Chia-siemengeelin hyödyt ja kuinka valmistaa sitä

29 marraskuun, 2018
Sen lisäksi, että se on mahtava lisä urheilijoille ja tuki painonpudotuksessa, chia-siemenet auttavat myös säätelemään kolesterolitasoja ja pitävät huolta sydämesi terveydestä.

Chia-siemenet ovat ikivanha ruoka joka on tullut hyvin tunnetuksi läpi maailman 1970-luvulta lähtien. Uskotaan, että ne tulevat alunperin Guatemalasta ja Meksikosta. Historiallisen tiedon mukaan chia-siemengeelin hyödyt olivat jo asteekkisotilaiden tiedossa ja he nauttivat niitä niiden sisältämän energian vuoksi.

Useat chia-siementen ominaisuudet on tieteellisesti todistettu, ja niiden ravintoarvot ovat todella ansainneet niille ”superruoan” termin.

Pienestä koostaan huolimatta chia-siemenet ovat erittäin rikas antioksidanttien, Omega-3 -rasvahappojen sekä liukenevien ja liukenemattomien kuitujen lähde, jotka ovat tärkeitä ravintoaineita keholle. Koska ne ovat niin pieniä, tullessaan kontaktiin veden kanssa ne muuttuvat luonnolliseksi geeliksi jota voidaan yhdistää muiden ravinteiden kanssa tukemaan ruokavaliota.

Tänään haluamme kertoa sinulle kuinka valmistaa tämä chia-siemengeeli ja näyttää sinulle joitakin sen säännöllisen käytön tuomia etuja.

Kokeile sitä!

Kuinka valmistat chia-siemengeelin?

chia-siemenet ja chia-siemengeelin hyödyt

Chia-siemeniä on saatavilla monista ruokakaupoista ja luomukaupoista. Koska ne ovat tulleet yhä suositummiksi viime vuosina, ne ovat nykyään lähes kaikkien saatavilla. 

Ainekset

 • 100 g chia-siemeniä
 • 500 ml vettä

Valmistus

 • Laita chia-siemenet tehosekoittimeen, lisää vesi ja sekoita muutama minuutti kunnes sinulla on sileä sekoitus.
 • Odota muutama minuutti vielä, sekoita uudelleen, ja anna liota 10-15 minuuttia kunnes geeli muodostuu.
 • Kun sinulla on valmis geeli, sekoita puolet siitä mihin tahansa ruokaan haluat, säilyttäen toisen puolikkaan myöhempään käyttöön.

Kuinka käyttää sitä

Voit säilyttää tätä tuotetta jääkaapissa jopa kaksi viikkoa ilman että se menettää rakenteensa.

Chia-siemengeeliä voidaan käyttää täydentämään:

 • Puuroa
 • Tomaattikastikkeita
 • Sinappia
 • Salaatinkastikkeita
 • Barbecue-kastiketta
 • Hilloja ja hyytelöitä
 • Jogurttia ja ranskankermaa
 • Kotitekoisia kakkuja ja leipiä

Älä unohda lukea: Edellisenä iltana valmistettava chia-kaura -aamupala

Mitkä ovat chia-siemengeelin hyödyt?

Korkean energiapitoisuuden, runsaan ravinnepitoisuuden ja korkean vesipitoisuutensa ansiosta chia-siemengeelillä on useita hyötyjä kehollesi ja kokonaisvaltaiselle terveydellesi.

Se on nesteyttävä

chia-siemengeelin hyödyt

Säännöllinen chiageelin käyttö auttaa kehoasi pitämään sen oikeat nesteytystasot, kun vesi yhdistetään mineraalien kuten kalsiumin, magnesiumin, sinkin ja raudan kanssa.

Sitä suositellaan etenkin urheilijoille, sillä se täydentää fyysisen aktiivisuuden aikana menetettyjä mineraaleja.

Se parantaa ruoansulatusta

Sekä liukenevan että liukenemattoman kuidun nauttiminen on loistava tapa taistella ruoansulatusvaivoja ja voimakkaiden ruokien ja happojen aiheuttamaa happoisuutta vastaan.

Nämä ravinteet säätelevät sisäelintesi toimintaa ja auttavat pitämään kehosi pH-arvon tasapainossa välttääksesi myrkkyjen kerääntymistä ja ummetusta.

Se säätelee kolesterolitasoja

Verisuoni chia-siemenet

Liukeneva kuitu auttaa vähentämään kolesterolitasoja verenkierrossa ja estää verisuonten tukkeutumista.

Se sisältää myös tarvittavia rasvahappoja, jotka puhdistavat suonia ja estävät rasvojen hapettumista.

Se kontrolloi verensokeritasoja

Chia-siementen sisältämät ravinteet eivät vain edistä täyden olon tunnetta, vaan ne myös auttavat hidastamaan hiilihydraattien muuttumista sokereiksi ruoansulatuskanavassa. 

Kun lisäät niitä ruokavalioosi, säätelet veren glukoositasoja ja estät sekä piikkejä että romahduksia.

Se kasvattaa energiaasi

chia-siemengeelin hyödyt: energia

Välttämättömät rasvahapot, proteiinit ja antioksidantit chia-siemenissä parantavat henkistä ja fyysistä suoritusta, etenkin ihmisillä jotka jo urheilevat tai harjoittavat vaativia fyysisiä aktiviteetteja päivän aikana.

Parantaa mielialaa

Chia-siemet sisältävät hyvän määrän tryptofaania, välttämätöntä aminohappoa joka liittyy serotoniinin vapautumiseen aivoissa ja parantuneeseen mielialaan.

Chia-siemengeelin käyttö stimuloi tämän aminohapon tuotantoa ja laittaa jarrut stressille ja jännitykselle.

Haluatko tietää lisää? Katso: Mausteinen mehu lisäämään energiaasi ja mielialaasi

Auttaa sinua pudottamaan painoa

chia-siemengeelin hyödyt: painonpudotus

Syy siihen, miksi tämä geeli voi auttaa sinua pudottamaan painoa on, että sillä on täyttävä vaikutus joka hillitsee haluasi syödä enemmän kaloreita kuin mitä oikeastaan tarvitset. 

Koska tämä geelimäinen aine turpoaa vatsassasi, se tukahduttaa ruokahalusi pidemmäksi aikaa ja estää sinua syömästä liikaa.

Tämän lisäksi sen ravinteet ja muut aktiiviset yhdisteet tukevat ruoansulatuskanavasi ja aineenvaihduntasi toimintaa. 

Ovatko chia-siemengeelin hyödyt vakuuttaneet sinut ja oletko jo lisännyt tätä täydentävää ruokaa ruokavalioosi? Rohkaisemme sinua valmistamaan chia-siemengeeliä kotona ja käyttämään sitä säännöllisesti nähdäksesi sen upeat vaikutukset kehollesi.