Porkkanan lukuisat ja yllättävät terveyshyödyt

kesäkuu 23, 2017
Koska porkkanoissa on hyvin runsaasti vitamiineja ja mineraaleja, tämä kasvis on äärimmäisen hyödyllistä ravintoa. Lisäksi porkkana on myös oiva aines kehon ulkoiseen hoitoon, ja se sopii esimerkiksi ainekseksi kasvonaamioihin.

Kun ihmiset kertovat porkkanan terveellisyydestä, saatat ajatella, että tämä koskee vain sitä, kuinka kyseinen kasvis hoitaa silmiä sekä auttaa hyvän rusketuksen saamisessa.

Porkkana on herkullinen luonnontuote, joka on hyödyksi monella muullakin tavalla kuin yllä mainituilla, ja tällä kertaa kerrommekin sen monipuolisista superkyvyistä.

Lue lisää, ja saat tietää tarkemmin porkkanan lukuisista hyödyistä terveydenhoidossa!

Porkkanan monet terveyshyödyt

Yksi kaikkein laajimmin kasvatetuista kasviksista koko maailmassa on juuri porkkana, ja siinä onkin valtava määrä vitamiineja (A-, C- ja E-vitamiineja, kuten myös B-monivitamiineja), kuten myös antioksidantteja ja mineraaleja.

Lisäksi on hyvä muistaa, että porkkanoissa on vain vähän kaloreita (33 kaloria 100 grammaa kohden), ja tätä kasvista voidaan nauttia raakana, raastettuna, keitettynä sekä höyrytettynä.

Porkkanalla on niin paljon hyviä vaikutuksia ihmisen terveydelle, että sen tulisi olla aivan ehdoton perustuote jokaisessa ruokavaliossa.

Porkkana torjuu ennenaikaista ikääntymistä

porkkanamehut

Foolihappo, kuitu ja magnesium, joita tässä kasviksessa on, kuten myös beetakaroteeni (jolta porkkana saa oranssin värinsä), ovat kuin varsinainen nuoruudenlähde kehollesi.

Nämä yhdisteet auttavat maksaasi muodostamaan A-vitamiinia, joka on tarpeellinen ravinne ihon terveyden, luiden vahvuuden ja hyvän vastustuskyvyn kannalta, ja nämä ovat vain esimerkkejä.

Porkkana suojaa kehoasi niiltä haitallisilta vaikutuksilta, joita vapaat radikaalit aiheuttavat – näitä tulee stressistä, tupakoinnista ja ympäristössä olevista saasteista.

Jos nautit porkkanaa, voit vähentää riskiäsi kokea rappeuttavia sairauksia ja huonoa verenkiertoa. Jos tämä ei vielä vakuuta sinua, porkkanan sisältämällä beetakaroteenilla on eräitä syöpää torjuvia vaikutuksia, mikä käsittää muun muassa keuhko- suu- ja rintasyövän.

Lue aiheesta lisää: Eroon limasta hunaja-porkkanasiirapilla

Porkkana tukee suoliston terveyttä

Jos sinulla on ongelmia ruoansulatuksesi kanssa, yhdeksi hoidoksi suositellaan raa’an porkkanan syöntiä. Tämä johtuu siitä, että porkkanan sisältämä A-vitamiini suojaa ja uudistaa vatsasi ja suolistosi limakalvoa.

Porkkanaa suositellaan niille, joilla on seuraavia ongelmia:

 • närästys
 • ripuli
 • ummetus
 • huono ruoansulatus
 • mahakatarri
 • vatsahaavat

Jos syöt porkkanaa säännöllisesti, voit paremmin pitää suolistosi hyvässä kunnossa, ja tämä on etenkin niitä ihmisiä hyödyttävä vaikutus, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä, divertikuliitti tai Crohnin tauti.

Porkkana auttaa toipumaan ruokamyrkytyksestä, tulehduksista ja suolistoloisista, ja jos nautit keitettyä tai höyrytettyä porkkanaa, voit sen avulla pehmentää suolistosi limaa.

Kun haluat normalisoida suolistosi toimintaa sekä estää peräpukamia, porkkana on tähänkin tarkoitukseen oiva apu.

Porkkana sopii sekä äidille että vauvalle

mehu porkkanasta

Tässä kasviksessa oleva A-vitamiini on hyvin tärkeä tekijä raskaana oleville ja imettäville naisille, ja samoin porkkana on tärkeä myös vauvoille.

