12 hauskaa ideaa muovipullojen uusiokäyttöön ja kierrätykseen

14 toukokuun, 2019
Mitä kaikkea vanhoilla tyhjillä muovipulloilla voikaan saada aikaan? Kokeile niiden kierrättämistä. Tästä artikkelista löydät 12 hauskaa, luovaa tapaa muovipullojen uusiokäyttöön!

Muovijätteellä on huomattavan negatiivinen vaikutus ympäristöön ja sitä kertyy mereen ja maaperään tonneittain joka vuosi aiheuttaen haittaa sekä eläimille että ihmisille. Yhden muovipullon hajoaminen luonnossa voi kestää jopa 450 vuotta, joten mitä enemmän niitä kierrätetään ja uusiokäytetään, sen parempi, sillä näin ne eivät päädy kaatopaikoille tai muualle luontoon. Meillä onkin joitakin vinkkejä muovipullojen uusiokäyttöön!

Muovin käyttöä kannattaa välttää aina kun mahdollista: vie omat kauppakassit mukanasi ruokakauppaan, vältä hedelmäpussien käyttöä ja sellaisten tuotteiden ostamista, jotka on pakattu moneen kerrokseen muovia. Kierrätä aina kun mahdollista.

Tässä artikkelissa mietimme, miten muovipulloja voi uusiokäyttää hauskalla tavalla. Toki Suomessa on mahdollista palauttaa pullot pullonkeräykseen, mutta jos kaipaat luovempia keinoja pullojen kierrätykseen, ota mallia alta löytyvistä ideoista.

1. Pulloverho

 

Pulloverho: hauska idea muovipullojen uusiokäyttöön

Oletko koskaan huomannut, että joidenkin muovipullojen pohja muistuttaa kukkaa? Voit hyödyntää muovipullojen pohjia ja muodostaa niistä soman kukkaverhon puutarhaan tai sisätiloihin.

 • Tyhjennä ja pese pullot. Leikkaa niiden pohja irti varovasti kukkamaista muotoa mukaillen. Käytä kestävää siimaa tai muuta läpinäkyvää, vahvaa lankaa, joilla voit yhdistää pohjat kauniiksi verhoksi.

2. Lemmikin ruokinta

 

Lemmikin ruokinta

Tämän laitteen valmistukseen tarvitset kaksi suurikokoista muovipulloa. Leikkaamalla ja yhdistämällä pullot voit valmistaa kätevän lemmikin ruokintavälineen, joka annostelee juuri sopivan määrän ruokaa.

 • Leikkaa pullot kuvan osoittamalla tavalla ja liimaa ne yhteen. Täytä lemmikin kuivaruualla. Tämä sopii pienille eläimille, kuten kissoille ja pienikokoisille koirille.

3. Säästöpossu

 

Säästöpossu: hieno idea muovipullojen uusiokäyttöön

Tämä hauska projekti muovipullojen uusiokäyttöön on hyvä suorittaa yhdessä lasten kanssa: samalla voit opettaa heille enemmän kierrätyksestä ja muovin käyttämisestä. Käytä pientä pulloa ja koristele se haluamallasi tavalla, lisää sille jalat ja korvat, ja maalaa sille naama.

4. Kukkaro

Kukkaro

 

Tämän suloisen vaihtorahakukkaron valmistaminen onnistuu helposti kahdesta ohuesta muovipullosta ja vetoketjusta. Leikkaa kahdesta muovipullosta pohja pois ja yhdistä ne ompelemalla tai liimaamalla vetoketju palojen väliin. Voit koristella kukkaron haluamallasi tavalla: käytä tarroja, tusseja tai kauniita nauhoja.

Suositeltua lukemista: 19 luovaa ja kätevää uusiokäyttöä metallitölkeille

5. Kukkaruukku

 

Kukkaruukku

Voit taikoa muovipulloista hauskoja ja suloisia kukkaruukkuja, jotka sopivat niin ikkunalaudalle kuin kattoon ripustettaviksi.

 • Leikkaa pullon pohja haluamaasi muotoon ja maalaa lempiväreilläsi. Voit kokeilla kuvan mukaisesti hauskojen hahmojen luomista lastenhuoneen kasveille.
 • Muista puhkaista pieni reikä pullon pohjalle, josta vesi pääsee karkaamaan.

