Näin hoidat yleisimpiä suun ongelmia

Suussa voi olla monenlaisia ongelmia, ja ne voivat myös liittyä suun eri osiin, kuten esimerkiksi ikeniin, hampaisiin, huuliin tai suun limakalvoihin. Onkin siis hyvin tärkeää, että pidät suustasi hyvää huolta, ja että suojelet jokaista sen elintärkeistä osista, jotta voit estää niihin liittyvät yleiset ongelmat. Tällaisia voivat olla esimerkiksi hampaiden reikiintyminen, pahanhajuinen hengitys, ientulehdus sekä ihon haavaumat.

Kuinka suun terveyttä voi hoitaa?

Yli puolet ihmisistä ympäri maailmaa kärsii jonkinlaisista suuhun liittyvistä ongelmista. Nämä vaivat voivat usein johtua riittämättömästä tai huonosta suun hygieniasta, tai siitä, ettei hammaslääkärillä ole käyty riittävästi. Siksi onkin tärkeää käydä säännöllisesti hampaiden tarkastuksessa, jotta kaikki mahdolliset epänormaalit ilmiöt voidaan huomata ajoissa tällä äärimmäisen herkällä elimistön alueella. Hyvällä hoidolla saatat estää kivun, epämukavuuden ja haavaumien syntymisen suussa, ja siten pidät myös tietysti huolta terveydestäsi. Jotta voisit siis estää tavallisimmat suun alueen ongelmat, pidä mielessäsi seuraavat hyvät neuvot:

  • Vähennä syömäsi sokerin määrää: Tämä aiheuttaa plakin lisääntymistä hampaissasi, mikä puolestaan lisää riskiä saada reikiä. Plakki on myös vahingollista hampaiden kiilteen kannalta, sillä se ”hyökkää” kiillettä vastaan. Vähennä myös hiilihapollisten juomien sekä kahvin juontia, sillä nämä kaksi ovat pahimmat viholliset hampaiden valkoisuuden kannalta. Myös paistetut tai erittäin kuumat ruoat ovat huono vaihtoehto, sillä ne voivat luoda suussasi lämpötilakontrastin, mikä saa aikaan sen herkistymisen.

suu

  • Harjaa hampaasi kolme kertaa päivässä: aamulla, luonaan jälkeen sekä illalla ennen kuin menet nukkumaan. Käytä kolme minuuttia harjaamiseen jokaisella kerralla. Käytä hammaslankaa sekä kielen puhdistajaa, ja ota myös käyttöön jokin fluoria sisältävä tuote. Älä käytä liikaa hampaita valkaisevia tuotteita, ja kerran vuodessa on hyvä käydä hampaiden puhdistuksessa ammattilaisen luona.
  • Kiinnitä huomiota syömiisi lääkkeisiin. Ehkäisypillerit, antibiootit, antihistamiinit sekä masennus- ja kipulääkkeet tai rauhoittavat lääkkeet ovat kaikki sellaisia tuotteita, joista seuraa pitkäkestoisen käytön seurauksena syljen tuotannon vähentyminen. Tämä taas aiheuttaa suussa olevan suojauksen vähentymisen.
  • Hoida herkistyneitä ikeniä. Jos ikenesi vuotavat verta kun harjaat hampaitasi, syö ensihätään omena tai pala leipää, ja ota yhteyttä hammaslääkäriin saadaksesi oikeanlaista tehokasta hoitoa.

suu2

Näin hoidat yleisimpiä suuta vaivaavia ongelmia

Hampaiden reikiintyminen on kaikista vaarallisin sekä myös yleisin suussa oleva ”intiimi vihollinen”. Tämä on seurausta bakteereja sisältävästä plakista, joka on tahmeaa ainetta, joka muodostuu suussa sen jälkeen kun olet syönyt. Se koostuu ruoasta ja siihen sekoittuneesta syljestä, ja se muodostaa läpinäkyvän kalvon hampaiden päälle. Kun tämä plakki pääsee kontaktiin suussa olevien bakteerien kanssa, alkaa sen sisältämän sokerin käymisprosessi, mikä aiheuttaa happohyökkäyksen hampaitasi kohtaan.

Ideaalia olisi siis se, että harjaisit hampaasi joka kerta kun olet syönyt. Jos sinulla on reikiä hampaissa, sinun tulisi myös käydä hammaslääkärissä, jotta kyseiset hampaat voidaan paikata. Jos et hoida hampaittesi reikiä ajoissa, saattavat ne aiheuttaa sinulle paljonkin kipua, sillä reiät voivat edetä hermoihin asti.

Ientulehdus sen sijaan on suun sairaus, joka koskettaa suurta osaa aikuisista ympäri maailmaa. Se on seurausta bakteereista, jotka aiheuttavat ikenien tulehtumisen. Tämän vuoksi ikenet vuotavat verta hampaiden harjauksen yhteydessä tai tietynlaisten ruokien syönnin seurauksena.

