Vähärasvaiset majoneesivaihtoehdot

Vähärasvaiset majoneesivaihtoehdot

Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2019

Majoneesi on mahtava kastike, jota käytetään ympäri maailman sadoissa ruokalajeissa ja resepteissä. On kuitenkin totta, että se voi aiheuttaa joitain ongelmia terveydelle rasvapitoisuutensa takia (sillä majoneesi sisältää kananmunaa).

Sinun ei tarvitse olla kasvissyöjä valmistaaksesi “vaihtoehtoista majoneesia”. Jos kuitenkin haluat suojella elimistöäsi liialliselta kolesterolilta, sydän- ja verisuonitaudeilta ja ylipainolta sekä välttää rasvaisen ihon, lue seuraava artikkeli ja opi valmistamaan majoneesi luonnollisesti ihanilla resepteillä!

Majoneesi ilman kananmunaa

Yksi tämän majoneesin suurimmista hyödyistä on, että voit lämmittää sen saamatta siitä vatsanpuruja (toisin kuin kaupoissa myytävästä majoneesista). Koska tässä majoneesissa ei ole kananmunaa, voit lisätä sitä liha-, kana-, kala- ja kasvisliemiin, ja jopa keittää sitä. Tarvitsemasi ainesosat ovat seuraavat:

  • yksi kupillinen maitoa
  • oliiviöljyä
  • suolaa

Laita maito ja suola tehosekoittimeen, ja laita tehosekoitin päälle. Lisää oliiviöljyä pikku hiljaa ja vähän kerrallaan, kunnes saat aikaiseksi paksun tahnan. Kaada tahna purkkiin tai ilmatiiviiseen säilytysastiaan, ja laita jääkaappiin.

Voit säilyttää tätä majoneesia jääkaapissa muutaman päivän ajan, koska se ei mene heti huonoksi. Se sopii hyvin otettavaksi mukaan esimerkiksi päivän retkelle ulos tai rannalle.

Jos haluat majoneesin olevan kevyempää, käytä rasvatonta maitoa tai soijamaitoa. Yksi vaihtoehto on lisätä joukkoon hienonnettua sipulia, valkosipulia tai jopa sinappia muuttaaksesi makua sopivasti.

valmista oma majoneesi

Vegaanin majoneesiresepti

Tämä majoneesi on “vegaanivaihtoehto”, jota voit käyttää voileivissä, kakuissa, täytteenä ja niin edelleen. Se on erittäin helppo valmistaa, eikä se sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia. Valmistamiseen tarvitset:

  • 1 peruna
  • porkkana
  • Sitruunamehua
  • 3 ruokalusikallista öljyä
  • 1 ruokalusikallinen sinappia

Kuori, pese, pilko ja keitä peruna sekä porkkana. Purista mehu sitruunasta. Soseuta kaikki ainekset yhdessä öljyn ja sinapin kanssa, kunnes saat tasaisen tahnan aikaiseksi. Laita se ilmatiiviiseen säilytysastiaan jääkaappiin.

Yksi muunnos on kasvissyöjän punajuurimajoneesi: käytä perunan sijaan tätä tummanviolettia juuresta, jonka tulisi olla raaka. Tämä majoneesi sopii hyvin riisin kanssa nautittavaksi.

Toinen vegaanin majoneesiresepti

Tämä majoneesia kutsutaan leikillisesti “soijaneesiksi”, koska  se on valmistettu soijasta. Ainesosat ovat seuraavat:

  • 1 kupillinen auringonkukkaöljyä
  • 1/4 kuppia soijamaitoa
  • Puolikas valkosipulin kynsi
  • Sitruunamehua (tai vastaavasti etikkaa)
  • Suolaa maustamiseen

Laita soijamaito, öljy ja valkosipuli tehosekoittimeen. Soseuta hyvin korkealla teholla. Kun ainesosat ovat sekoittuneet hyvin, käännä virta pois päältä ja anna seisoa hetkisen, kunnes öljy on paksuuntunut. Lisää lopuksi sitruunamehu ja soseuta hieman lisää, kunnes seos paksuuntuu edelleen.

