Porkkanan terveyshyödyt, jotka yllättävät sinut

Koska porkkanoissa on runsaasti vitamiineja ja mineraaleja, tämä kasvis on äärimmäisen hyödyllistä ravintoa. Lisäksi porkkana on myös oiva aines kehon ulkoiseen hoitoon, ja se sopii esimerkiksi ainekseksi kasvonaamioihin.
Porkkanan terveyshyödyt, jotka yllättävät sinut
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Usein kun puhutaan porkkanan terveellisyydestä tulee ensimmäisenä mieleen porkkanan vaikutus silmien terveyteen tai kauniin rusketuksen saamiseen. Porkkanan terveyshyödyt ovat kuitenkin moninaisemmat kuin tiedätkään, ja tässä artikkelissa listaamme porkkanan yllättäviäkin terveysvaikutuksia.

Porkkanan terveyshyödyt, jotka yllättävät

Yksi kaikkein laajimmin kasvatetuista kasviksista koko maailmassa on porkkana, ja siinä onkin valtava määrä vitamiineja (A-, C- ja E-vitamiineja, kuten myös B-monivitamiineja), antioksidantteja ja mineraaleja. Lisäksi on hyvä muistaa, että porkkanassa on vain vähän kaloreita (33 kaloria 100 grammaa kohden), ja tätä kasvista voidaan nauttia raakana, raastettuna, keitettynä sekä höyrytettynä.

Porkkanalla on niin paljon hyviä vaikutuksia ihmisen terveydelle, että sen tulisi olla aivan ehdoton perustuote jokaisessa ruokavaliossa.

Porkkana auttaa torjumaan ennenaikaista ikääntymistä

Porkkana auttaa vahvistamaan luita.

Porkkanan sisältämät foolihappo, kuitu ja magnesium kuten myös beetakaroteeni (jolta porkkana saa oranssin värinsä), ovat kuin varsinainen nuoruudenlähde kehollesi. Nämä yhdisteet auttavat maksaasi muodostamaan A-vitamiinia, joka on tarpeellinen ravinne ihon terveyden, luiden vahvuuden ja hyvän vastustuskyvyn kannalta.

Porkkana auttaa suojaamaan kehoasi vapaiden radikaalien aiheuttamilta haitallisilta vaikutuksilta,  joita syntyy stressistä, tupakoinnista ja ympäristössä olevista saasteista.

Jos nautit porkkanaa, voi se auttaa  vähentämään riskiäsi kokea rappeuttavia sairauksia ja huonoa verenkiertoa. Jos tämä ei vielä vakuuta sinua, porkkanan sisältämä beetakaroteeni auttaa torjumaan mm. keuhko-, suu- ja rintasyöpää.

Porkkana terveyshyödyt suolistolle

Jos sinulla on ongelmia ruuansulatuksesi kanssa, yhdeksi hoidoksi suositellaan raa’an porkkanan syöntiä. Tämä johtuu siitä, että porkkanan sisältämä A-vitamiini suojaa ja uudistaa vatsasi sekä suolistosi limakalvoa.

Porkkanaa suositellaan heille, joilla on seuraavia ongelmia:

 • närästys
 • ripuli
 • ummetus
 • huono ruuansulatus
 • mahakatarri
 • vatsahaavat

Jos syöt porkkanaa säännöllisesti, auttaa se pitämään suolistosi hyvässä kunnossa. Tämä on loistava uutinen heille, jotka kärsivät ärtyvän suolen oireyhtymästä, divertikuliitista tai Crohnin taudista.

Porkkana auttaa toipumaan ruokamyrkytyksestä, tulehduksista ja suolistoloisista. Jos nautit keitettyä tai höyrytettyä porkkanaa, voit sen avulla pehmentää suolistosi limaa.

Kun haluat normalisoida suolistosi toimintaa sekä ehkäistä peräpukamien syntymistä, porkkana on tähänkin tarkoitukseen oiva apu.

Porkkana sopii sekä äidille että vauvalle

Porkkana sopii myös vauvalle esim. soseen muodossa.

 

Tässä kasviksessa oleva A-vitamiini on hyvin tärkeä tekijä raskaana oleville ja imettäville naisille, sekä vauvoille.

 • Se mahdollistaa uusien solujen muodostumisen sekä tarjoaa antioksidantteja, kalsiumia ja foolihappoa.
 • Raskauden aikana äidin tulisi nauttia 2-3 porkkanaa päivittäin, jotta hän saisi tarpeellisen määrän yllä mainittuja ravinteita.

