Logo image
Logo image

Näin hoidat yleisimpiä suun ongelmia

4 minuuttia
Näin hoidat yleisimpiä suun ongelmia
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Suun ongelmat ovat moninaisia, ja ne voivat myös liittyä suun eri osiin, kuten esimerkiksi ikeniin, hampaisiin, huuliin tai suun limakalvoihin. Onkin siis tärkeää, että pidät suustasi hyvää huolta, jotta voit estää suuhun liittyvät yleiset ongelmat. Tällaisia voivat olla esimerkiksi hampaiden reikiintyminen, pahanhajuinen hengitys, ientulehdus sekä ihon haavaumat.

Kuinka suun terveyttä voi hoitaa?

Yli puolet ihmisistä ympäri maailmaa kärsii jonkinlaisista suuhun liittyvistä ongelmista. Nämä vaivat voivat usein johtua riittämättömästä tai huonosta suun hygieniasta, tai siitä, ettei hammaslääkärillä ole käyty riittävästi. Siksi onkin tärkeää käydä säännöllisesti hampaiden tarkastuksessa, jotta kaikki mahdolliset epänormaalit ilmiöt voidaan huomata ajoissa tällä äärimmäisen herkällä elimistön alueella. Hyvällä hoidolla saatat estää kivun, epämukavuuden ja haavaumien syntymisen suussa, ja siten pidät myös tietysti huolta terveydestäsi. Jotta voisit siis estää tavallisimmat suun alueen ongelmat, pidä mielessäsi seuraavat hyvät neuvot:

  • Vähennä syömäsi sokerin määrää: Tämä aiheuttaa plakin lisääntymistä hampaissasi, mikä puolestaan lisää riskiä saada reikiä. Plakki on myös vahingollista hampaiden kiilteen kannalta, sillä se “hyökkää” kiillettä vastaan. Vähennä myös hiilihapollisten juomien sekä kahvin juontia, sillä nämä kaksi ovat pahimmat viholliset hampaiden valkoisuuden kannalta. Myös paistetut tai erittäin kuumat ruoat ovat huono vaihtoehto, sillä ne voivat luoda suussasi lämpötilakontrastin, mikä saa aikaan sen herkistymisen.
Some figure
  • Harjaa hampaasi kolme kertaa päivässä: aamulla, luonaan jälkeen sekä illalla ennen kuin menet nukkumaan. Käytä kolme minuuttia harjaamiseen jokaisella kerralla. Käytä hammaslankaa sekä kielen puhdistajaa, ja ota myös käyttöön jokin fluoria sisältävä tuote. Älä käytä liikaa hampaita valkaisevia tuotteita, ja kerran vuodessa on hyvä käydä hampaiden puhdistuksessa ammattilaisen luona.
  • Kiinnitä huomiota syömiisi lääkkeisiin. Ehkäisypillerit, antibiootit, antihistamiinit sekä masennus- ja kipulääkkeet tai rauhoittavat lääkkeet ovat tuotteita, joista seuraa pitkäkestoisessa käytössä syljen tuotannon vähentyminen. Tämä taas aiheuttaa suussa olevan suojauksen vähentymisen.
  • Hoida herkistyneitä ikeniä. Jos ikenesi vuotavat verta kun harjaat hampaitasi, syö ensihätään omena tai pala leipää, ja ota yhteyttä hammaslääkäriin saadaksesi oikeanlaista tehokasta hoitoa.

Näin hoidat yleisimpiä suun ongelmia

Hampaiden reikiintyminen on kaikista vaarallisin sekä myös yleisin suussa oleva ns. intiimi vihollinen. Se johtuu bakteereja sisältävästä plakista – tahmeaa ainetta, joka muodostuu suussa syömisen jälkeen. Se koostuu ruoasta ja siihen sekoittuneesta syljestä, ja se muodostaa läpinäkyvän kalvon hampaiden päälle. Kun plakki pääsee kontaktiin suussa olevien bakteerien kanssa, alkaa sen sisältämän sokerin käymisprosessi, mikä aiheuttaa happohyökkäyksen hampaitasi kohtaan.

Ideaalia olisi siis se, että harjaisit hampaasi joka kerta kun olet syönyt. Jos sinulla on reikiä hampaissa, käy hammaslääkärillä paikkaamassa ne. Jos et hoida hampaittesi reikiä ajoissa, saattavat ne aiheuttaa sinulle paljonkin kipua, sillä reiät voivat edetä hermoihin asti.

