Näin parannat verisuonten terveyttä

Pitääksesi verisuonet terveinä ja parantaaksesi verenkiertoa, on hyvä idea nostaa jalat ylös aina kun mahdollista. Tämä ehkäisee veren pakkautumista jalkoihin ja paineen nousua verisuonissa. Voit myös nukkua jalat kohotettuina tyynyn päälle.
Näin parannat verisuonten terveyttä
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Verisuonten terveys on tärkeää kehon kokonaisvaltaisen terveyden kannalta. Kuvittele mielessäsi, että verisuonet ovat kuin hienostunut sisäinen tieverkosto, joka muodostuu loputtomasta määrästä suonia ja valtimoita. Nämä ainutlaatuiset tiet kuljettavat happea, ravintoaineita ja muita elintärkeitä aineksia, jotka tekevät elämästä mahdollista. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit parantaa verisuonten terveyttä luonnontuotteilla ja luonnollisilla menetelmillä.

Jos jokin menee pieleen verisuonten sisällä, jos verisuonet kovettuvat tai verisuoneen kehittyy veritulppa, joka estää verenkierron, voi terveytesi olla vaarassa. Yksi yleisimmistä ongelmista tämän “tieverkoston” kohdalla on raajoissa vaikuttavat verisuoniston taudit.

Tänään puhumme siitä, miten pienetkin vauriot ja tukokset verisuonissa voivat olla vaarallisia. Suonikohjut ovat yksi alaraajojen yleisimmistä verisuoniongelmista, jota tulee oppia välttämään ja hoitamaan.

Jos kärsit jo entuudestaan laskimotulehduksesta tai muista verisuonitaudeista, on tärkeää varata aika lääkäriin, sillä lääkityksellä ja oikeanlaisella hoidolla ehkäistään veritulppien muodostuminen tulevaisuudessa. Jos vanhemmillasi tai muilla lähisukulaisilla esiintyy suonikohjuja tai muita verisuonten ongelmia, on hyvin mahdollista, että niitä kehittyy myös sinulle. Seuraa tämän artikkelin vinkkejä verisuonten terveyden ylläpitämiseen.

Aloita hoitamaan verisuonten terveyttä jo tänään

Kuinka monta tuntia päivästäsi vietät istuen? Monet joutuvat töiden takia istumaan pöydän ääressä tuntikausia joka päivä, eikä tähän voi välttämättä vaikuttaa. On kuitenkin tärkeää, että liikut vapaa-ajalla niin paljon kuin mahdollista, sillä tämä aktivoi sydäntä ja verisuonia.

Liikkumattomuus, tietyt ruoka-aineet, raskaus tai geneettiset tekijät voivat kaikki vaikuttaa siihen, ilmestyykö suonikohjuja vai ei.

Suonikohjujen ilmestymistä voi kuitenkin hidastaa ja jo olemassa olevia suonikohjuja hoitaa kotikonstein. On tärkeää ymmärtää, että joskus pienetkin muutokset parantavat elämänlaatua. Kokeile näitä yksinkertaisia vinkkejä alaraajojen verisuonten hoitoon ja suonikohjujen ehkäisyyn.

Näin hoidat verisuonten terveyttä

1. Aloita ja lopeta päiväsi kylmällä suihkulla

Voit parantaa jalkojen verenkiertoa sekä ehkäistä turvotusta ja painetta suihkuttamalla kylmää vettä jaloille aamulla ja illalla. Voit kokeilla tätä normaalin lämpimän suihkun päätteeksi. Tee näin:

 • Altista jalat ensin kädenlämpöiselle vedelle 5-6 sekunnin ajaksi.
 • Toista sama kylmällä vedellä.
 • Suorita kylmähoito päivittäin, sillä tämä auttaa tehostamaan verenkiertoa ja ehkäisemään suonikohjuja.

2. Tomaattimehua aamupalaksi

Hoida verisuonten terveyttä tomaattimehun avulla.

 

Tomaatin siemenillä on verta ohentava vaikutus, joka auttaa parantamaan verenkiertoa. Hyödyntääksesi tomaatin hoitavia vaikutuksia, voit käyttää sitä kahdella eri tavalla:

 • Levitä tomaatin lehtiä suonikohjuille muutaman minuutin ajaksi. Kun lehdet alkavat poltella tai kutittaa, poista ne ja huuhtele alue kylmällä vedellä.
 • Voit myös nauttia tomaattimehua aamupalalla, sillä tämä tehostaa verisuonten toimintaa. Tomaatit sisältävät hyvin vähän kaloreita, joten ne sopivat myös laihduttajan ruokavalioon. Tämän lisäksi tomaatti toimii luonnollisena diureettina, joka auttaa aktivoimaan aineenvaihduntaa ja polttamaan rasvaa.
 • Luonnollinen tomaattimehu auttaa elimistöä poistamaan ylimääräisiä nesteitä ja kuona-aineita, jotka aiheuttavat tulehdusta ja saavat olon tuntumaan raskaalta ja väsyneeltä.

