Nämä 14 ruokaa tulisi löytyä jokaisen jääkaapista

Nämä 14 ruokaa tulisi löytyä jokaisen jääkaapista

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Avaat jääkaapin oven tarkoituksenasi alkaa illallisen valmistuksen, mutta kaapista löytyy valon lisäksi vain puolikas tomaatti ja sitruuna. Mitä ihmettä valmistat illalliseksi näistä aineksista? Jotta vältät tämän inhottavan tilanteen, jossa jääkaappi on huomaamattasi tyhjentynyt, eivätkä ainekset riitä minkään aterian väsäämiseen, kannattaa sinun alkaa suunnitella kauppareissusi paremmin. Täytä jääkaappi näillä ruoilla jotka tulisi löytyä jokaisen jääkaapista – näin sinun ei koskaan tarvitse pähkäillä kovin pitkään, mitä valmistat ruuaksi.

Mitkä ruoka-aineet tulisi aina löytyä jokaisen jääkaapista?

Jos olet suunnittelemassa kauppareissua, tee lista niistä aineksista, joita tarvitset. Muista nämä vinkit:

Sitruuna

Sitruuna soveltuu moniin eri aterioihin ja juomiin makua antamaan. Sitruuna on hyvinvarustellun jääkaapin kulmakivi, sillä se sopii kuumiin ja kylmiin juomiin, salaatinkastikkeeseen ja vihanneksia ja liharuokia maustamaan nopeasti ja helposti.

Sitruuna on yksi terveellisimmistä ruoka-aineista, sillä se sisältää paljon hyödyllisiä vitamiineja ja ravintoaineita. Jos jano yllättää, voi sitruunasta valmistaa limonaadia (vettä, sokeria ja jäätä). Jos suunnittelet illallista tai lounasta, voit käyttää sitruunan kalan kanssa, marinaadissa tai salaateissa.

Korianteri

Korianteri on samaa sukua persiljan kanssa, ja aivan kuten persilja, myös korianteri sopii tuhansiin eri ruokiin. Korianteri maistuu etenkin kastikkeissa, pataruuissa, kanan kanssa ja vaikka munakkaan päällä. Korianteri on suosittu mauste itämaisessa ruuanlaitossa ja se tuo ihanan raikasta ja makeaa makua aterioihin. Pidä korianteria aina käsillä, sillä se sopii nopeaan maustamiseen.

Korianteria tulisi löytyä jokaisen jääkaapista

Majoneesi

Voit ostaa valmista majoneesia tai tehdä majoneesin itse. Itsetehty majoneesi ei kuitenkaan säily montaa päivää pidempään, joten muista käyttää se mahdollisimman nopeasti valmistuksen jälkeen. Loraus majoneesia nostattaa monen perusreseptin uudelle tasolle, joten sitä on hyvä olla aina käsillä. Majoneesi sisältää E-vitamiinia ja se sopii moniin resepteihin kermaisen koostumuksensa ansiosta. Majoneesia voi käyttää voileivällä, perunan tai kananmunan kanssa, salaatinkastikkeissa tai kanan kanssa. Anna majoneesin lisätä makua ruokiisi.

Sinappi

Mausteiden ykkönen sinappi on myös jääkaapin kulmakivi, sillä se sopii kastikkeisiin ja liharuokien kanssa nautittavaksi. Sinappia voi valmistaa itse sinapinsiemenistä tai sitä voi ostaa mieluisassa muodossa kaupasta. Sinapista on erilaisia ja erimakuisia versioita, valikoi omasi. Kokeile yrttisinappia tai kokonaisia sinapinsiemeniä sisältävää sinappia uutta makua antamaan. Sinappi sopii leivän päälle levitettynä, leikkeleiden kanssa ja tietenkin grillatun makkaran kanssa.

Voi

Voita tulisi aina olla käsillä äkillisen leivontakärpäsen iskiessä. Voi muodostaa perustan lähes kaikille leivoksille, ja se sopii myös paahtoleivälle levitettynä ja vaikka munan paistoon. Voi on monipuolinen aines ja sitä voi käyttää niin makeissa kuin suolaisissa aterioissa.

Voita tulisi aina olla jääkaapissa

Juusto

Juustosta on olemassa eri laatuja, ja voit valikoida jääkaappiisi juuri ne juustolaadut, joista sinun perheessäsi tykätään. Cheddar, sinihomejuusto, voimakas brie tai kova parmesaani soveltuvat moneen eri ateriaan ja hienompaankin juhlahetkeen naposteltavaksi. Juustoa voi käyttää piirakoissa, kasviksissa, paistoksissa tai arkisesti leivän päällä. Mozzarellaa voi levittää pizzalle, tuorejuustoa kakuissa ja mascarponea tai ricottaa herkullisissa jälkiruuissa. Raastettu juusto lisää paljon makua moniin eri annoksiin, kuten keittoihin, pastaan ja pataruokiin.

Kananmuna

Muutama kananmuna voi pelastaa koko päivän, sillä kananmunasta saa valmistettua nopeasti täyttävän ja terveellisen aterian. Keitetty kananmuna sopii leivän päälle tai salaattiin, paistetut kanamunat sopivat aamiaiselle ja munakkaasta muodostuu hyvä lounas. Kananmunia käytetään leivonnassa ja jälkiruokien valmistuksessa, joten niitä on hyvä olla aina käsillä.

Paksukuoriset hedelmät

Banaanit, omenat ja avokadot kuuluvat tähän ruokaryhmään. Ne sopivat säilytettäväksi jääkaapissa (tai sen ulkopuolella) usean päivän ajan ja ne pitävät nälän tehokkaasti loitolla. Banaania, omenaa ja avokadoa voi syödä sinällään ja ne sopivat moniin eri juomiin ja ruokiin. Ne ovat terveellinen välipala lapsille.

