoat.

Sinun tulisi kiinnittää huomiota siihen miltä itsestäsi tuntuu, sillä jos olet fyysisesti tai tunnetasolla uupunut suhteesi vuoksi, tilanne on luultavasti sellainen, että kannattaisi lähteä.

Tässä tapauksessa kysy itseltäsi nämä kysymykset:

  • Luulenko todella, että kumppanini pystyy muuttumaan?
  • Onko hän tietoinen siitä, että minä en ole onnellinen?
  • Onko hän todella kiinnostunut muuttumaan?

Kun olet saanut vastauksesi, voit nähdä, onko vaivan arvoista jatkaa suhteessa vai ei.

Ennen kaikkea muista kuitenkin tämä: sinun ei tulisi uhrata omaa onnellisuuttasi sellaisen kumppanin vuoksi, joka ei halua lopettaa omaa onnettomana oloaan.

Muista myös, että se ainoa ihminen, joka on vastuussa sinun onnellisuudestasi, olet sinä itse – aivan kuten kumppanisikin on vastuussa omasta onnestaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bigi, M. (2015). El modelo de los cinco factores de la persona y la teoría triangular del amor. Revista Investigación En Psicología Social.
  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • Rodríguez, I. (2013). LA DEPENDENCIA EMOCIONAL EN LAS RELACIONES INTERPERSONALES. ReiDoCrea. https://doi.org/10.1016/j.engstruct.2015.06.053

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.