3. Aloe vera ja hunaja tehostavat verenkiertoa ja ehkäisevät raskasta oloa

Aloe vera ja hunaja auttavat parantamaan verenkiertoa.

 

Nauttimalla aloe verasta ja hunajasta valmistettua juomaa voit kohentaa verisuonten terveyttä helposti ja herkullisesti. Näiden luonnollisten ainesten yhdistelmä auttaa parantamaan verenkiertoa ja ehkäisemään suonikohjujen tulehdusta ja turvotusta.

Kun nautit tätä juomaa päivittäin, ehkäiset raskasta ja pakottavaa tunnetta jaloissa.

Ainekset

 • 1 rkl hunajaa
 • 1 rkl aloe vera-geeliä
 • 200 ml vettä

Valmistus ja käyttö

 • Lämmitä 200 ml vettä mikrossa tai liedellä, ja kun vesi on kiehuvan kuumaa, lisää aloe ja hunaja.
 • Sekoita hyvin ja nauti päivän pääaterian jälkeen.

4. Nosta jalat ylös sängyssä

Kun haluat pitää parempaa huolta verisuonistasi, on tärkeää liikkua ja välttää pitkiä liikkumattomia ajanjaksoja. Nouse seisomaan työpisteeltä vähintään puolen tunnin välein ja käy jaloittelemassa, tai venyttele muutaman minuutin ajan. Toinen hyvä keino ehkäistä ja hoitaa suonikohjuja on pitää jalat kohotettuina aina kun mahdollista.

Kun istut tietokoneella tai ruokapöydän ääressä, suosi matalaa jakkaraa tai paksua tyynyä, jonka päällä voit lepuuttaa jalkojasi. Voit myös asettaa tyynyn jalkojen alle nukkuessasi, sillä tämä helpottaa verenkiertoa jaloissa yöaikaan. Riittää kun jalat ovat noin 15 cm korkeammalla kuin muu vartalo.

5. Sano “kyllä” paljon kuitua sisältävälle ruokavaliolle

Chia- siemenet sisältävät runsaasti kuitua.

 

Tehostaaksesi verenkiertoa koko kehossa ja etenkin jaloissa, on hyvä tehdä muutamia muutoksia ruokavalioosi.

 • Paljon kuitua, hedelmiä, kasviksia ja täysjyväviljoja sisältävä ruokavalio tekee hyvää verenkiertoelimistölle.
 • Muista myös liiallisen suolan välttäminen, sillä tämä johtaa helposti nesteiden kertymiseen ja turvotukseen, joka heikentää verisuonten toimintaa.

Suosittelemme lisäämään seuraavia ruoka-aineita päivittäiseen ruokailuusi:

 • Siemenet (chia, auringonkukansiemen, kurpitsansiemen)
 • Täysjyväviljat (kaura, tattari, ruis)
 • Täysjyväpasta
 • Kasvikset (kurpitsa, punajuuri, artisokka, parsakaali, parsa)
 • Linssit
 • Pähkinät (pistaasi, saksanpähkinä)
 • Hedelmät (omena, papaija, ananas, mansikka)

Jos sinulla on todettu laskimotulehdus tai suonikohjusi oireilevat inhottavasti, on joissain tapauksissa pakko turvautua leikkaushoitoon. Tämän artikkelin vinkit soveltuvat parhaiten suonikohjujen ehkäisyyn ja lievien suonikohjujen hoitoon. Muista kuitenkin noudattaa aina oman lääkärisi ohjeita suonikohjujen hoidossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • C. Sales. The Importance of Elevating Your Legs. (2013).
 • Erkkilä AT, Lichtenstein AH. Fiber and cardiovascular disease risk: how strong is the evidence? (2006).
 • National Clinical Guideline Centre. Varicose veins in the legs. The diagnosis and management of varicose veins. Clinical guideline. Methods, evidence and recommendations. July 2013. Commissioned by the National Institute for Health and Care Excellence
 • Willcox JK, Catignani GL, Lazarus S. Tomatoes and cardiovascular health. (2003).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.