Some figure

Ientulehdus sen sijaan on suun sairaus, joka koskettaa suurta osaa aikuisista ympäri maailmaa. Se on seurausta bakteereista, jotka aiheuttavat ikenien tulehtumisen. Tämän vuoksi ikenet vuotavat verta hampaiden harjauksen yhteydessä tai tietynlaisten ruokien syönnin seurauksena.

Ientulehdus johtuu huonosta suun hygieniasta, ja sen voi parantaa käymällä hammaslääkärin vastaanotolla erityisesti tätä varten suunnitellussa hoidossa. On myös olemassa ientulehdusta vastaan taistelevia hammastahnoja sekä -geelejä, joilla voit parantaa tilannettasi. Jos jätät ientulehduksen hoitamatta ja parantamatta, saattaa se laajeta parodontiitiksi. Tämä on vakavampi suun häiriö, jossa vaikutukset ovat vielä pahemmat, sillä se saattaa jopa tuhota hampaita tukevaa suun luustoa.

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi saattaa olla seurausta suussa vallitsevasta epätasapainoisesta tilasta. Tämä taas saattaa aiheutua jostakin ihan muusta syystä kuin hampaiden reikiintymisestä, puutteellisesta henkilökohtaisesta hygieniasta, liian vähäisestä syljen määrästä tai vatsaan liittyvistä ongelmista.

Some figure

Minttu on eräs kaikkein tehokkaimmista kotikonsteista, jos haluat taistella tätä epämiellyttävää suusta peräisin olevaa “aromia” vastaan.

Suun haavaumat

Suun haavaumat tai paiseet ilmestyvät yleisesti ottaen vaihtelevista syistä: stressi, nauttimasi mausteinen ateria, jokin erityisen vahva suunhoidon tuote, toistuva huulten sisäpuolien pureminen tai jokin ruoan aiheuttama vahinko suussa. Haavaumat tai paiseet ilmestyvät, kun elimistösi puolustuskyky on heikko ja hampaiden onteloissa elävät mikro-organismit alkavat lisääntyä vauhdilla. 

Haavaumia voi myös olla sellaisilla henkilöillä, joiden suussa on hammasraudat. Jos ne eivät katoa itsestään – kuten yleisesti ottaen tapahtuu – ja useita päiviä tai viikkoja kuluu, täytyy sinun parantaa vastustuskykyäsi.

Yksi kaikkein tunnetuimmista luonnollisista hoitokeinoista haavaumien parantamiseen on hunajan käyttö antiseptisena tuotteena. Hunaja taistelee mikrobeja vastaan, ja voit laittaa sitä suoraan haavaumaan. Lisäksi voit käyttää myös salviaa ja hiilihapollista vettä, tai tehdä kurlausta suolavedellä.

Polttavan kielen oireyhtymä

Jos kielesi tuntuu polttavalta, sinulla voi olla niin sanottu polttavan kielen oireyhtymä, joka aiheuttaa samanlaisia tuntemuksia kuin palovauriot.

Pääasiassa tämä vaiva koskettaa vaihdevuosiaan viettäviä naisia. Oireina ovat muun muassa polttava tunne kielessä, tunnottomuus, kitkerä maku, kuivuminen ja metallinmaku.

Ongelma voidaan poistaa mintun avulla, sillä minttu toimii antiseptisena ja virkistävänä yrttinä. Valmista itsellesi hauduke mintusta ja huuhtele suusi sillä useamman kerran päivässä. Voit myös hyödyntää valkosipulia ja tavallista sipulia, ja voit käyttää niitä yhdessä. Valmista sekoite näistä kahdesta aineksesta ja laita tätä kielellesi muutaman sekunnin ajaksi. Huuhtele sitten suusi kylmällä vedellä. Kipu ja tulehtuneisuus ovat poissa pienen hetken päästä.

Some figure

Kuivan suun ongelma

Tämä ongelma on melko tavallinen ilmiö. Se aiheutuu stressistä, ahdistuksesta, masennuksesta, tietyistä tulehduksista, tupakoinnista, diabeteksesta, vastustuskyvyn ongelmista, kehon kuivumisesta, masennuslääkkeiden syönnistä tai rentouttavien tuotteiden käytöstä. Oireisiin kuuluvat polttava tunne, kipu, pahanhajuinen hengitys, muutokset makuaistissa sekä hampaiden reikiintyminen.

Voit käyttää kuivan suun hoitoon kolmea reseptiä: kamomillaa sisältävä hauduke (kamomillan kukat stimuloivat suun sylkeä erittäviä rauhasia), vihreä tee (tällä estät suun kuivumista johtuen sen bakteereja vastaan taistelevista vaikutuksista) sekä inkivääri (tämä lisää suun tuottaman syljen määrää, ja se myös auttaa poistamaan pahanhajuisen hengityksen).


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.