Logo image
Logo image

6 asiaa, joita ei kannata puhdistaa etikalla

3 minuuttia
Etikka on mahtava luonnollinen puhdistusaine, mutta sitä ei voida käyttää kaikkeen. Lue tämä artikkeli selvittääksesi mitä sinun ei pitäisi puhdistaa sen avulla.
6 asiaa, joita ei kannata puhdistaa etikalla
Viimeisin päivitys: 07 joulukuuta, 2018

Kun on kyse luonnonmukaisesta siivouksesta, käydään paljon keskustelua siitä mitkä etikan hyödylliset vaikutukset ovat. Tulokset eivät kuitenkaan välttämättä ole yhtä hyviä joidenkin esineiden tai pintojen kanssa. Tässä artikkelissa kerromme sinulle mitä asioita sinun ei pitäisi puhdistaa etikalla.

Toisin kuin teolliset kemikaalit, etikka on luonnollinen ainesosa, jota voidaan käyttää monien asioiden puhdistamiseen. Yhdessä ruokasoodan, sitruunan ja suolan kanssa se kuuluu päivittäisten ainesten valikoimaan, joilla on monia muita käyttötarkoituksia.

Kuten oikeastaan kaikella, on etikallakin kuitenkin omat haittansa. On joitakin asioita, joita ei pitäisi puhdistaa etikalla, jos et halua pilata niitä. Tiedätkö mitä ne ovat? Tässä artikkelissa selviää mitä asioita tarkoitamme.

6 asiaa tai materiaalia, joita ei kannata puhdistaa etikalla

Etikan alhainen pH-arvo tekee siitä hyvin tehokkaan ja melko hapokkaan aineen. Vaikka se saattaakin toimia hyvin joissakin asioissa, se ei toimi kaikissa.

Tässä niitä asioita ja pintoja, joita sinun ei missään nimessä kannata puhdistaa etikalla:

1. Kovapuulattiat

Vaikka etikka saattaakin toimia joillakin pinnoilla, sen käyttö voi aiheuttaa korjaamattomia tahroja tai värjäytymistä kovapuulattioilla.

Siten paras ennakoiva toimenpide, jonka voit tehdä tarpeettomien ongelmien välttämiseksi, on sellaisten siivoustuotteiden hankkiminen, jotka ovat tarkoitettu nimenomaan tällaisille lattiatyypeille. Kyseessä ei ehkä ole luonnollinen vaihtoehto, sillä sellaisia vaihtoehtoja on hyvin vähän.

Tämä neuvo ei kuitenkaan koske puisia huonekaluja. Etikka oliiviöljyyn yhdistettynä voi olla hyödyllinen puuhuonekalujen tahrojen ja lian poistaja.

Some figure

2. Kivipinnat

Luonnolliset kivet kuten graniitti tai marmori eivät reagoi hyvin hapokkaisiin aineisiin. Siten on parasta olla käyttämättä etikkaa näille pinnoille. Sinun ei pitäisi myöskään käyttää sitruunaa tai ruokasoodaa.

Sama myös kivilattioiden kanssa. On parempi käyttää erityisiä puhdistustuotteita, jotka on näille pinnoille tarkoitettuja.

Lue myös: 6 luonnollista tuotetta rasvan puhdistamiseksi keittiötasoilta

3. Kodinkoneet ja sähkölaitteet

Kiillottavista ominaisuuksistaan huolimatta sinun ei pitäisi käyttää etikkaa television tai tietokoneen puhdistamiseen. Sitä ei myöskään tulisi käyttää mikron, kahvinkeittimen tai silitysrautojen puhdistukseen ja vielä vähemmän kosketusnäyttöihin kuten tabletteihin ja puhelimiin.

Niiden luonnollisen kiillon poistamisen ja pinnan kulumisen lisäksi tämä aine voi muunnella sen osia. Sen seurauksena voit päätyä saamaan etikan aiheuttamia teknisiä ongelmia.

4. Ruokatahrat

Oli kyse sitten vaatteista, lattiasta, autonistuimista tai sohvasta, etikka ei poista ruokatahroja. Päinvastoin, sen ainesosat reagoivat ruoanjäämiin ja tekevät niiden poistamisesta jopa vaikeampaa.

5. Valkaisuaine

Älä koskaan sekoita etikkaa valkaisuaineen kanssa. Näiden kahden ainesosan yhdistäminen voi olla kohtalokasta, sillä ne muodostavat kloorikaasua. Se on erittäin myrkyllistä höyryä vapauttavaa ainetta.

6. Rautakattilat ja -pannut

Nämä rakastetut keittiövälineet ovat niiden asioiden listalla, joita sinun ei pitäisi puhdistaa etikalla kahdesta syystä. Ensimmäinen on se, että etikan happo irrottaa tarttumattoman pinnan. Kuten tiedät, tämä rajoittaa suuresti kattiloiden ja pannujen toimivuutta.

Rauta ei myöskään reagoi hyvin näiden hapokkaiden ainesosien kanssa. Kattila tai pannu voi tahraantua sen tuloksena.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Neljä tapaa kiillottaa kovapuulattia

Asioita, joita voit puhdistaa etikalla

Some figure

Vaikka sinun ei pitäisi käyttää etikkaa tiettyjen asioiden puhdistamiseen, siitä on paljon hyötyä siivouksessa. Joitakin pintoja, joita voit puhdistaa tämän ainesosan kanssa ovat:

  • Puiset huonekalut
  • Kaikki kylpyhuone-esineet: vessanpönttö, kylpyamme, hana, käsienpesuallas
  • Voit käyttää sitä myös ruosteen poistamiseen eri esineistä
  • Lisäksi voit käyttää sitä jääkaapin desinfioimiseen
  • Peilit

Yhteenvetona voitaisiin sanoa, että tämä voi olla joko hyvä siivousapuväline tai kaksipäinen miekka, jolla on peruuttamattomia lopputuloksia. Jos olet tietoinen siitä ja kiinnität huomiota jokaisen puhdistettavan esineen rakenneosiin, voit välttyä pilaamasta rakastamiasi asioita.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.