Valmista itse kreikkalaista jogurttia

Useimmat ihmiset haluavat pysyä hyvässä kunnossa ja pitää kirjaa siitä mitä he syövät. Siitä syystä on olemassa sanonta “olet mitä syöt”. Jos syöt terveellisesti, olet todennäköisesti henkilö jolla on terveet elämäntavat yleisesti ottaen.
Valmista itse kreikkalaista jogurttia
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tässä artikkelissa opit kuinka voit valmistaa herkullista kreikkalaista jogurttia itse. Se auttaa sinua vähentämään kuluttamiasi kaloreita ja hiilihydraatteja. Jogurtti on myös ruoka, joka sopii hyvin melkein minkä kanssa tahansa ja sitä voidaan tarjoilla aamiaiseksi lisukkeena tai välipalaksi.

Jogurttia on käytetty perinteisesti ruokamaailmassa jälkiruokiin, mutta voit käyttää sitä mihin vain haluamaasi – kaikki riippuu omasta maustasi. Jogurtti on yksi terveellisimmistä ruoista, jonka ravitsemustieteilijät ovat todistaneet olevan tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota.

Kreikkalaista jogurttia valmistetaan lehmän- tai vuohenmaidon käymisprosessissa ja sen täytyy sisältää vähintään 9 % maitorasvaa, koska se luo siitä kermaisen, tiiviin ja herkullisemman jogurtin kuin mitä perinteiset jogurtit ovat.

jogurttia lasipurkeissa

Se on myös parempi kuin perinteinen jogurtti, sillä käymisprosessi on vähemmän automatisoitua ja siinä säilyy enemmän proteiineja ja mineraaleja. Toisin sanoen kreikkalainen jogurtti on terveellisempi ja ravinteikkaampi kuin tavallinen jogurtti.

Vaikka tällaista jogurttia saakin kaupoista (paljon kalliimpaan hintaan mitä tavallista jogurttia), jotkut valmistavat sen mieluummin itse. Se on paljon halvempi ja nautinnollisempi tapa syödä jogurttia.

Kuinka voit itse valmistaa kreikkalaista jogurttia

Maidon käymisprosessi on erittäin tärkeä jogurttia valmistettaessa. Sinulla tulee olla joko jogurttikone tai ilmatiivis purkki, ja sinun tulee voida säilyttää sitä lämpimässä ympäristössä vakaassa lämpötilassa.

Ainesosat

 • 900 ml vuohen tai lehmän täysmaitoa
 • 100 ml kermaa
 • 50 ml luonnonjogurttia

Valmistus jogurttikoneen avulla

 • Jos omistat jogurttikoneen, on jogurtin valmistaminen paljon helpompaa. Sinun täytyy vain lisätä kaikki ainesosat ja antaa sen käydä vähintään kahdeksan tunnin ajan.
 • Kun tuo aika on kulunut, siivilöi jogurttikoneen sisältö eri astiaan ja laita jääkaappiin 4 tunnin ajaksi.
paljon jogurttia

Valmistus ilman jogurttikonetta

Itsetehdyn perinteisen kreikkalaisen jogurtin valmistaminen on äärimmäisen helppoa, aivan kuten se on ollut jo satojen vuosien ajan. Se vaatii hieman kärsivällisyyttä, koska käymisprosessi vie aikaa. Kyseessä on kuitenkin ehdottomasti terveellisin jogurtti.

 • Lisää ensin kaikki ainekset kattilaan keskilämmölle ja anna kiehua.
 • Ideaalinen lämpötila on noin 85 astetta. On hyvä idea käyttää keittiölämpömittaria, jos sinulla on sellainen. Jos sinulla ei ole, voit kokeilla sitä sormellasi laittamalla sen maitoon ja jos pystyt jättämään sen sinne vähintään 5 sekunnin ajaksi, on se oikeanlämpöistä.
 • Kun seos kiehuu, anna sen jäähtyä noin 15 minuutin ajan.
 • Kaada seos sitten ilmatiiviiseen astiaan, laita lämpimään paikkaan ja anna käydä 8-10 tunnin ajan.
 • Kun tuo aika on kulunut, siivilöi jogurtti eri astiaan. Sen tehdäksesi sinun täytyy käyttää harsoa tai juustoliinaa ja siivilöidä sen sisältö.
 • Voit myös antaa jogurtin valua itsekseen jääkaapissa, koska tämä prosessi voi kestää hetken aikaa.
 • Lopuksi kun jogurtti on valmis, kaada se pienempiin purkkeihin. Jogurtin jäljellä oleva neste on maitoseerumia: voit juoda sitä tai käyttää sitä muissa resepteissä.
 • Nyt voit nauttia herkullisesta itsetehdystä kreikkalaisesta jogurtista.

Ehdotuksia

 • Uuni on paras paikka jättää jogurtti käymään. Voit laittaa sen lämpenemään matalalle lämpötilalle, laittaa pois päältä ja panna jogurttia sisältävän purkin uuniin.
 • Jos sinulla ei ole ilmatiivistä purkkia, voit käyttää kulhoa, laittaa liinan sen päälle ja sulkea sen muovisella ruokaan käytettävällä kääreellä tai pussilla.
 • Jos haluat jogurtin saavan kiinteämmän rakenteen, lisää 1-2 rkl maitojauhetta. Se antaa seokselle paksuutta ennen käymisprosessia.
 • Jos suosit vähäkalorista jogurttia, voit käyttää kevyempiä ainesosia, kuten rasvatonta maitoa ja rasvatonta luonnonjogurttia.
 • On paljon suositeltavampaa käyttää litran määriä jokaisessa astiassa, jonka haluat valmistaa.
 • Jos käytät vuohenmaitoa, tulisi käymisprosessiin kuluva aika kaksinkertaistaa 20-24 tuntiin.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Jogurtti-sitruunanaamio on ällistyttävän tehokas ihohoito
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Jogurtti-sitruunanaamio on ällistyttävän tehokas ihohoito

Ihosi altistuu päivitäin lukuisille ulkoisille tekijöille. Yksi kaikkein parhaista ratkaisuista ihon ongelmiin on luonnollinen jogurtti-sitruunanaa... • Moreno Aznar, L. A., Bel Serrat, S., Iglesia Altaba, I., Santaliestra Pasías, A. M., Cervera Ral, P., Baladia, E., … Salas-Salvadó, J. (2013). Scientific evidence ab out the role of yogurt and other fermented milks in the healthy diet for the spanish population. Nutricion Hospitalaria28(6), 2039–2089. https://doi.org/10.3305/nh.2013.28.6.6856
 • Yogur griego. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 13 de junio de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Yogur_griego
 • Huertas, R. A. P. (2013). Yogur en la salud humana. Revista Lasallista de Investigacion. https://doi.org/10.1021/jf301903t
 • Hernández, M. (1998). Elaboración De Yogur a Pequeña Escala En El Hogar. Rev Cubana Aliment Nutr.
 • Lisko DJ, Johnston GP, Johnston CG. Effects of Dietary Yogurt on the Healthy Human Gastrointestinal (GI) Microbiome. Microorganisms. 2017;5(1):6. Published 2017 Feb 15. doi:10.3390/microorganisms5010006

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.