Puhdista ja kiillota puuta luonnonmukaisesti

Pese puupinnat näin

Puu on elegantti peruselementti kodeissamme; keittiössä, olohuoneessa tai vaikkapa lattioissa. Se on haluttu materiaali tekemään kodista kauniimman sekä kodikkaamman.

Puupintojen pitäminen kauniina voi kuitenkin maksaa paljon. Se halkeilee, tummuu ja naarmuuntuu… Mitä voimme tehdä? Totta kai voit käyttää paljon rahaa kemiallisiin tuotteisiin pitääksesi puupinnat kunnossa, mutta on olemassa muutamia vinkkejä joilla saat saman tuloksen sekä tehokkaasti että taloudellisestikin!

Tutki artikkelimme saadaksesi selville miten puhdistaa ja kiillottaa puupinnat niin yksinkertaisesti ja edullisesti kuin mahdollista.

1. Kiillota manteliöljyllä

Puinen pöytä

Olemme melkeinpä varmoja, että olet kuullut manteliöljyä käytettävän päivittäiseen kauneudenhoitoon. Se voi ehkäistä hienojen juonteiden ja ryppyjen ilmestymistä, tasoittaa kuivaa ihoa ja jopa hoitaa kuivaa tukkaa ja kaksihaaraisia.

Mutta tiesitkö, että manteliöljy on todella hyödyllinen hoitamaan erilaisia materiaaleja, esimerkiksi puuta? Näin sitä voi käyttää puisiin huonekaluihin ja lattioihin:

 • Hoitaa halkeillutta puuta tasoittaen pintaa.
 • Tekee puusta kiiltävän.
 • Antaa suojaa huonekaluillesi.
 • Tarjoaa upeita tuloksia tuolien, pöytien ja keskikokoisten huonekalujen pinnoille.

Miten teen kiillotteen puulle käyttäen manteliöljyä?

Aineosat

 • 1 osa vettä (esimerkiksi 1 dl)
 • 1 osa manteliöljyä (esimerkiksi 1 dl)
 • Kuiva, puhdas puuvillarätti

Ohjeet

Älä koskaan käytä kuumaa vettä. Kuuman veden sekoittaminen eteerisiin öljyihin vähentää niiden hyödyllisiä aineosia. Valitse astia jossa voit sekoittaa veden ja manteliöljyn ja kostuttaa rätin. Puhdista kostutetulla rätillä puuhuonekalusi ja kiillota sitten manteliöljyseoksella, ja anna kuivua tämän jälkeen itsestään.

2. Puhdista vaikeita pintoja

Puhdista puupinnat valkoviinietikallaJokaisessa kodissa on vaikeasti puhdistettavia pintoja, on kyseessä sitten lattia, koriste-esine tai puinen porraskaide rappusissa. Ajan kuluessa ne keräävät likaa ja alkavat tummua. Mitä voimme tehdä? Näin helppoa on huoltaa vahingoittunutta puuta:

Aineosat

Ohjeet

Valitse astia tai ämpäri. Sekoita nämä kaksi ainesosaa ja kostuta puuvillarätti nesteeseen. Käytä sitä puhdistamaan samea ja likainen pinta. Huomaat upeat tulokset.

3. Pesuaine puulattioille

Lattian puhdistus

Onko sinulla puulattiat kotonasi? Käytätkö paljon rahaa tuotteisiin joilla huoltaa puulattiaasi ja saadaksesi sen kiiltämään? Sitten sinun kannattaa kokeilla tätä yksinkertaista temppua. Huomaat miten se antaa saman tuloksen vähemmällä rahalla.

Ainesosat

Ohjeet

 • Olemme puhuneet paljon teepuuöljyn upeista hyödyistä. Se on paras luonnonmukainen desinfiointiaine mitä löydät, se on täydellinen ajan myötä vahingoittuneiden pintojen käsittelyyn, puhdistukseen ja kirkastamaan sameaa, likaista pintaa. Teepuuöljyä on helppo löytää mistä tahansa luontaistuotekaupasta tai kauneudenhoitotuotteisiin erikoistuneista myymälöistä. Se on edullinen ja sillä on monta käyttötarkoitusta, ei pelkästään kodin puhdistukseen, mutta myös kauneudenhoitoon. Voit käyttää sitä myös tehdäksesi oman käsipuhdistusaineen.
 • Pestäksesi lattioita, lämmitä vesi. Sen tulisi olla lämmintä, ei kuumaa. Lisää valkoviinietikka ja 10 tippaa teepuun eteeristä öljyä.
 • Puhdistaaksesi puulattioita voit käyttää kahta erilaista metodia. Ensimmäinen on jotakuinkin vaikea sillä siihen kuuluu rätin kostuttaminen ja lattian hankaaminen käsin. Toinen metodi on paljon helpompi; suihkuta sekoitusta lattialle ja pyyhi mopilla hitaasti. Jo minuuteissa huomaat, että puhdistamasi osat alkavat kiiltää.
 • Huomaat kuinka kirkkaana ja puhtaana lattiasi pysyy ja se myös tuoksuu hyvältä!

Mistä keinosta sinä pidät eniten?