Neljä tapaa kiillottaa kovapuulattia

Koska puu on materiaali, jolla on taipumus muuttua läpikuultamattomaksi mikäli siitä ei pidetä huolta, on tärkeää löytää hyvä tapa sen kiillottamiseksi ja ylläpitämiseksi.
Neljä tapaa kiillottaa kovapuulattia

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kovapuulattian kiillottaminen on yksi sellaisista kotitöistä, jotka vievät yleensä paljon aikaa. Nykyään on kuitenkin useita tapoja kiillottaa kovapuulattia joutumatta näkemään liikaa vaivaa.

Mikäli odotat liian pitkään ilman kunnollista kiillotusta, saatat huomata että lattia menettää pikkuhiljaa sen ominaistyylin ja eleganssin, sillä likaisuus on tehnyt siitä läpikuultamattoman ja tahraisen.

Puumateriaali myös heikentyy nopeammin ilman  kiillotusta ja se saa kosteuden imeytymään helpommin ja lankuista tulee kieroja.

Mikä on paras tapa kiillottaa puulattia? Vaikka vahan käyttö onkin perinteinen tapa ja yhä yleinen tänä päivänä, on tosiasiassa muitakin mielenkiintoisia tuotteita, joilla saavutetaan sama lopputulos.

Tässä artikkelissa jaamme neljä tehokasta tapaa sen tekemiseksi, jotta voit ottaa ne käyttöön kun haluat nähdä kovapuulattiasi kiiltävänä ja puhtaana. Ota muistiinpanoja!

Mitä puulattian kiillottamiseen pitäisi käyttää?

Kaupoissa on useita kovapuulattian kiillottamiseen tarkoitettuja tuotteita; perinteistä vahaa käytetään yhä lankkulattioihin. Jos puu on kuitenkin erityistä, tulee sinun käyttää muita tuotteita.

kannattaa kiillottaa kovapuulattia näillä aineksilla

Jos lattiasi on tehty käsittelemättömästä puusta, linoleumista tai korkkilattiasta, voit käyttää nestemäistä vahaa tai öljyäEi ole suositeltavaa käyttää tällaista vahaa uretaanilla päällystettyihin vinyylilattioihin tai killottamattomiin lattioihin.

Toinen mainio vaihtoehto on vesipohjainen silikonilakka. Sitä voidaan käyttää melkein kaikkiin lattioihin, paitsi korkkilattiaan, linoleumiin tai kiillottamattomaan puuhun.

Tahnamaista vahaa voidaan käyttää linoleumin, korkkilattian, betonin ja käsittelemättömän puun kiillottamiseen. Sitä ei pitäisi käyttää vinyylilattioihin tai uretaanilla päällystettyihin lattioihin. 

On joitakin kotitekoisia vahoja, joita voidaan levittää mille vain puulle tehdäkseen siitä kiiltävän ja uudennäköisen. Lopputulokset voivat vaihdella.

Tehokkaat tavat kiillottaa kovapuulattia

Mikäli tiedät jo mikä vaha sopii sinun lattiallesi parhaiten, opit seuraavassa osiossa kuinka se levitetään oikealla tavalla, jotta puu näyttäisi kuin uudelta. Oletko valmis? Aloitetaan!

1. Nestemäinen vaha ja öljy

 • Puhdista lattian pinta poistaaksesi kaiken siinä mahdollisesti olevan pölyn ja lian.
 • Kostuta pehmeä puuvillakangas nestemäiseen vahaan ja levitä se tasaisesti ympäri lattiaa.
 • Kun se on kuiva, kiillota se puhtaalla pyyhkeellä tai lakalla.
 • Se on kuivunut, kun huomaat että jäljellä on vain pintakiilto.
puulattian lakkaus

2. Vesipohjainen silikonilakka

 • Lakaise ja moppaa lattia päästäksesi eroon sen pinnalle ja lankkujen väliin kerääntyneestä liasta.
 • Kastele puhdas rätti ja kaada siihen hieman lakkaa.
 • Levitä sitä ohut kerros puulattialle ja varo tekemästä kuplia.
 • Kun se on kuivunut, kiillota lattia puhtaalla pyyhkeellä tai kiillotuslaitteella.
 • Varmista, että jokainen kerros on kuivunut täysin ennen kuin lisäät toisen kerroksen lakkaa.

3. Tahnamainen vaha

 • Lakaise tai imuroi lattia ennen tämän tuotteen levittämistä.
 • Kun lattia on puhdas ja kuiva, kastele pehmeä puuvillapyyhe, joka ei ole nukkainen.
 • Levitä hieman vahaa lattialle, seuraa sen mukana olevia ohjeita.
 • Anna kuivua ja kiillota puhtaalla pyyhkeellä tai kiillotuslaitteella.
 • Kun lattia näyttää epätasaiselta, johtuu se siitä että se on kuiva. 

4. Kotitekoinen vaha ja tärpätti

Mikäli haluat käyttää kotitekoista tuotetta, tässä on helppo mehiläisvaha-tärpättiohje. Kaksi ainesosaa öljyisellä tekstuurilla, jotka jättävät puun puhtaaksi ja kiiltäväksi.

Se on tuote, jossa ei ole myrkyllisiä kemikaaleja ja jota voit käyttää puulattioihisi, kuten myös huonekaluihin jotka alkavat näyttää läpikuultamattomilta ja epätasaisilta.

Ainesosat

Valmistus

 • Kaada raastettu mehiläisvaha lämmönkestävään astiaan ja sulata se vesihauteessa.
 • Kun seos alkaa näyttää nestemäiseltä, sekoita sitä puisella lastalla ja lisää hitaasti tärpättiä.
 • Sekoita kunnes tuote on tasaista ja ota pois liedeltä.
 • Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä kierrekorkkisessa astiassa.

Huom: Jos tärpätin haju häiritsee sinua, voit lisätä muutaman tipan eteeristä öljyä päästäksesi siitä eroon.

Käyttö

 • Puhdista puulattian pinta ja levitä riittävä määrä vahaa.
 • Levitä mikrokuituliinan avulla kunnes lattia kiiltää.

Valitse kaikista sopivin tapa kiillottaa kovapuulattia ja anna sille sen tarvitsemaa hoitoa, jotta se pysyy kauniinaKuten huomaat, sen tekemiseksi on melko samanlaisia menetelmiä. Ainoa ero on käyttämässäsi kiillotusaineessa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kuinka poistaa naarmut lattiasta helposti
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kuinka poistaa naarmut lattiasta helposti

Poista naarmut lattiasta itse helposti ja riippumatta lattiamateriaalista. Lue ohjeet lattioiden ylläpitoon tästä artikkelista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.