Vaihtoehtoisia raaka-aineita ovat punajuuri tai keitetyt porkkanat, sinappi tai avokado. Jokainen näistä ainesosista tuottaa erivärisen lopputuloksen.

valmista valkosipuli majoneesi

Porkkanamajoneesin resepti

Tämä majoneesin vaihtoehto on todella herkullinen, ja se antaa erilaisen maun ruokiisi. Samalla tavalla kuin muut reseptit, tämä resepti vaatii vain vähän aikaa ja ainesosia. Tässä tapauksessa tarvitset vain seuraavat ainesosat:

  • 750 grammaa porkkanoita
  • 1/4 kupillista oliivi-, maissi- tai auringonkukkaöljyä
  • 1 valkosipulin kynsi (jos haluat majoneesin olevan miedompaa, lisää vain puolikas valkosipulin kynsi)
  • Hyppysellinen suolaa
  • Sitruunamehua

Kuori ja pilko porkkanat ohuiksi siivuiksi. Keitä porkkanoita niin kauan, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta eivät ylikeitettyjä. Anna niiden jäähtyä vähän aikaa, ja soseuta sitten muiden ainesosien kanssa. Näin saat tasaisen ja oranssin värisen tahnan.

Jos haluat majoneesiin lisää makua, lisää enemmän öljyä. Voit säilyttää tätä majoneesia jääkaapissa viikon, mutta älä pakasta sitä, koska se menettää silloin makunsa ja muotonsa.

Kevyempi majoneesiresepti

Tämä on luonnonjogurtista valmistettu majoneesi, joka on huomattavasti kevyempi kuin ja terveellisempi kuin ne majoneesit, joita myydään kaupoissa tai jopa ne, jotka valmistat kananmunasta.

Tässä tapauksessa valmistaminen on hyvin yksinkertaista eikä majoneesi ole vaarassa juoksuttua, kun valmistat sitä. Tarvitsemasi ainesosat ovat:

  • 1 purkki luonnonjogurttia
  • Muutama pisarallinen sitruunamehua
  • Hyppysellinen suolaa
  • 1 ruokalusikallinen öljyä

Laita kaikki ainesosat tehosekoittimeen ja soseuta hyvin, kunnes saat kermaisen ja tasaisen tahnan aikaiseksi. Laita säilytysastiaan ja siirrä jääkaappiin. Se on näin yksinkertaista.

Halutessasi voit lisätä joitain ainesosia, kuten hyvin silputtua persiljaa tai pippuria saadaksesi vahvemman maun, tai hyvin pieneksi silputun sellerin varren saadaksesi tuoreemman maun. Kaikki nämä ovat vähäkalorisia ja sopivat hyvin niille, jotka ovat dieetillä.

valmista oma majoneesi

Majoneesi hasselpähkinästä ja päärynästä

Tämä majoneesi on hedelmäisempi, pehmeä, erilainen ja erittäin herkullinen. Tämä majoneesi voi olla se pieni yksityiskohta, joka tekee valmistamistasi aterioista kerrassaan vastustamattomia.

Voit käyttää sitä tuoreen parsan, höyrytettyjen vihannesten, voileipien ja salaattien kanssa. Jotkut ihmiset haluavat käyttää sitä lisukkeena tai paahtoleivän kanssa. Tarvitsemasi ainesosat ovat seuraavat:

tee itse majoneesi

Kuori päärynä ja poista mahdollisimman huolellisesti hasselpähkinöiden kuoret (ellet ostanut kuorettomia pähkinöitä). Laita ne tehosekoittimeen yhdessä muiden ainesosien kanssa ja soseuta, kunnes saat aikaan seoksen, jonka koostumus on samanlainen kuin tavallisen majoneesin.

Maustaaksesi, lisää suolaa ja pippuria. Lisää lopuksi muskottipähkinä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.