Ientulehdus johtuu huonosta suun hygieniasta, ja sen voi parantaa käymällä hammaslääkärin vastaanotolla erityisesti tätä varten suunnitellussa hoidossa. On myös olemassa ientulehdusta vastaan taistelevia hammastahnoja sekä -geelejä, joilla voit parantaa tilannettasi. Jos jätät ientulehduksen hoitamatta ja parantamatta, saattaa se laajeta parodontiitiksi. Tämä on vakavampi suun häiriö, jossa vaikutukset ovat vielä pahemmat, sillä se saattaa jopa tuhota hampaita tukevaa suun luustoa.

suu3

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi saattaa olla seurausta suussa vallitsevasta epätasapainoisesta tilasta. Tämä taas saattaa aiheutua jostakin ihan muusta syystä kuin hampaiden reikiintymisestä, puutteellisesta henkilökohtaisesta hygieniasta, liian vähäisestä syljen määrästä tai vatsaan liittyvistä ongelmista. Minttu on eräs kaikkein tehokkaimmista kotikonsteista, jos haluat taistella tätä epämiellyttävää suusta peräisin olevaa ”aromia” vastaan.

Suun haavaumat tai paiseet ilmestyvät yleisesti ottaen vaihtelevista syistä. Näihin voivat kuulua muun muassa stressi, nauttimasi mausteinen ateria, jokin erityisen vahva suunhoidon tuote, toistuva huulten sisäpuolien pureminen tai jokin ruoan aiheuttama vahinko suussa. Nämä haavaumat tai paiseet ilmestyvät silloin, kun elimistösi puolustuskyky on heikko ja hampaiden onteloissa elävät mikro-organismit alkavat lisääntyä epänormaalin suurella vauhdilla. Nämä haavaumat ilmestyvät omin avuin, ja ne ovatkin eri asia kuin herpes-virus, jonka hoito on erilainen.

Haavaumia voi myös olla sellaisilla henkilöillä, joiden suussa on hammasraudat. Jos ne eivät katoa itsestään – kuten yleisesti ottaen tapahtuu – ja useita päiviä tai viikkoja kuluu, täytyy sinun parantaa vastustuskykyäsi. Yksi kaikkein tunnetuimmista luonnollisista hoitokeinoista haavaumien parantamiseen on hunajan käyttö antiseptisena tuotteena. Hunaja taistelee mikrobeja vastaan, ja voit laittaa sitä suoraan haavaumaan. Lisäksi voit käyttää myös salviaa ja hiilihapollista vettä, tai tehdä kurlausta suolavedellä.

suu4

Jos kielesi tuntuu polttavalta, sinulla voi olla niin sanottu ”polttavan kielen oireyhtymä”, joka aiheuttaa samanlaisia tuntemuksia kuin varsinaisten palovaurioiden kohdalla. Pääasiassa tämä vaiva koskettaa vaihdevuosiaan viettäviä naisia, ja oireina ovat muun muassa seuraavat: polttava tunne kielessä, tunnottomuus, kitkerä maku, kuivuminen ja metallinmaku.

Tämä ongelma voidaan poistaa mintun avulla, sillä minttu toimii antiseptisena ja virkistävänä yrttinä. Valmista itsellesi hauduke mintusta ja huuhtele suusi sillä useamman kerran päivässä. Voit myös hyödyntää valkosipulia ja tavallista sipulia, ja voit käyttää niitä yhdessä. Valmista sekoite näistä kahdesta aineksesta ja laita tätä kielellesi muutaman sekunnin ajaksi. Huuhtele sitten suusi kylmällä vedellä. Kipu ja tulehtuneisuus ovat poissa pienen hetken päästä.

Viimeisenä käsittelemme kuivan suun ongelmaa, joka on melko tavallinen suun ilmiö. Se aiheutuu stressistä, ahdistuksesta, masennuksesta, tietyistä tulehduksista, tupakoinnista, diabeteksesta, vastustuskyvyn ongelmista, kehon kuivumisesta, masennuslääkkeiden syönnistä tai rentouttavien tuotteiden käytöstä. Oireisiin kuuluvat polttava tunne, kipu, pahanhajuinen hengitys, muutokset makuaistissa sekä hampaiden reikiintyminen.

Voit käyttää kuivan suun hoitoon kolmea reseptiä: kamomillaa sisältävä hauduke (kamomillan kukat stimuloivat suun sylkeä erittäviä rauhasia), vihreä tee (tällä estät suun kuivumista johtuen sen bakteereja vastaan taistelevista vaikutuksista) sekä inkivääri (tämä lisää suun tuottaman syljen määrää, ja se myös auttaa poistamaan pahanhajuisen hengityksen).

suu5

Kuvat ovat peräisin seuraavista lähteistä: Daniela Vladimirova, db Photography, Demi-Brooke, Miranda Granche, SuperFantastic, Bradley Gordon ja Stuartpilbrow.