Logo image
Logo image

Ovatko muoviset vesipullot vaarallisia?

3 minuuttia
Muovipullot voivat vapauttaa myrkyllisiä aineita, mikäli ne altistuvat auringolle. Paljon parempi olisikin juoda lasipullosta tai suoraan hanasta.
Ovatko muoviset vesipullot vaarallisia?
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Tällä kertaa käsittelemme aihetta nimeltään pullotettu vesi. Ennen kuin aloitamme, mieti hetki seuraavia kysymyksiä: ostatko usein vettä muovipullossa? Vai ostatko vettä kenties lasipulloissa tai et ollenkaan? Kun joskus ostat muovipulloon pakattua vettä, katsotko sen alkuperää tai sitä, onko kyseessä mineraalivesi? Oletko koskaan miettinyt miten muoviset vesipullot vaikuttavat terveyteesi?

Tänään käsittelemme siis vettä, ja tarkemmin ottaen valaisemme hiukan muovipullojen vaaroja ihmisen terveydelle.

Vesipullot: minkä tyyppinen on paras vaihtoehto?

Some figure

Pakkauksen perusteella vesipullot ovat nykyisin ruokakaupoissa joko muovipulloja tai lasipullojaMuovipullot ovat aina saaneet aikaan suurta keskustelua, sillä niiden vaikutus ympäristölle on hyvin huono, ja lisäksi pullotettuun veteen liittyvä liiketoiminta on hyvin laajaa. Tuloksena tästä on koko ajan lisää muovijätettä, brändäystä ja joissakin maissa jopa vesiresurssien yksityistämistä.  Mutta kaikkein tärkein tämän kriittisen keskustelun alue on se, onko pullotettu vesi epäterveellistä vai ei.

Seuraavassa kerromme muutamia faktoja niistä pulloista, joissa supermarketien vedet myydään.

1. Muovipullot

Muovipullot valmistetaan yhdisteestä, joka tunnetaan nimellä polyethylene terephthalate (PET). Mitä tämä sitten tarkoittaa? Kyseessä on polymeeri, kemikaalikomponentti, joka useiden tutkimusten mukaan voi saastuttaa vettä. Tämä tarkoittaa, että joka kerta kun juot vettä, joka on ollut muovipullossa, saattaa elimistöösi päästä kyseisen yhdisteen saastuttamaa nestettä. PET saattaa siirtää veteesi monenlaisia tekijöitä, jotka eivät ole ollenkaan hyväksi terveydellesi:

  • Ftalaatit: nämä yhdisteet saavat muovin joustavammaksi. Ne ovat haitallisia ihmisille vain, jos niitä pääsee elimistöön suurissa määrissä, ja ne saattavat aiheuttaa muun muassa umpierityksen ongelmia. Ftalaatit ovat aineita, joita käytetään jokaisessa ostamassasi muovipullossa.
  • Antimoni: tämä on PET:lle erittäin oleellinen katalysaattori. Onko se sitten haitaksi terveydelle? Kyllä, aivan varmasti! Antimoni voi aiheuttaa syöpää ja hengitysteiden ongelmia. Terveydenhuollon viranomaiset ovat asettaneet rajoja sille, kuinka paljon muovipullossa voi tätä ainetta olla. Tämä määrä on hyvin pieni, ja WHO on vakuuttanut, että näitä standardeja ei rikota.
  • Formaldehydi ja asetaldehydi: nämä yhdisteet ovat syynä siihen, että pullovesi saattaa joskus maistua “muovilta”. Asiantuntijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että pullot altistuvat joskus auringolle, ja tällöin yhdisteet pääsevät veteen. Älä siis jätä muovipulloa oleilemaan aurinkoon, vaikka PET-pulloissa ei normaalisti olekaan suuria määriä näitä kahta tekijää.

Lopuksi voidaan sanoa, että PET ei ole varsinaisesti suora riskitekijä terveytesi kannalta. Terveydenhuollon viranomaiset tekevät paljon työtä sen eteen, että säännöksiä noudatetaan, ja yleisesti ottaen näiden haitallisten yhdisteiden määrät ovat hyvin pienet itse juomavedessä.

On kuitenkin hyväksi tehdä terveellisempiä kulutusvalintoja, jotta voisit välttää kaikki mahdolliset veteen liittyvät riskit. Jos mietit kuinka monet vesipullot tulee kulutettua varsinkin ulkomailla, saattaa asia alkaa pelottaa hiukan. Kannattaakin valita pulloveden sijasta vähemmän terveyttä vaarantavia vaihtoehtoja, jotka ovat myös ympäristölle parempia.

2. Terveelliset vaihtoehdot muovipulloissa myytävällä vedelle

  • Kokeile lasipulloihin pakattua vettä. On tietysti totta, että nämä pullot maksavat enemmän, mutta ne ovat paljon suositeltavampia.
  • Hanki hanallesi filtteri, jos et halua juoda siitä suoraan. Hanavesi on hyvä vaihtoehto Suomessa, mutta joskus hanasta juonti ei ole mahdollista varsinkaan ulkomailla. Vedessä saattaa olla suuri määrä kalsiumia tai muita sellaisia tekijöitä, jotka tekevät vedestä pahanmakuista tai jopa vaarallista juotavaksi. Osmoosifiltteri auttaa poistamaan helposti nämä epäterveelliset tai pahanmakuiset elementit hanavedestä.
  • Valitse vesisäiliöitä, jos joudut ostamaan vettä. Tämä on helppo keino, joka on samantyyppinen ratkaisu kuin hanaveden suodattaminen. Tässä tapauksessa veden tarjoava yritys puhdistaa veden valmiiksi sekä poistaa siitä huonot hajut ja maut. Saat veden valmiina päivittäiseen kulutukseen.

Näitä asioita ei koskaan kannata tehdä muovipulloille

Some figure

  • Älä koskaan käytä pulloja uudelleen: tämä on suuri riski, jota kannattaa välttää todella tarkkaan. Moni laittaa muovipulloon hanavettä sen tyhjennyttyä. Vesipullot sisältävät kuitenkin varoituksen, että uudelleen täytöstä saattaa seurata mikrobiologisia riskejä. Kun muovipullo tyhjenee, se saattaa alkaa kerätä itseensä erilaisia sieniä tai bakteereja. Kun täytät pullon uudelleen ja juot kyseistä vettä, saat näitä organismeja sisääsi ja saatat tulla sairaaksi. Älä myöskään unohda, että ajan kuluttua ne haitalliset tekijät, joita PET-pulloihin liittyy, pääsevät muovista veteen. Jätä siis tyhjentyneet vesipullot rauhaan, äläkä täytä niitä uudelleen!
  • Älä koskaan jätä muovipulloja aurinkoon: mainitsimme tästä jo aikaisemmin, eli muovin altistuessa kuumille pinnoille, auringolle tai tulelle, pääsevät sen sisältämät formaldehydi ja asetaldehydi vapautumaan. Tämä antaa vedellesi ensinnäkin huonon maun, mutta se saattaa aiheuttaa myös huonoa ruoansulatusta. Pidä siis muovipullosi aina viileässä ja varjoisassa paikassa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.