Logo image
Logo image

Rakastamiseen ei kyllästy, pettymyksiin kyllä

3 minuuttia
Pitkään jatkuessaan pettymykset syövät sinua sisältä ja murskaavat toivosi.
Rakastamiseen ei kyllästy, pettymyksiin kyllä
Viimeisin päivitys: 27 helmikuuta, 2019

Rakkaus ei koskaan lopu heiltä, jotka todella arvostavat annettua aikaa ja huomiota. Rakkauden antaminen ei uuvuta, eikä itse rakastamiseen kyllästy. Se, mikä saa mielen synkäksi, on pettymys ja sen aiheuttama tyhjyys ihmissuhteissa.

Voiko rakastamiseen kyllästyä?

Klassinen sanonta “anna rakkautta sen kohteesta riippumatta” korostaa useita tärkeitä seikkoja. Me kaikki koemme sen itse, kun olemme antaneet itsestämme paljon ympärillämme oleville ihmisille tajuamatta, että on oltava jotkin rajat.

Jotkut ihmiset olettavat, että huomiota, kohteliaisuuksia, palveluksia ja hellyyttä saadakseen ei vaadita paljon vaivannäköä. He eivät ymmärrä, että ihmissuhde on jatkuvaa “antamisen ja ottamisen” vaihtokauppaa.

Ehdoton rakkaus on kunnioituksen arvoinen asia. Se on rakkautta, jota äiti tuntee lastaan kohtaan, horjumaton pilari, jota me kaikki ymmärrämme ja arvostamme. Ehdoton rakkaus on kuitenkin vaarallinen alue monille.

Some figure

Kaikki eivät nimittäin ole jatkuvan hellyytemme ja kunnioituksemme arvoisia, jos emme saa niitä itsekään toiselta. Kun meitä kohdellaan väärin tai meidät petetään, koemme pettymyksen tunteita, ja tästä haluaisimme keskustella tässä artikkelissa.

Pettymys syö sinua hitaasti

Pettymys syö sinua hitaasti, kunnes se lopulta pakottaa sinut heräämään. Ennen kuin heräämisen hetki kuitenkaan tulee, käymme läpi monimutkaisia ja psyykkisesti vaikeita vaiheita, jotka saavat meidät kyseenalaistamaan monet asiat.

On huomautettava, että pettymys ei välttämättä ole ensimmäinen askel kohti eroa. Se mahdollistaa sen, että näemme asiat realistisemmin niin, että voimme kehittää kypsemmän lähestymistavan elämän eri tilanteisiin.

Tutkitaan tätä asiaa tarkemmin.

Kun rakkaus on sokea ja pettymys avaa silmäsi

Tämä tapahtuu usein nuoruudessamme: ryhdymme suhteeseen, jossa ihannoimme kumppaniamme niin paljon, ettemme näe hänen vikojaan, koska olemme asettaneet hänet niin korkealle jalustalle.

 • Joka päivä elämä muistuttaa meitä siitä, ettei täydellisyyttä ole olemassakaan, eikä tämä ole paha juttu. Asioiden näkeminen sellaisina kuin ne ovat on paras—ja ainoa—tapa elää ihmissuhteessa.
 • Kukaan ei ole täydellinen, eivät kumppanimme emmekä me itse. Kaikki tekevät virheitä, ja meillä kaikilla on pakkomielteitä ja vikoja.
 • Nämä ensimmäiset pettymykset avaavat silmämme sille tosiasialle, että kukoistavassa ihmissuhteessa molempien osapuolten on annettava itsestään yhtä paljon.

Erehdykset voi korjata. Virheet opettavat meille arvokkaita asioita, ja vikamme muistuttavat meitä siitä, että olemme vain ihmisiä.

Tiedämme myös, että on olemassa sellaisia pettymyksiä ja virheitä, joita ei voi aina antaa anteeksi.

Some figure

Pettymys, joka syö sinua sisältä ja satuttaa

Joskus tulee ilmi tiettyjä tosiasioita, sanoja tai tekoja, jotka todella avaavat silmämme, toisinaan hyvinkin rajusti, sen asian suhteen, että joku ei ole toiminut odottamallamme tavalla.

 • Hyvin todennäköisesti kukaan ei koskaan kykenekään elämään kaikkien odotustemme mukaisesti, koska, kuten aiemmin mainitsimme, rakkaudella on tapana idealisoida kumppanin piirteet.
 • Rakkautta ei koskaan tulisi antaa sokeasti. Tunteiden ollessa kyseessä olemme tilanteessa, jossa on jo valmiiksi vaikea hallita tuntemuksiaan.
 • Voimme hyväksyä pettymyksen ja antaa anteeksi erehdyksen, jopa viidesti. Mutta jos niitä kuitenkin sattuu yhtenään, meidän on pakko tehdä päätös. Pettymys ei ainoastaan syö sinua sisältä; se vahingoittaa ja tuhoaa itsetuntosi.

Olen kyllästynyt jatkuviin pettymyksiin

Some figure

Ei tarvitse edes mennä äärimmäisyyksiin. Kun sydän väsyy tietystä määrästä pettymyksiä, se joko sulkeutuu tai sitten antautuu ja hyväksyy tilanteen sellaisenaan.

 • Meidän ei koskaan tulisi antaa itsemme joutua tilanteisiin, joissa siedämme pettymyksiä niin paljon, että se tuntuu täysin “normaalilta” ja ajattelemme, että parasta on vain kestää ja pysyä vaiti.
 • Ei ole väliä, onko kyseessä kumppani, vanhempasi, ystäväsi tai jopa lapsesi. Jos suhteesta puuttuu kunnioitus ja on ilmeistä, että toisen aikomuksena on vain satuttaa, se johtuu siitä, etteivät he ymmärrä, mitä kunnioitus tai vilpitön kiintymys on. On aika reagoida vahvasti.

Sinun tulisi selvittää, mitä tehdä ensimmäisellä kerralla, kun sinut petetään. Kun silmäsi ovat avautuneet todellisuudelle, sinun on käsiteltävä asia, joka satuttaa sinua ja ymmärrettävä, että tällaisella käytöksellä ei rakenneta ihmissuhdetta.

Jos jokin vaivaa sinua, selvitä mitä se on ja kerro siitä. Jos petyt johonkin asiaan, puhu siitä ja keksi keinoja estää sitä tapahtumasta uudelleen.

Jos pettymykset jatkuvat, sinun on vastattava niihin entistä kovemmin. Muutoin ne tekevät liian kipeää, ja hajoat liian moniksi palasiksi.

Älä anna sen tapahtua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Clark, M. S., & Monin, J. K. (2006). Giving and receiving communal responsiveness as love. The new psychology of love, 2.
 • Cole, T. (2001). Lying to the one you love: The use of deception in romantic relationships. Journal of Social and Personal Relationships, 18(1), 107-129.
 • Ramal, R. (2005). Love, self-deception, and the moral” must”. Philosophy and Literature, 29(2), 379-393.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.