 • Se mahdollistaa uusien solujen muodostumisen sekä tarjoaa antioksidantteja, kalsiumia ja foolihappoa.
 • Raskauden aikana äitien tulisi nauttia 2-3 porkkanaa päivittäin, jotta he voisivat saada tarpeellisen määrän yllä mainittuja ravinteita.

Kun lapset ovat siinä iässä että he alkavat syömään kiinteää ruokaa, suositellaan ateriaksi lautasellista keitettyjä porkkanoita.

Jos vauvallasi on ruoansulatuksen tai suoliston ongelmia, tämä kasvis on ihanteellista ruokaa, sillä se on helposti käsiteltävää ruoansulatuksessa, ja se parantaa vatsan terveyttä sekä edistää veren punasolujen muodostumista.

Porkkana säätelee verensokeria

Diabeteksesta kärsivät voivat saada merkittävän avun raakaa porkkanaa syömällä – näin elimistö saa runsaasti hiilihydraatteja.

Tämä hyöty johtuu siitä, että ne imeytyvät hitaammin ja ilman, että tuloksena olisi hyperglykemiaa. Ota kuitenkin tässä huomioon, että tämä kasvis omaa keitettynä korkeamman glykeemisen indeksin, ja siten se ei ole yhtä suositeltavaa kuin raa’an porkkanan syönti.

Lisäksi porkkana parantaa verenkiertoa ja silmien terveyttä, jotka ovat kaksi hyvin tavallista ongelman aihetta diabeteksesta kärsivillä.

Porkkana parantaa kehon vastustuskykyä

porkkanat ja porkkanamehu

Tässä täytyy mainita taas kerran porkkanan A-vitamiini- ja beetakaroteenipitoisuus, sillä nämä ravinteet mahdollistavat kunnollisen vastustuskyvyn.

Porkkanamehu tai -salaatti onkin mahtava idea, jos sinulla on flunssa tai olet vilustunut.

Runsas määrä A-vitamiinia tarkoittaa sitä, että vastustuskyky säilyy hyvänä, sillä se auttaa tuottamaan ”puolustus-soluja” sekä taistelee virus- ja bakteerihyökkäyksiä vastaan.

Jos tunnet, että olet saamassa jonkin sairauden tai tartunnan, käänny siis porkkanoiden puoleen!

Porkkana ravitsee ihoasi

Porkkana imee kaiken tyyppisiä saasteita, joita iholle kertyy. Voit käyttää tätä kasvista sekä keittiössä että valmistaessasi kasvonaamioita (esimerkiksi aknen lievittämiseksi).

Kun käytät porkkanaa ulkoiseen hoitoon, se toimii auringon ja kuumuuden aiheuttamien palovammojen lievityksessä, kuten myös haavojen ja ekseeman hoidossa.

Se sopii myös auringon haitallisen vaikutuksen torjunnan tehostamiseen päivittäin.

Kun laitat porkkanasta valmistetun kasvonaamion ihollesi puolen tunnin ajaksi, voit tehokkaammin vähentää ryppyjen ilmaantumista sekä edistää ihosi nuorekasta ulkonäköä.

Porkkana virkistää mieltäsi

porkkanamehu

Porkkana virkistää ihmisen mieltä siksi, että se tarjoaa kahta sellaista ainesta, jotka liittyvät aivojen terveyteen: fosforia ja kaliumia. Molemmat näistä luovat uudelleen hermoja sekä taistelevat stressin negatiivisia vaikutuksia vastaan.

Jos olet unohdellut viimeaikoina tavallista useampia asioita, tai jos olet huomannut että mielesi ei enää pysty säilyttämään tietoa aikaisempaan malliin, kokeile porkkanoita apukeinona.

Lue aiheesta lisää: 9 stressiä vähentävää ruoka-ainetta

Mitä muita supervoimia porkkanalla on?

Jos luettelemamme hyödyt eivät vielä riitä, tällä kasviksella on muitakin loistavia hyötyjä terveytesi kannalta:

 • Se vahvistaa kynsiä ja hiuksia.
 • Se suojaa sydäntä sekä pitää valtimot vapaina plakista.
 • Se vähentää nesteen kertymistä sekä toimii nesteenpoistajana.
 • Se on oiva apu hampaiden ja ikenien hoitoon, sillä se estää bakteereja kiinnittymästä niihin.
 • Se lisää ruokahalua (mikä on hyväksi niille, joilla on syömishäiriö).
UUTISIA VERKOSSA