6. Säilytyskori

 

ideat suurten muovipullojen uusiokäyttöön

Voit hyödyntää suuret vesipullot ja valmistaa niistä hauskoja säilytyskoreja vaikkapa lastenhuoneeseen. Näihin säilytyskoreihin mahtuvat helposti pienet tavarat, kuten Legot tai muut helposti katoavat tarvikkeet.

 • Leikkaa pulloon suuosa pois ja peitä reunat koristeteipillä.
 • Puhkaise neljä pientä reikää pullon sivuille ja käytä paksua lankaa pienten kahvojen luomiseen.

7. Kynäteline

 

Kynäteline

Nämä suloiset kynätelineet on helppo askarrella yhdessä lasten kanssa. Ne sopivat koululaisen ja miksei aikuisenkin pöydän siistimiseen ja järjestestämiseen.

 • Leikkaa pullojen yläosa irti ja käytä pohjaa telineen valmistamiseen. Maalaa tai koristele pullo haluamallasi tavalla. Säilytä kynät, sakset ja muut tarvikkeet telineessä.

8. Lehtiteline

 

Lehtiteline

Suuret muovipullot, joissa monet siivoustuotteet ja öljyt myydään, soveltuvat hyvin uusiokäyttöön. Voit askarrella muovipulloista lehtitelineitä kuvan osoittamalla tavalla.

 • Leikkaa pullon yläosa irti kuvan osoittamalla tavalla.
 • Säilytä telineessä lehdet, vihkot ja kirjat haluamallasi tavalla.

9. Hammasharjateline

 

Hammasharjateline

Tämän hauskan telineen valmistukseen tarvitset muutaman muovipullon. Leikkaa muovipullon keskiosa irti ja yhdistä sitten ylä- ja alaosa kuvan osoittamalla tavalla matalaksi telineeksi. Puhko riittävä määrä reikiä pullon yläosaan, ja istuta muutaman eri pullon suu reikiin. Voit käyttää erivärisiä pulloja kunkin yksilön hammasharjan paikan merkkaamiseen.

Suositeltua lukemista: Feng Shuin perusteet kodin harmonisoimiseen

10. Monikäyttöiset kodin järjestäjät

 

kodin järjestäjät

Muovipulloja voi käyttää monella eri tavalla kodin pikkutavaroiden järjestämiseen, kuten tästä kuvasta käy ilmi. Voit säilyttää muovipulloissa vaikkapa ompelutarvikkeita tai meikkausvälineitä. Anna mielikuvituksesi lentää ja kokeile eri keinoja pullojen hyödyntämiseen. Pullomateriaali on periaatteessa ilmaista, joten sinun ei tarvitse pelätä virheiden tekemistä.

11. Pystysuora puutarha

 

Pystysuora puutarha

Eikö kodistasi löydy tilaa puutarhan istuttamiselle? Ryhdy luovaksi ja hyödynnä terassin tai parvekkeen seinätila ja istuta pystysuora puutarha.

 • Leikkaa muovipullot kuvan osoittamalla tavalla ja kiinnitä pullot seinään langan avulla. Täytä pullon alin kerros pienillä kivillä tai soralla ja kaada päälle istutusmultaa. Istuta kasvi pulloon ja nauti pienestä puutarhastasi. Näin voit kasvattaa helposti yrttejä, salaattia ja muita pieniä kasveja.

12. Lintujen ruokkiminen

 

Lintujen ruokkiminen: hauskat ideat muovipullojen uusiokäyttöön

Muovipulloista voi valmistaa helpon lintulaudan pikkulinnuille. Varmista että reiän koko on riittävän suuri, niin että ruokaa päätyy lusikalle. Älä kuitenkaan tee reiästä liian suurta, tai muutoin ruoka karkaa kokonaan.

 • Pese muovipullo ja puhko siihen muutama reikä, joiden läpi voit työntää puulusikan tai puutangon.
 • Täytä linnunruualla ja ripusta puutarhaasi.

Oletko valmis kokeilemaan näitä vinkkejä muovipullojen uusiokäyttöön? Nämä hauskat ideat varmistavat, että vähennät muovin kuormitusta ympäristöön ja parannat samalla käsityökykyjäsi!