Punainen omena

Perunat

Perunoita voi säilyttää jääkaapissa niiden käyttöajan pidentämiseksi. Perunat olivat aikoinaan jokaisen ruokapöydän kulmakivi, sillä ne tarjoavat paljon energiaa, ne ovat halpoja ja helppoja valmistaa. Perunoita tulisi aina olla jääkaapissa tai kellarissa, sillä ne sopivat lisukkeeksi monen eri aterian yhteyteen ja ne ovat täyttäviä. Perunat voi nauttia keitettynä, perunamuusina, paistettuna, kotitekoisina ranskalaisina, salaatissa tai paistoksissa. Kokeile perunaa mustekalan, oliiviöljyn ja paprikan kanssa tai kermassa paistettuna – herkullista!

Sipuli ja valkosipuli

Nämä kaksi ovat osa lähes jokaista reseptiä, sillä ne lisäävät hyvää makua jokaiseen ateriaan. Ne sopivat raakana salaatteihin tai kastikkeisiin, ja erityisen herkullisia niistä tulee paistettuina, kun niiden maku muuttuu pehmeän makeaksi. Tylsinkin pasta-ateria uudistuu ja saa uutta makua, kun siihen lisää sipulia tai valkosipulia. Lisäksi sekä valkosipulilla että sipulilla on todetusti terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia.

Kinkku

Aivan kuten juustokin, myös kinkku on yksi niistä asioista, joka voi tehdä tylsästä voileivästä herkullisen aterian. Kokeile serranokinkkua leivän päällä tai välipalana juuston ja oliivien kera. Voit paloitella kinkun ja lisätä sen munakkaaseen tai salaattiin, tai valmistaa vaikka kinkkupiirakan. Suosi vähäsuolaista kinkkua.

Kinkkua jääkaapissa

Maitotuotteet

Olemme jo maininneet juuston ja voin tässä artikkelissa, mutta maitoa ja jogurttia ei myöskään tule unohtaa. Maitoa voi nauttia lasillisen vaikka kovan treenin jälkeen, sillä sen proteiinit ravitsevat ja korjaavat lihaksia. Jogurtti sopii välipalaksi esimerkiksi hunajan, marjojen ja kaurahiutaleiden kera.

Kumpikin aines sopii niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin. Maitoa voi lisätä tilkan kahviin aamuisin ja jogurtista valmistuu herkullisia, terveellisiä jälkiruokia. Suosittelemme säilyttämään maidon ja jogurtin lasiastioissa, sillä tämä pidentää niiden käyttöikää ja pitää niiden maun hyvänä.

Jos et nauti maitoa tai maitotuotteita, nykyään on tarjolla monia kasviperäisiä vaihtoehtoja, kuten mantelimaito, kookosmaito, soijajogurtti, jne.

Kerma

Jälleen yksi mahdottoman monipuolinen maitotuote, joka sopii ruuanlaittoon. Hapankerma, vispikerma ja ruokakerma soveltuvat eri tarkoituksiin, mutta etenkin ruokakermaa olisi hyvä olla aina jääkaapissa. Kerma muuntaa tylsät kasvikset tai pasta-ateriat hetkessä herkullisen muheviksi. Kermaa voi käyttää leivonnassa ja jälkiruuissa ja sitä voi lisätä lusikallisen keittoon lisämakua antamaan.

Porkkanat

Porkkana säilyy jääkaapissa pitkiäkin aikoja. Mikäli jääkaappiin kertyy paljon kosteutta, voi porkkanoiden käyttöikää pidentää laittamalla muutaman palan talouspaperia porkkanapussiin ylimääräistä kosteutta imemään. Porkkanoita voi syödä raakana ja kypsennettynä, ne muodostavat nopean välipalan hummuksen kanssa ja sopivat keittoihin ja paistoksiin. Porkkanat voi nauttia raastettuna, paloiteltuna tai tikkuina, ja ne maistuvat aina herkulliselta.

Nämä peruselintarvikkeet tulisi löytyä jokaisen jääkaapista kaikkina aikoina! Niistä saa loihdittua monta erilaista ateriaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • DiMarco, D. M., Missimer, A., Murillo, A. G., Lemos, B. S., Malysheva, O. V., Caudill, M. A. et al. (2017). Intake of up to 3 Eggs/Day Increases HDL Cholesterol and Plasma Choline While Plasma Trimethylamine-N-oxide is Unchanged in a Healthy Population. Lipids, 52(3), 255–263. https://doi.org/10.1007/s11745-017-4230-9
  • Garba, I., Umar, A. I., Abdulrahman, A. B., Tijjani, M. B., Aliyu, M., Zango, U. U. and Muhammad, A. (2014). Phytochemical and antibacterial properties of garlic extracts. Bayero Journal of Pure and Applied Sciences, 6(2), 45-48. http://dx.doi.org/10.4314/bajopas.v6i2.10
  • Mahmoud, A. M., Hernández Bautista, R. J., Sandhu, M. A., & Hussein, O. E. (2019). Beneficial Effects of Citrus Flavonoids on Cardiovascular and Metabolic Health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2019,  5484138. https://doi.org/10.1155/2019/5484138
  • Mozaffari Nejad, A. S., Shabani, S., Bayat, M., and Hosseini, S. E. (2014). Antibacterial Effect of Garlic Aqueous Extract on Staphylococcus aureus in Hamburger. Jundishapur journal of microbiology7(11), e13134. https://doi.org/10.5812/jjm.13134

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.