Näin kasvatat henkisesti kypsiä ja onnellisia lapsia

Kunnollinen emotionaalinen kasvatus opettaa lapsia olemaan hyviä kansalaisia ja samalla autat heitä kasvamaan onnellisiksi aikuisiksi.
Näin kasvatat henkisesti kypsiä ja onnellisia lapsia

Viimeisin päivitys: 10 marraskuuta, 2018

Voit opettaa lasta ylittämään tien vain silloin, kun valo on vihreä. Voit ohjastaa heitä lemmikkien hoitoon. Voit rohkaista heitä lukemaan kirjoja ja tekemään matematiikan kotiläksyt. Voit opettaa lapsia kierrättämään kodin jätteitä. Mutta keskitytkö näiden taitojen lisäksi opettamaan lapselle, miten ilmaista tunteitaan? Rohkaisetko heitä kertomaan, miltä heistä tuntuu ja mikä heitä suututtaa, ennen kuin he ehtivät rynnätä huoneeseensa ja läjäyttää oven kiinni? Näin kasvatat henkisiä kypsiä ja onnellisia lapsia.

Kasvatuksen tarkoitus ei ole pelkästään täyttää tyhjä mieli tiedolla ja antaa lapsille jatkuvasti ohjeita. Lasten kasvattaminen pitää sisällään myös sellaisten strategioiden opettamista, joiden avulla lapset voivat kasvaa onnellisiksi aikuisiksi monimutkaisessa maailmassa, ja voivat olemassaolollaan edistää myös muiden onnea. On tärkeää opettaa lapsille hyvien arvojen merkitys ja emotionaalisen avoimuuden merkittävyys.

Kouluissa ei opeteta tunteiden hallintaa tai tunnistamista, tai kommunikointitaitoja. Siksi onkin tärkeää, että tämä otetaan kotona sydämen asiaksi. Vanhemmat voivat omalla esimerkillään ja rohkaisullaan kasvattaa henkisesti kypsiä lapsia.

Miten kehität lapsen tunteellista kasvua

Näin kasvatat henkisesti kypsiä ja onnellisia lapsia

Lapsen kasvattaminen alkaa ensimmäisestä päivästä kohdun ulkopuolella. Vanhempien kasvatus tarjoaa rakkautta, hellyyttä, ystävällisiä sanoja ja tapoja. Lapsi kokee yhteyttä vanhempaan ruokailuhetkien aikana, nukkuessaan vanhempien läheisyydessä ja niistä hymyistä ja leikeistä, jotka rohkaisevat vauvaa reagoimaan.

Kasvatus on ääni, joka antaa lapselle voimaa, tukea ja rohkeutta, ääni, joka tuo turvaa jokaisella askeleella. Kasvatus vahvistaa lapsen itsevarmuutta ja opettaa heitä olemaan rohkea jokaisen epäonnistumisen jälkeen, yrittämään uudelleen.

Todellinen seikkailu lapsen elämässä alkaa kahdeksannen ikävuoden tienoilla. Kahdeksanvuotias lapsi alkaa todella ymmärtää, mikä maailma on ja kuka he itse ovat. Heillä on jo käsitys oikeudesta ja siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. He tietävät, että toisen kiusaaminen on väärin ja toisten auttaminen oikein.

Tästä pisteestä lähtien he jatkavat persoonansa ja kiinnostuksen kohteidensa kehittämistä. He kulkevat maailmaan yhä suuremmalla mielenkiinnolla, ja tietävät, että vanhemmat ovat mukana antamassa tukea ja rakkautta.

Pidä huolta siitä, että tuet näitä osa-alueita lapsen henkisessä kasvussa:

1. Näin kasvatat lapsen itsetietoisuutta

Näin kasvatat henkisesti kypsiä ja onnellisia lapsia

Lasten tulisi kasvaa parhaaksi versioksi omasta itsestään. Mitä tällä tarkoitetaan? Lasten tulee olla tietoisia omasta potentiaalistaan ja omista rajoituksistaan.

Opeta lapsille itse tekemisen ja itsenäisyyden arvo, itsemääräämisen tärkeys, jotta he voivat kokea ja nähdä itse, mihin he todella pystyvät, missä he ovat hyviä ja missä he voivat mahdollisesti mennä vikaan.

Älä ylisuojele lapsiasi maailmalta. Maailma voi olla vaarallinen ja pelottava paikka, mutta se on myös täynnä onnea, iloa ja hyvyyttä. Jos varastat lapselta kyvyn tutkia itsenäisesti ja tehdä omia päätöksiä, hänen itseluottamuksensa kärsii. Anna heidän kasvaa ja tue heitä joka vaiheessa. Älä rankaise lasta virheistä vaan opeta heitä tekemään asioita paremmin. Näin kasvatat heistä vahvoja aikuisia.

