Logo image
Logo image

Tosirakkaus: 75 vuotta naimisissa ollut pariskunta kuoli samaan aikaan

2 minuuttia
Jeannetten aviomiehen tila paheni entisestään päivä päivältä, ja Jeannette alkoi itse myös kärsiä vakavista terveysongelmista, kunnes hän päätyi sänkypotilaaksi, aivan kuten miehensäkin.
Tosirakkaus: 75 vuotta naimisissa ollut pariskunta kuoli samaan aikaan
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Monille tosirakkaus on silkkaa keksintöä, jota ilmenee vain saduissa, kirjoissa ja elokuvissa. Monet eivät usko yhteen pitkään, koko elämän kestävään ja onnelliseen parisuhteeseen, sillä nykyisin avioliitot hajoavat ja ihmiset eroavat helposti. Deittailu ja valinnan vapaus johtaa usein siihen, että ihmiset hakevat pitkäänkin juuri sitä itselleen sopivaa oikeaa ihmistä.

Jokainen kokee rakkauden eri tavalla, ja jotkut parit viettävät koko elämänsä yhdessä, vaikka se onkin muuttunut harvinaisemmaksi ilmiöksi. Ikuinen rakkaus, tai tosirakkaus,  ei kuitenkaan ole pelkkää satua, ainakaan mitä tulee Jeannette ja Alexander Toczkoon, jotka tapasivat 8-vuotiaina lapsina ja olivat erottamattomia siitä hetkestä lähtien. He olivat naimisissa 75 vuotta ja pysyivät yhdessä viimeiseen hetkeen saakka.

Edes kuolema ei voinut heitä erottaa

Jeannette ja Alexander asuivat San Diegossa Kaliforniassa, ja olivat olleet naimisissa 75 vuotta, kunnes kuolivat saman päivän aikana vain muutamia tunteja toisistaan. Pariskunta kuoli toistensa sylissä samassa sängyssä ja todistivat samalla, että rakkaus heidän välillään kesti aivan loppuun saakka.

Pariskunnan tytär Aimee Toczko-Cushman dokumentoi vanhempiensa rakkaustarinaa ja heidän kuolemaansa, ja halusi jakaa vanhempiensa tarinan sosiaalisessa mediassa. Tosirakkaus on siis todellista.

Alexander ja Jeannette syntyivät kumpikin Connecticutissa ja tapasivat 8-vuotiaina. Kun he täyttivät 18, he menivät naimisiin. Vuosi oli 1940.

Pariskunnan tyttären mukaan: “He eivät halunneet viettää hetkeäkään erossa toisistaan. Heidän kaksi sydäntään löi samaan tahtiin.”

Golffasi loppuun asti

95-vuotias Alexander rakasti pelata golfia, kunnes hänen terveydentilansa yhtäkkiä heikkeni kaatumisen seuraksena muutamaa viikkoa ennen hänen kuolemaansa. Vaikka Alexander kävi lääkärissä asiantuntijoiden tutkittavana, ei hänen terveydentilaansa voitu kohentaa ja hän meni yhä huonompaan kuntoon.

Kun 96-vuotias Jeannette ymmärsi, ettei hänen puolisonsa eteen voitu tehdä mitään, hänen terveytensä alkoi myös heikentyä radikaalilla tavalla. Pian Jeannette makasi voimattomana sängyssä, aivan kuten rakastettu miehensä. Vaikka Jeannetten voimat olivat ehtymäisillään, hän pyysi, että hänen sairaalasänkynsä siirettäisiin Alexanderin viereen, jotta hän pystyisi valvomaan ja hoitamaan miestään loppuun saakka.

Some figure

 

Kumpikaan ei enää päässyt sängystä omin voimin ylös, he olivat voimattomia ja sairaita. Mutta kumpikin osapuoli odotti yhä kesäkuun 29. päivää, jolloin avioliittovuosia tulisi täyteen mittavat 75 vuotta.

Valitettavasti pariskunta ei koskaan nähnyt tätä päivämäärää. Alexander kuoli kesäkuun 17. päivä yöaikaan ja Jeannette seurasi miehensä perässä seuraavana aamuna. Tästä huolimatta pariskunta pääsi toteuttamaan viimeisen toiveensa: Alexander halusi kuolla vaimonsa syleilyssä ja Jeannette halusi olla miehensä lähellä kuolinvuoteellaan.

“Rakastan sinua. Odota minua”.

Pariskunnan tytär, joka todisti tapahtumia ja vietti aikaa vanhempiensa kuolinvuoteilla loppuun sakkaa neljän veljensä kanssa, paljasti että hän joutui kertomaan äidilleen isänsä kuolemasta. “Kerroin hänelle, että isä oli poissa. Hän halasi isää ja puhui tälle ‘Katsohan, tätä halusit: kuolla sylissäni. Rakastan sinua. Odota minua, olen kanssasi pian.'”

Lapset jättivät äidin huoneeseen rauhassa edesmenneen isän kanssa, jotta tämä sai viettää hetken rakastamansa miehen kanssa yksin.

Kaikkien yllätykseksi alle 24 tunnin päästä myös Jeannette menehtyi, rakkaansa kanssa samassa sängyssä. Lapset ikuistivat koskettavan tilanteen ja kuvaa jaettiin ympäri maailmaa osoituksena tosirakkauden voimasta.

Jeannette ja Alexander Toczko laskettiin haudan lepoon Miramarin hautausmaalla San Diegossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Parkes, C. M., Benjamin, B., & Fitzgerald, R. G. (1969). Broken heart: a statistical study of increased mortality among widowers. Br med J1(5646), 740-743.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.