Logo image
Logo image

Valmista itse kreikkalaista jogurttia

3 minuuttia
Useimmat ihmiset haluavat pysyä hyvässä kunnossa ja pitää kirjaa siitä mitä he syövät. Siitä syystä on olemassa sanonta “olet mitä syöt”. Jos syöt terveellisesti, olet todennäköisesti henkilö jolla on terveet elämäntavat yleisesti ottaen.
Valmista itse kreikkalaista jogurttia
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tässä artikkelissa opit kuinka voit valmistaa herkullista kreikkalaista jogurttia itse. Se auttaa sinua vähentämään kuluttamiasi kaloreita ja hiilihydraatteja. Jogurtti on myös ruoka, joka sopii hyvin melkein minkä kanssa tahansa ja sitä voidaan tarjoilla aamiaiseksi lisukkeena tai välipalaksi.

Jogurttia on käytetty perinteisesti ruokamaailmassa jälkiruokiin, mutta voit käyttää sitä mihin vain haluamaasi – kaikki riippuu omasta maustasi. Jogurtti on yksi terveellisimmistä ruoista, jonka ravitsemustieteilijät ovat todistaneet olevan tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota.

Kreikkalaista jogurttia valmistetaan lehmän- tai vuohenmaidon käymisprosessissa ja sen täytyy sisältää vähintään 9 % maitorasvaa, koska se luo siitä kermaisen, tiiviin ja herkullisemman jogurtin kuin mitä perinteiset jogurtit ovat.

Some figure

Se on myös parempi kuin perinteinen jogurtti, sillä käymisprosessi on vähemmän automatisoitua ja siinä säilyy enemmän proteiineja ja mineraaleja. Toisin sanoen kreikkalainen jogurtti on terveellisempi ja ravinteikkaampi kuin tavallinen jogurtti.

Vaikka tällaista jogurttia saakin kaupoista (paljon kalliimpaan hintaan mitä tavallista jogurttia), jotkut valmistavat sen mieluummin itse. Se on paljon halvempi ja nautinnollisempi tapa syödä jogurttia.

Lue myös: Herkullinen mustikka-jogurttikakku – kokeile kotona!

Kuinka voit itse valmistaa kreikkalaista jogurttia

Maidon käymisprosessi on erittäin tärkeä jogurttia valmistettaessa. Sinulla tulee olla joko jogurttikone tai ilmatiivis purkki, ja sinun tulee voida säilyttää sitä lämpimässä ympäristössä vakaassa lämpötilassa.

Ainesosat

 • 900 ml vuohen tai lehmän täysmaitoa
 • 100 ml kermaa
 • 50 ml luonnonjogurttia

Valmistus jogurttikoneen avulla

 • Jos omistat jogurttikoneen, on jogurtin valmistaminen paljon helpompaa. Sinun täytyy vain lisätä kaikki ainesosat ja antaa sen käydä vähintään kahdeksan tunnin ajan.
 • Kun tuo aika on kulunut, siivilöi jogurttikoneen sisältö eri astiaan ja laita jääkaappiin 4 tunnin ajaksi.
Some figure

Valmistus ilman jogurttikonetta

Itsetehdyn perinteisen kreikkalaisen jogurtin valmistaminen on äärimmäisen helppoa, aivan kuten se on ollut jo satojen vuosien ajan. Se vaatii hieman kärsivällisyyttä, koska käymisprosessi vie aikaa. Kyseessä on kuitenkin ehdottomasti terveellisin jogurtti.

 • Lisää ensin kaikki ainekset kattilaan keskilämmölle ja anna kiehua.
 • Ideaalinen lämpötila on noin 85 astetta. On hyvä idea käyttää keittiölämpömittaria, jos sinulla on sellainen. Jos sinulla ei ole, voit kokeilla sitä sormellasi laittamalla sen maitoon ja jos pystyt jättämään sen sinne vähintään 5 sekunnin ajaksi, on se oikeanlämpöistä.
 • Kun seos kiehuu, anna sen jäähtyä noin 15 minuutin ajan.
 • Kaada seos sitten ilmatiiviiseen astiaan, laita lämpimään paikkaan ja anna käydä 8-10 tunnin ajan.
 • Kun tuo aika on kulunut, siivilöi jogurtti eri astiaan. Sen tehdäksesi sinun täytyy käyttää harsoa tai juustoliinaa ja siivilöidä sen sisältö.
 • Voit myös antaa jogurtin valua itsekseen jääkaapissa, koska tämä prosessi voi kestää hetken aikaa.
 • Lopuksi kun jogurtti on valmis, kaada se pienempiin purkkeihin. Jogurtin jäljellä oleva neste on maitoseerumia: voit juoda sitä tai käyttää sitä muissa resepteissä.
 • Nyt voit nauttia herkullisesta itsetehdystä kreikkalaisesta jogurtista.

Ehdotuksia

 • Uuni on paras paikka jättää jogurtti käymään. Voit laittaa sen lämpenemään matalalle lämpötilalle, laittaa pois päältä ja panna jogurttia sisältävän purkin uuniin.
 • Jos sinulla ei ole ilmatiivistä purkkia, voit käyttää kulhoa, laittaa liinan sen päälle ja sulkea sen muovisella ruokaan käytettävällä kääreellä tai pussilla.
 • Jos haluat jogurtin saavan kiinteämmän rakenteen, lisää 1-2 rkl maitojauhetta. Se antaa seokselle paksuutta ennen käymisprosessia.
 • Jos suosit vähäkalorista jogurttia, voit käyttää kevyempiä ainesosia, kuten rasvatonta maitoa ja rasvatonta luonnonjogurttia.
 • On paljon suositeltavampaa käyttää litran määriä jokaisessa astiassa, jonka haluat valmistaa.
 • Jos käytät vuohenmaitoa, tulisi käymisprosessiin kuluva aika kaksinkertaistaa 20-24 tuntiin.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.