Hyvä itsetunto edellyttää itsenäistä ajattelua

Meidän kannattaisi ajatella enemmän omaa terveyttämme, eikä olla niin huolissamme muiden mielipiteistä. On tarpeen olla rehellinen itseämme kohtaan ja tehdä itse omat päätökset.
Hyvä itsetunto edellyttää itsenäistä ajattelua

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Olen tuhlannut paljon aikaa sen ajattelemiseen, miltä näytän ja mitä muut minusta ajattelevat. Miltä näytän siinä ja siinä asussa? Huomaavatko naapurit, että olen riidellyt kumppanini kanssa?

On aika alkaa ajatella itsenäisesti ja olla vähemmän huolissaan siitä, mitä muut meistä ajattelevat.

Useammin kuin huomaammekaan, olemme huolissamme siitä mitä meidän tulisi muiden mielestä tehdä. Eikö ihmisten tulisi ajatella itsenäisesti?

Lue aiheesta lisää: Itsetunto on avain onnellisuuteen

Kyllä, ihmisten tulisi huolehtia elämästään, ei siitä, mitä muut siitä ajattelevat. Joidenkin ihmisten päätavoitteena tuntuu kuitenkin olevan täydellisen julkisivun ylläpito, jotta kaikki pitäisivät heistä.

Ihmisen tarvitsee tuntea olonsa hyväksi sisimmässään

naisella ei ole kovin hyvä itsetunto

Ei ole hyödyksi huolehtia julkisivusta, jos kotiin saapuminen saa mielen surulliseksi. Ehkä emme olekaan täydellisessä parisuhteessa, vaan avioliitossa, joka on hajoamassa. Meillä ei ehkä ole enää työtä, jota kehua, vaan pomo, josta aina valitamme ja joka ei kunnioita meitä, ja joka ei maksa meille ansaitsemaamme palkkaa.

Tästä huolimatta moni kulkee hymy kasvoillaan. Valehtelemme esittämällä, että asiat ovat kuten haluaisimme niiden olevan.

Mitä sitten pelkäämme? Sitä, mitä muut sanoisivat? Tämä on mieletöntä energian tuhlausta. Jokaisella on ongelmia, mehän olemme epätäydellisiä! Teemme virheitä, ja oppiaksemme niistä meidän täytyy hyväksyä nämä virheet.

Tästä huolimatta yritämme piilottaa ne, ja elämme suuren turhautuneisuuden ja onnettoman olon kanssa. Haluatko todella uhrata oman hyvinvointisi, jotta voisit pitää yllä tiettyä julkisivua?

Sillä ei ole väliä, jos naapurisi paheksuu sinua tai jos perheenjäsenesi ajattelee näin. Jokainen kritisoi sitä, mitä ei tunne. Tai ehkäpä tämä johtuu siitä, että näemme toisessa ihmisessä sellaisen heijastuksen itsestämme, jota emme itse asiassa koe omaksemme.

Onnellisuuden etsiminen on se, mikä oikeasti merkitsee eniten, kuten myös sellainen tekeminen, joka saa olon hyväksi. Tämä tarkoittaa erilaisten pelkojemme, toisten ihmisten tekemän tuomitsemisen ja arvottoman kritiikin kohtaamista. Ensimmäinen askel on ajatella itsenäisesti.

Päästä irti vanhoista ajatuksista

kädet naisen päässä

Meitä ympäröivät monet uskomukset, joihin ripustaudumme ja joista irti päästämistä vastustelemme.

Itse asiassa olemme kuvastus siitä, mihin uskomme. Uskomuksemme siis määrittävät meitä. Ajattelemme, että jos emme ilmennä uskomuksiamme, teemme kauhean virheen.

Meidän tulee alkaa priorisoida sitä mitä itse haluamme, ja suojella hyvinvointiamme sen sijaan että pyrimme miellyttämään muita.

Miten tämä sitten sadaan aikaan? Vastaus on: ajattelemalla itsenäisesti.

1. Päästä irti omista vaatimuksistasi

On eräitä asioita, jotka olemme oppineet jo pieninä lapsina ja jotka ovat jättäneet merkittäviä “jälkiä” meihin. Jos esimerkiksi meitä on toruttu liiasta puhumisesta, emme kenties puhu paljon, ja mieluummin kuuntelemme.

Kun sinä olit lapsi, mitä sinulle sanottiin että sinun tulisi tehdä? Kuinka sinun tuli näyttäytyä muille? Millainen sinun tuli olla? Älä naura liikaa, älä hypi ympäriinsä, pidä vaatteesi puhtaina. Meidän piti mennä paikkoihin, joihin emme halunneet lähteä.

Miksi sinun tulisi nyt jatkaa kaiken tämän tekemistä? Ennen olit vanhempiesi vastuulla, ja he sanoivat mitä sinun tulisi tehdä, mutta näin ei ole enää. Voit siis muuttaa kaiken tämän.

2. Hyväksy se, mitä haluat elämässä tehdä – muut tulevat hyväksymään sinut

onnellisuus

Ennen kuin masennut siitä että kaikki tuomitsevat sinut tai koska kaikki yrittävät pitää yllä moitteetonta julkisivua, kysy itseltäsi, teetkö todella sitä mitä haluaisit tehdä, vai rajoitatko itseäsi.

Joku esimerkiksi haluaa ottaa eron, mutta ei tee tätä muiden ihmisten vuoksi. Tällöin hän rajoittaa itseään, eikä hyväksy omaa päätöstään. Hän ei aseta ensisijalle sitä, mitä hän itse haluaa.

Meidän tulee alkaa priorisoida omat päätöksemme. Näin tulemme myös huomaamaan, että ihmiset eivät tuomitse niin paljon kuin luulemme. Ja ketä kiinnostaa, vaikka tuomitsisivatkin?

Aletaan ajatella itsenäisesti. Anna etusija sille, mitä itse haluat – ei sille, mitä sinulta odotetaan. Olethan itse oman elämäsi eteenpäin viejä.

Ei kannata elää uskomusten ja pelkojen mukaan, ja vielä vähemmän kannattaa elää muiden uskomusten ja pelkojen mukaisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Imágenes: Katharina Jung, Melania Brescia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.