Kun vauva alkaa syömään kiinteää ruokaa, voi hänelle antaa keitettyä porkkanaa. Jos vauvallasi on ruuansulatuksen tai suoliston ongelmia, on porkkana siinä tapauksessa loistavaa ravintoa: porkkana on helposti käsiteltävää ruuansulatuksessa, ja se parantaa vatsan terveyttä sekä edistää veren punasolujen muodostumista.

Porkkana säätelee verensokeria

Diabeteksesta kärsivät voivat saada merkittävän avun syömällä raakaa porkkanaa, jolloin elimistö saa runsaasti hiilihydraatteja. Tämä hyöty johtuu siitä, että porkkanan hiilihydraatit imeytyvät hitaammin ja ilman, että tuloksena olisi hyperglykemiaa. Ota kuitenkin tässä huomioon, että porkkana omaa keitettynä korkeamman glykeemisen indeksin, ja siten se ei ole yhtä suositeltavaa kuin raa’an porkkanan syönti.

Lisäksi porkkana auttaa parantamaan verenkiertoa ja silmien terveyttä, joista diabeteksesta kärsivien tulee pitää erityisen hyvää huolta.

Porkkana parantaa kehon vastustuskykyä

Porkkanan terveyshyödyt saat esim. porkkanamehun muodossa.

 

Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinia ja beetakaroteenia, jotka auttavat parantamaan vastustuskykyä.  Porkkanamehu tai -salaatti onkin mahtava idea, jos sinulla on flunssa tai olet vilustunut.

Runsas määrä A-vitamiinia edesauttaa ylläpitämään hyvää vastustuskykä, sillä se auttaa tuottamaan “puolustus-soluja”, jotka taistelevat virus- ja bakteerihyökkäyksiä vastaan. Jos tunnet siis vilustumisen ensioireita, käänny porkkanan puoleen!

Porkkanan terveyshyödyt ihollesi

Porkkana imee ihollesi kertyneet saasteet. Voit käyttää porkkanaa ihonhoitoon niin sisäisesti sitä syömällä kuin ulkoisesti kasvonaamion muodossa. Kun käytät porkkanaa ihon ulkoiseen hoitoon, se toimii auringon ja kuumuuden aiheuttamien vammojen lievityksessä, kuten myös haavojen ja ekseeman hoidossa. Porkkana auttaa myös torjumaan tehokkaasti auringon iholle aiheuttamia haitallisia vaikutuksia.

Kun laitat porkkanasta valmistetun kasvonaamion ihollesi puolen tunnin ajaksi, auttaa porkkana vähentämään ryppyjen ilmaantumista sekä edistämään ihosi nuorekasta ulkonäköä.

Porkkana virkistää mieltäsi

Porkkanalla on monia terveyshyötyjä.

 

Porkkanan mieltä virkistävä vaikutus perustuu sen kahteen aivojen terveyttä edistävään ainekseen: fosforiin ja kaliumiin. Molemmat näistä luovat uudelleen hermoja sekä taistelevat stressin negatiivisia vaikutuksia vastaan. Jos olet unohdellut viimeaikoina tavallista useammin asioita, tai muistisi ei enää pysty säilyttämään tietoa aikaisempaan malliin, kokeile porkkanaa apukeinona.

Mitä muita supervoimia porkkanalla on?

Jos luettelemamme porkkanan terveyshyödyt eivät vielä riitä, tällä kasviksella on muitakin loistavia hyötyjä terveytesi kannalta:

 • Se vahvistaa kynsiä ja hiuksia.
 • Se auttaa suojaamaan sydäntä sekä pitämään valtimot vapaina plakista.
 • Se auttaa vähentämään nesteen kertymistä sekä toimii nesteenpoistajana.
 • Se on oiva apu hampaiden ja ikenien hoitoon, sillä se auttaa estämään bakteereja kiinnittymästä niihin.
 • Se lisää ruokahalua, mikä on hyväksi syömishäiriöistä kärsiville.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018 Sep 6;7(9):258. doi: 10.3390/jcm7090258. PMID: 30200565; PMCID: PMC6162863.
 • Vega-López S, Venn BJ, Slavin JL. Relevance of the Glycemic Index and Glycemic Load for Body Weight, Diabetes, and Cardiovascular Disease. Nutrients. 2018 Sep 22;10(10):1361. doi: 10.3390/nu10101361. PMID: 30249012; PMCID: PMC6213615.
 • Erkelens MN, Mebius RE. Retinoic Acid and Immune Homeostasis: A Balancing Act. Trends Immunol. 2017 Mar;38(3):168-180. doi: 10.1016/j.it.2016.12.006. Epub 2017 Jan 13. PMID: 28094101.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.