Ongelmani on se, että asetan odotuksia muille

Vaikka se voi kuulostaa epäreilulta, voimme odottaa vain itseltämme 100 % panosta asioihin. Muiden ihmisten intressit ja arvot eivät riipu meistä, eivätkä ne ole aina samanlaisia kuin omamme.
Tyttö ja odotukset

Ei ole suurempaa kärsimyksen aiheuttajaa kuin se, että oletamme muiden ihmisten käyttäytyvän ja toimivan samalla tavalla kuin me itse. Tämä on virhearvio, jonka moni tekee muista ihmisistä. Ja halusimmepa sitä tai emme, se vaikuttaa emotionaaliseen tasapainoon.

Jokainen meistä asettaa odotuksia rakastamilleen ihmisille. Teemme sen siksi, että se tarjoaa meille turvallisuutta ja vakautta.

“Tiedän, että kumppanini tukee minua, sillä tekisin saman hänelle.”

Se, että oletamme, toivomme ja ennakoimme muiden toimivan samalla tavoin kuin itse toimisimme, on keino kontrolloida omaa maailmaa ja tuntea olonsa turvatuksi.

Kaikki asiat eivät kuitenkaan aina mene omien suunnitelmien mukaisesti. Jokainen ihminen kaipaa ainakin jonkin verran turvallisuutta ja vakautta elämässään. Jos tunne turvallisuudesta järkkyy, emme enää tiedä mihin voimme luottaa ja kärsimme tilanteesta.

Joskus ihminen vie tämä ajattelun kuitenkin liian pitkälle: ei ole oikein muita kohtaan ajatella, että maailman tulisi tanssia oman pillimme mukaan aina. Tässä artikkelissa mietimme asiaa tarkemmin.

Odotusten asettamisen voima

Vanhemmat olettavat lapsiensa käyttäytyvän samalla tavalla kuin he itse käyttäytyvät. Ystävät odottavat, että tuemme heitä jokaisessa tilanteessa ja etenkin heidän kohdatessaan ongelmia. Vaimo olettaa, että mies vastaa kaikkiin hänen odotuksiinsa.

Olet varmasti törmännyt tilanteisiin ihmissuhteissasi, joissa toisen odotukset eivät vastaa todellisuutta tai eivät täyty jostain muusta syystä. Asettamamme odotukset voivat joskus olla vaarallisia, sillä tilanteen äityessä vakavaksi, ne voivat vahingoittaa ihmissuhteita sekä itseluottamusta.

Suositeltua lukemista: Tunne-elämän kypsyys on epätäydellisyyden hyväksymistä

Tutustutaan odotusten asettamisen ilmiöön tarkemmin.

nainen kukka nainen

Jos et käyttäydy odotusteni mukaan, petyn

Jos emme tarjoa tukeamme toiselle välittömästi, voi toinen leimata meidät epäaidoksi tai petturiksi. Aina ihmisten tavoitteet ja moraalikäsitys ei ole samanlainen kuin omasi, ja he eivät voi olettaa, että tuet heitä joka tilanteessa, jos näin on.

Sellaiset ihmiset, jotka eivät pysty tuntemaan empatiaa muita kohtaan ja ymmärtämään heidän perspektiiviään asioihin, eivät myöskään kunnioita toisen oikeutta toisinajatteluun ja vapaaseen tahtoon. Positiiviset ja terveet ihmissuhteet perustuvat siihen olettamukseen, että kumpikin saa olla oma itsensä ja ansaitsee tulla kunnioitetuksi.

Kenenkään ei ole pakko käyttäytyä muiden odotusten mukaisesti. Jos yrität miellyttää muita ja taipua heidän tahtoonsa, et ole rehellinen itsellesi ja omalle identiteetillesi. Samalla itseluottamuksesi kärsii.

Tarve kontrolloida kaikkia elämän osa-alueita

On olemassa ihmisiä, jotka eivät pysty hyväksymään epätietoisuutta. Jotkut eivät kestä sitä, etteivät voi tietää täysin mitä tulee tapahtumaan, eivätkä he siedä ulkoisten voimien vaikutusta elämäänsä. Tällaiset ihmiset haluavat olla aina kontrollissa kaikesta.

Suositeltua lukemista: 10 asiaa, joita terve pariskunta tekee yhdessä

Miten voin hyväksyä sen, että lapseni ei halua mennä yliopistoon? Miten hyväksyn sen, että hän haluaa muuttaa ulkomaille?

Miten minun tulisi suhtautua siihen, että ystävä soittaa ja kertoo, että lähtee lomamatkalle työkavereidensa kanssa, eikä ehdota, että lähtisin mukaan?

  • Ihmiset jotka eivät pysty sietämään sitä, että muut eivät käyttäydy odotusten mukaisesti kärsivät usein turhautumisesta ja pettymyksen tunteista, jotka vahingoittavat itseluottamusta.
  • On tärkeää harjoittaa empatiaa ja lakata olettamasta, että kaikki käyttäytyvät sen mukaan, mitä sinä heiltä odotat. Lakkaa asettamasta odotuksia.

Aseta odotuksia vain itsellesi, älä muille

tyttö puhaltaa voikukan

Oikeudet ja velvollisuudet

Kun pystyt lopettamaan odotusten asettamisen muille ihmisille, voit elää vapaammin ja käyttää energiasi parempiin kohteisiin. Aseta odotuksia vain itsellesi.

  • Sinulla on oikeus olettaa, että muut kunnioittavat sinua.
  • Sinulla on oikeus tulla rakastetuksi, mutta sinulla ei ole oikeutta kontrolloida rakastamiesi ihmisten elämää. Älä myöskään anna rakkaidesi kontrolloida sinua.
  • Sinulla on oikeus odottaa vastavuoroisuutta ihmissuhteissa, mutta älä odota, että kaikki ovat aina samaa mieltä kanssasi tai jakavat arvosi.
  • Sinulla on oikeus taistella unelmiesi puolesta, mutta muista myös antaa muiden jahdata omia unelmiaan – olivatpa ne kuinka erilaisia omistasi tahansa.
  • Sinulla on velvollisuus pitää huolta itsestäsi, ruokkia itseluottamustasi ja välttää pettymyksiä.
  • Sinulla on velvollisuus olla aktiivinen tekijä oman onnesi etsinnässä. Älä ole riippuvainen muista ihmisistä. Hyväksy se tosiasia, että elämässä on vastoinkäymisiä ja että toisinaan tulet pettymään. Aina ei voi saada haluamaansa.
  • Muista, että myös sinä itse voit pettää ihmisten odotukset silloin tällöin, mutta tämä ei tee sinusta parempaa tai huonompaa ihmistä. Jokainen meistä yrittää vain luoda oman versionsa onnesta. Kunnioita läheistesi oikeutta löytää oma onnensa.

Maailma ja sen ihmiset voiva olla kaoottisia. Kukaan ei tule koskaan käyttäytymään aina niin kuin heidän oletat käyttäytyvän, joten lakkaa asettamasta mahdottomia odotuksia muille.