2. Näin kasvatat lapsesi vastuulliseksi

Näin kasvatat henkisesti kypsiä ja onnellisia lapsia

Henkisesti kypsä ihminen on vastuussa itsestään. He eivät ole riippuvaisia muista, vaan he luottavat omiin kykyihinsä.

Kun lapset kasvavat, voit antaa heille yhä enemmän velvollisuuksia. Pidä kuitenkin aina mielessä lapsen ikä velvollisuuksia jaettaessa. Lapselle voi opettaa jo kaksivuotiaasta lähtien, että lelut korjataan pois leikin jälkeen – siivouksesta voi tehdä hauskan leikin.

Lapselta ei kuitenkaan saa vaatia liikoja, sillä pienet eivät vielä täysin ymmärrä, mitä heiltä vaaditaan. Vanhempia lapsia voi pyytää osallistumaan kotitöihin: käytettyjen astioiden laitto astianpesukoneeseen, ruuanlaitossa avustaminen, oman huoneen siivoaminen jne. Lasten on opittava, että elämä ei ole pelkkiä oikeuksia ja vapauksia, vaan myös vastuuta omista teoista.

3. Opeta lapsille onnellisuuden tärkeys, mutta hyväksy myös turhautuminen

Näin kasvatat henkisesti kypsiä ja onnellisia lapsia

Lasten tulisi ymmärtää varhaisesta iästä lähtien, ettei kaikkea voi saada. Jos joudut kieltämään lapselta jotakin, ei heidän reaktionsa tulisi olla raivokohtaus ja loppupäivän kestävä mökötys. Esimerkkitilanne:

Kahdeksanvuotias poikasi pyytää sinua ostamaan itselleen kännykän. Hän on mielestäsi liian nuori kalliin puhelimen omistamiseen, joten selität hänelle mikset halua ostaa hänelle puhelinta. Odotat hänen ymmärtävän tilanteen. Poikasi raivostuu, hakkaa huonekaluja ja huutaa, sillä hän ei ole vielä oppinut hyväksymään ja käsittelemään turhautumista. Pitkällä tähtäimellä tästä voi aiheutua paljon harmia ja riitelyä, ja sinun tehtäväsi vanhempana on selittää tilanne rauhallisesti ja järkevästi. Lapset eivät voi aina saada haluamaansa, ja heidän tulee pystyä ymmärtämään tämä ilman raivostumista.

4. Yhteisen hyvän ja vastavuoroisuuden tärkeys

Näin kasvatat henkisesti kypsiä ja onnellisia lapsia

Elämä ei ole yksinäinen saari, jossa asumme muista eristettyinä. Elämme yhteiskunnassa, jossa muiden kanssa ollaan jatkuvasti vuorovaikutuksessa. Läheiset ihmiset ovat elämän suola, kestävät suhteet lisäävät onnea ja antavat lapselle eväät henkiseen kypsyyteen.

Mitä tällä tarkoitamme? Jos haluat kasvattaa kypsiä lapsia, on sinun työstettävä etenkin seuraavia asioita:

  • Rohkaise empatiaa muita kohtaan, niin että he pystyvät tunnistamaan muiden tunteita ja ymmärtämään heitä.
  • Auta heitä ymmärtämään, että jos he tekevät jotain väärin, on teolla vaikutus myös muihin. Jos he pyrkivät olemaan kunnioittavia, ymmärtäväisiä ja haluavat lisätä läheistensä onnea, niin kaikki voittavat. Jos he hymyilevät toiselle ihmiselle, on hyvin todennäköistä että he saavat hymyn kiitokseksi. Näin kasvatat positiivisia tunteita, jotka ovat aina kaikkein voimakkaimpia.
  • On tärkeää, että lapset oppivat olemaan tyytyväisiä itseensä. He kaipaavat harrastuksia, joista he voivat nauttia ja heidän tulee osallistua asioihin, jotka antavat heille uutta tietoa ja tyydytystä. Samalla he oppivat että itsensä rakastaminen on vahvuus. Hyvä itseluottamus ja omien fyysisten ja psyykkisten piirteiden hyväksyminen edesauttaa muiden ihmisten rakastamista.

Ota tämän artikkelin vinkit käyttöön mahdollisimman pian ja alat huomata, miten positiivinen vaikutus niillä on lapsiin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.