Pahin myrsky on se, jonka muodostamme mielessämme

lokakuu 31, 2017
Pahin myrsky ei ole koskaan se, mitä todellisuudessa tapahtuu, vaan se myrsky, jonka kehitämme mielessämme. Kyseessä ei ole itse tilanne ja sen vakavuus, vaan se miten sen tulkitset.

Pahin myrsky ja pahin mahdollinen tilanne voivat usein riivata mieltämme. Päädymme liioittelemaan ja dramatisoimaan tunteitamme. Kuvittele esimerkiksi, että olet juuri eronnut rakkaastasi. Eron aikana jouduit kokemaan kaikenlaisia tunteita ja myrskyjä, ja uskoit, että koko maailmasi kaatuu. Kun tarkastelet tilannetta nyt, muutaman kuukauden tai vuoden jälkeen huomaat, ettei tilanne ollut lopulta niin kamala ja että päädyit liioittelemaan reaktioitasi. Todellisuudessa pahin myrsky ei ole se, mitä meille tapahtuu, vaan se miten tulkitsemme tilanteen.

Lue seuraavaksi: Tämä japanilainen tekniikka rikkinäisen keramiikan korjaamiseen antaa ajattelemisen aihetta

Pahin myrsky, jolta yritämme karkuun

 

pahin myrsky vesilasin päällä

Miksi on niin helppoa joutua tällaiseen noidankehään? Miksi päädymme liioittelemaan ja suurentelemaan tapahtunutta, joka johtaa auttamatta kovempaan kärsimykseen ja tuskaan? Vastaus tähän on yksinkertainen. Keskitymme näissä tilanteissa kaikkeen negatiiviseen, ja uskomme tulevaisuuden tuovan vain samanlaisia, ikäviä kokemuksia. Tässä vaiheessa emme enää ajattele rationaalisesti, vaan tunteemme ja ajatuksemme karkaavat käsistämme ja negatiivisuus valtaa mielen.

Olemme tunteidemme vankeja, sillä emme osaa kontrolloida niitä oikein. Emme anna itsellemme mahdollisuutta tyhjentää mieltä, vaan annamme negatiivisten tunteiden johdattaa meitä ja vapauttaa mielikuvituksemme.

 

nainen myrskyisessä vedessä

Mietitään nyt lähemmin artikkelin alussa antamaamme esimerkkiä. Kuvittele, että olet eronnut. On hyvin mahdollista, että kidutat itseäsi ajattelemalla syitä parisuhteen päättymiselle tai etsimällä syitä itsestäsi ja teoistasi. Mielesi saattaa keskittyä miettimään pettikö kumppanisi sinua, oliko parisuhteellanne aitoa pohjaa ollenkaan ja sitä, mitä tulevaisuus tuo mukanaan. Tunnet niin paljon tuon yhden aikajakson aikana, että pelkäät olla ilman kumppaniasi. Suhtaudut kauhulla siihen, miten voit viettää elämäsi ilman häntä.

On tärkeää ymmärtää tässä tilanteessa, että ennemmin tai myöhemmin, nämä ajatukset ja tunteet heikkenevät ja kaikki minkä koit niin vahvasti muuttuu pian kaukaiseksi muistoksi.

Näe todellisuus sellaisena kuin se on

 

pilviä naisen kasvoilla

Tunteet johtavat helposti siihen, ettemme pysty suhtautumaan maailmaan ja sen tapahtumiin objektiivisesti. Toisin sanoen peitämme todellisuuden pelkojen, ideoiden, ajatusten ja epäilysten alle.

Kun aikaa kuluu jostakin suuresta tapahtumasta, meillä on enemmän tilaa emmekä ole niin kiinni kyseiseen tapahtumaan liittyvissä ajatuksissa ja tunteissa. Kaikkea muuta on ehtinyt tapahtua, ja tajuamme, ettei meillä ollut mitään syytä suhtautua niin fatalistisesti yhteen tilanteeseen.

Kun viha ja suru väistyvät, tajuat että olisit voinut säästää itsesi tuntikausien murheelta suhtautumalla asiaan eri tavalla. Kun jatkat itsesi kiduttamista ja sättimistä, syvennät vain tuskaasi ja sinun on vaikeampi katsoa eteenpäin. Surulla ja murheella on toki oma paikkansa, ja ne kuuluvat vahvasti elämään, mutta kun mässäilemme näillä tunteilla, teemme vain itsellemme hallaa.

Elämä ei pääty eroon tai potkuihin. Uskomme näin vain siksi, että annamme negatiivisuudelle vallan. Negatiiviset tunteet syövät kaiken energian ja huomaat olevasi rättiväsynyt, eikä mikään kiinnosta. Negatiivisuus muuttuu nopeasti myrkyksi, joka vie elämänilon mukanaan.

Suositeltua lukemista: 6 negatiivisen energian oiretta – kuinka niistä pääsee eroon?

Ajatusten kontrolloinnin tärkeys

 

tyttö heinäpellossa

Mielessä pyörii tuhansia asioita päivässä ja niistä murehtiminen on täysin normaalia. Sinulla on kuitenkin valta kontrolloida ajatuksiasi ja tunteitasi, ja kun tiedät miten niihin kannattaa suhtautua, pystyt näkemään metsän puilta ja keskittymään olennaiseen kaaoksenkin keskellä.

Kokeillaan mielikuvaharjoitusta:

Kuvittele, että pahin mielesi myrsky on kuin hyvin sekainen ja sotkuinen huone. Jos et siivoa sitä, alat siirtelemään asioita paikasta toiseen ja lopulta kaaos on entistä pahempi, etkä löydä mitään olennaista tai tarvitsemaasi. Sotku synnyttää lisää sotkua.

Mikä on ratkaisu tähän? Sinun tulee aloittaa järjestelemällä kaikki asiat pikkuhiljaa omille paikoilleen. Tämä voi olla raskasta, mutta ehkäpä huomaat, miten paljon ylimääräistä tavaraa olet kerryttänyt. Ehkäpä voit päästää niistä irti ja tuntea olosi vapaammaksi, tehdä tilaa uusille asioille?

Tämä yksinkertainen mielikuvaharjoitus auttaa havainnollistamaan, miten tärkeää on päästää pelottavista ajatuksista irti, jotta voit ehkäistä kaaosta ja edesauttaa järjestystä ja rauhaa.

Tyhjennä mielesi, avaa silmäsi ja näe todellisuus sellaisena kuin se on, lisäämättä siihen mitään ylimääräisiä tunteita tai ajatuksia. Älä rakenna myrskyä pääsi sisällä.

UUTISIA VERKOSSA