Logo image
Logo image

Mitä asioita ihmiset katuvat ennen kuolemaa?

3 minuuttia
Se, että kuoleman ollessa lähellä katuu ettei elämän aikana tehnyt niitä asioita joita oli halunnut, ei ole hyvä asia. Voimme välttää nämä katumukset vain siten, että ajattelemme tällaisia asioita jo ennen kuoleman lähestymistä sekä teemme työtä pystyäksemme elämään sellaista elämää, jonka olemme halunneetkin.
Mitä asioita ihmiset katuvat ennen kuolemaa?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Katuminen on asia, jonka moni on kuolinvuoteellaan kokenut. Se on tunne tyhjyydestä ja siitä, että haluaa mennä takaisin käyttämään paremmin hyödyksi sen ajan, jonka on saanut olla elossa.

Näyttää siltä, että ihminen ymmärtää vasta kuoleman koittaessa, kuinka arvokasta elämä on.

Onko sitten järkevää odottaa sitä, että kuolema tulee eteen, jotta voisi ymmärtää tämän asian? Sen sijaan voitkin välttää näitä ajatuksia alkamalla ajatella asiaa jo nyt.

Jatka lukemista ja kuulet asiasta lisää – mitä asioita ihmiset yleensä katuvat elämän loppumetreillä?

Asioiden katuminen kuoleman edessä ei kannata

Se, että ihmisellä on katumuksia ennen kuin hän kuolee, ei juuri tuo onnea. Tämä mielessä pitäen haluamme siis kertoa sellaisista asioista, joita useimmat ihmiset katuvat lopun ollessa lähellä.

Asioiden kirjoittaminen paperille, jotta voisit pitää ne mielessäsi, estää sinua elämästä elämääsi automaattiohjauksella niin, että et kiinnitä huomiota sellaisiin asioihin, joita saatat katua tulevaisuudessa.

Katsotaan sitten näitä asioita tarkemmin – onko joukossa sellaisia, joiden suhteen itsesi olisi hyvä tehdä muutos, jotta voisit välttää turhat katumukset?

1. “En elänyt sitä elämää, jonka halusin”

Tämä on yksi kaikkein tavallisimmista katumuksen aiheista. Se tulee epävarmuudesta, joka estää meitä tekemästä päätöksiä ja elämästä sellaista elämää, jonka haluamme. Menetetyn ajan katuminen on vaikeaa, kun aika on lopussa.

Se johtuu usein tarpeesta saada ulkoista hyväksyntää, ja huolena voivat olla seuraavan tyyppiset mielipiteet:

  • “Varo, se on kyllä vaarallista!”
  • “En sinuna käyttäisi rahojani tuohon.”
  • “Mutta kyllähän sinä varmaan jätät sen idean?”
  • … ja monet muut sellaiset asiat, joiden suhteen olemme epävarmoja ja joiden kohdalla otamme askeleen taaksepäin.

Kuinka moni ihminen on noudattanut samaa elämänkaavaa kuin vanhempansa? Kuinka moni on sen sijaan tutkinut elämää, jossa on enemmän kiertoteitä?

Kumpi näistä mahdollisuuksista tekisi sinut itsesi onnellisemmaksi?

Me pidämme liian tärkeänä sitä mitä muut meistä ajattelevat, ja siten meiltä jää käyttämättä mahdollisuuksia elää sellaista elämää, josta olemme itse haaveilleet.

Some figure

2. “Tein liikaa töitä”

Tämä on toinen sellainen asia, jota useimmat ihmiset katuvat: sitä, että he elivät tehdäkseen töitä, eivätkä toisinpäin, eli eivät tehneet töitä elääkseen.

Työstä voi tulla prioriteetti monen sellaisen ihmisen elämässä, joka jättää perheensä ja myös ystävänsä taakseen.

Ajan kuluessa sitten nämä ihmiset ymmärtävät, että he eivät nähneet lastensa kasvavan, heidän parisuhteensa on viilentynyt erossa vietetyn ajan vuoksi, ja ystävyyksistä ei ole pidetty huolta, ja siksi oikeita ystäviä ei enää ole. Katuminen iskee kovaa.

Henkilökohtaiset suhteet ovat hyvin arvokkaita kaikille ihmisille. Laitetaan ne siis prioriteetiksi. Työ on kyllä tärkeää, mutta vahvojen suhteiden rakentaminen on paljon tärkeämpää.

3. “Minun olisi kannattanut tehdä enemmän hauskoja ja hulluja asioita”

Taaksepäin katsominen ja huomaaminen, että mietimme monien hullutuksien tekemistä, jotka sitten jäivät kuitenkin tekemättä pelon, epävarmuuden tai tekosyiden vuoksi, jättää suuhun kitkerän maun.

Haluatko tehdä sen jonkin extreme-asian? No tee se! Haluatko lähteä matkustelemaan? Ota rinkka kaapista ja lähde!

Kaikki täyttymättömät toiveet tulevat olemaan ainesta katumusten kehittymiselle kuolinvuoteellasi.

Nämä villit ja hullut ideat eivät vaadi muuta kuin sen, että lähdet pois mukavuusalueeltasi. Se on tietysti turvallinen ja mukava paikka, mutta samalla kertaa tämä alue kuitenkin rajoittaa ihmistä hyvin paljon.

Me elämme vain kerran, joten miksipä et eläisi tätä elämää intensiivisesti?

Some figure

 

4. “Olisinpa ilmaissut tunteeni”

Pienestä pitäen olemme kuulleet, että meidän tulisi tukahduttaa tunteemme. Älä itke viereiden ihmisten läsnä, älä korota ääntäsi, pidä itsesi hallittuna…

Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että kun olisi tarpeen, emme pysty päästämään ilmoille tunteitamme oman kotimme yksityisyydessäkään.

On tärkeää opetella ilmaisemaan se, miltä tuntuu sekä ymmärtää tunteet ja osata hallita niitä kunnolla.

  • “Miksi en kertonyt hänelle, että rakastan häntä?”
  • “Olisinpa itkenyt kaikki ne kyyneleet, jotka olisivat vapauttaneet minut.”

Älä odota ihan elämäsi loppuun asti tehdäksesi kaikki nämä neljä asiaa.

Nyt kun tiedät, mitä ihmiset usein katuvat silloin, kun he tietävät kuoleman olevan lähellä, onko aika muuttaa omaa elämääsi? Vain katumukset välttämällä pystyt sulkemaan hetken tullessa silmäsi hymy kasvoillasi ja tyytyväisenä siihen, kuinka elit kaikki vuotesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Brayne, S., Farnham, C., & Fenwick, P. (2006). Deathbed phenomena and their effect on a palliative care team: A pilot study. American Journal of Hospice and Palliative Medicine. https://doi.org/10.1177/104990910602300104

Trappenburg, M. (2012). No regrets. In Physician-Assisted Death in Perspective: Assessing the Dutch Experience. https://doi.org/10.1017/CBO9780511843976.033


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.