Kuinka voit tehdä itse terveellisiä ja kevyitä ranskalaisia perunoita

· elokuu 27, 2015

Kukapa ei pitäisi ranskalaisista perunoista? Sen mukaan miten ne on tehty, ne voivat olla kuitenkin hyvin haitallisia terveydellesi. Valitettavasti ne on tapana valmistaa heikkolaatuisessa öljyssä, jota on käytetty yhä uudelleen ja uudelleen aina korkeassa lämpötilassa.

Siitä huolimatta sinun ei tarvitse lopettaa niiden syömistä. Tässä artikkelissa kerromme kuinka voit valmistaa niitä kotona kolmella eri tavalla niin että ne ovat terveellisempiä, kevyempiä ja vähemmän haitallisia terveydellesi kuin tavanomaiset ranskikset.

Ranskanperunat, joita meille myydään

Terveellisten ranskanperunoiden tekemiseen ensimmäinen askel on tehdä ne kotona itse, koska se on ainoa tapa varmistaa niiden hyvä laatu. Tämän vuoksi voit syödä niitä muiden ruokien kanssa usein. Yritä välttää niitä mahdollisimman paljon ulkona syödessä.

Ravintoloissa ja pikaruokapaikoissa myytävät ranskanperunat ovat yleensä haitallisia seuraavista syistä:

 • Ne on valmistettu huonolaatuisessa öljyssä (niitä kutsutaan ruokaäöljyiksi, joissa on siirtogeenistä soijaa ja muita kasviperäisiä öljyjä), joka muuttuu transrasvaksi, kun käytetään korkeaa lämpötilaa, ja joka voi aiheuttaa myrkyllisyyttä kehoosi. Öljyä on yleensä myös tapana käyttää monta kertaa.
 • Niissä on todella suuri rasvamäärä, koska ne on paistettu suuressa määrässä öljyä.
 • Peruna on todellisuudessa sekoitus perunasosetta ja epäterveellisiä ainesosia.
 • Sisältää paljon puhdistettua suolaa.

Kaikki nämä ominaisuudet edistävät heikkoia terveyttä:

 • Lisää kolesteroli– ja triglyseridien tasoa
 • Myötävaikuttaa lihavuuden ja selluliitin ilmestymiseen
 • Liikatyöllistää maksaa ja munuaisia
 • Huonontaa verenpainetta ja lisää nesteen kertymistä
 • Aiheuttaa vatsan happamuutta, joka on sairauksien alkuperä
Ranskalaiset perunat

Perusaskeleet hyviin ranskanperunoihin

Tehdäksesi terveellisiä ja herkullisia ranskalaisia, sinun pitäisi seurata näitä askeleita:

 • Tarvitset hyvälaatuisia perunoita, luomua jos mahdollista
 • Käytä oliiviöljyä
 • Mausta merisuolalla, mutta älä käytä sitäkään liian paljon
 • Käytä teflonittomia astioita, kuten keramiikkaa, lasia, ruostumatonta terästä, valurautaa jne.

1. Ranskalaiset perunat ilman happoa

Kulinaarinen vinkki, joka tulee idästä: lisää kupillinen umeboshi-luumuja öljyyn poistamaan suuren määrän happamuutta, joita ruokiin ilmestyy, kun paistat niitä. Tämä on harvinaislaatuinen lääkinnällinen elintarvike, jolla on paljon ominaisuuksia. Nämä luumut imevät osan myrkyistä muuttamatta makua. Sinun ei pitäisi syödä luumuja, jotka on paistettu. Mutta voit syödä yhden luumun aterian jälkeen torjumaan haitallisia vaikutuksia.

Luumut

2. Uunissa paistetut ranskanperunat

Leikkaa perunat suikaleiksi ja laita ne uunipellille. Muista peittää ne oliiviöljyllä ennen paistamista, jotta saat niistä rapeita. Tällä tavoin voit tehdä paistettuja ranskalaisia, jotka ovat samanlaisia, kuin perinteiset ranskalaiset, mutta vähemmällä öljyllä. 

3. Keitetyt ja paistetut perunat

Kolmas keino estää perunoita imemästä niin paljon öljyä on leikata perunat suikaleiksi ja sen jälkeen keitä niitä vedessä 10 minuutin ajan, niin että perunat menettävät niiden kovuuden. Sen jälkeen anna niiden kuivua hyvin, jotta ne eivät ime öljyä ja sitten vasta paista niitä pienessä öljymäärässä, kunnes ne saavat niiden tavanomaisen ulkonäön.

Ravintoehdotuksia

Perunassa on tärkkelystä, jonka vuoksi me suosittelemme yhdistämään ne aina kasviksiin (vihannekset, salaatit, hedelmät) ja proteiiniin (liha, kala, kananmunat, palkokasvit) paremman ruoansulatuksen vuoksi. Jos yhdistät perunat näihin ruoka-aineisiin, vaikutukset ovat hyödyllisemmät myös kehollesi. Puolestaan emme suosittele yhdistämään niitä muihin tärkkelyksiin tai jauhoihin, kuten voileipiin, pizzaan, pastaan jne., koska se tekee ruoansulatuksen vaikeammaksi, ylikuormittaa kehoasi ja edistää epätoivottujen rasvojen kertymistä.

Ranskalaiset perunat 2

Tiedätkö paistetut omenat?

Viimeiseksi annamme jopa terveellisemmän suosituksen, joka yllättää koko perheesi.  Leikkaa omenoita suikaleiksi, kuin ne olisivat perunoita ja paista ne samalla tavalla, lisäten suolaa samoin. Sen raikas maku ja virkistävä koostumus tekee tästä reseptistä hyvin omaperäisen välipalan. 

Kuvat: avlxyz, stevebott, mismisimos ja Leszek.keszcysnki