Logo image
Logo image

Kuinka voit tehdä itse terveellisiä ja kevyitä ranskalaisia perunoita

2 minuuttia
Kuinka voit tehdä itse terveellisiä ja kevyitä ranskalaisia perunoita
Lourdes Martínez

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Lourdes Martínez

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Kukapa ei pitäisi ranskalaisista perunoista? Riippuen ranskalaisten valmistustavasta, voivat ne kuitenkin olla haitallisia terveytesi kannalta. Usein ne on tapana uppopaistaa heikkolaatuisessa öljyssä, jota käytetään uudelleen ja uudelleen korkeassa lämpötilassa. Siitä huolimatta sinun ei tarvitse lopettaa ranskalaisten syömistä. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit valmistaa terveelliset ranskalaiset kotona kolmella eri tavalla, niin että ne ovat kevyempiä ja tavanomaisia ranskalaisia vähemmän haitallisia terveydellesi.

Tavanomaiset ranskalaiset, joita meille myydään

Terveellisten ranskanperunoiden tekemiseen ensimmäinen askel on tehdä ne kotona itse, koska se on ainoa tapa varmistaa niiden hyvä laatu. Tämän vuoksi voit syödä niitä muiden ruokien kanssa usein. Yritä välttää ranskalaisia mahdollisimman paljon ulkona syödessä.

Ravintoloissa ja pikaruokapaikoissa myytävät ranskanperunat ovat yleensä haitallisia seuraavista syistä:

 • Ne on valmistettu huonolaatuisessa öljyssä (ruokaöljyssä, jossa on siirtogeenistä soijaa ja muita kasviperäisiä öljyjä), joka muuttuu transrasvaksi käytettäessä korkeaa lämpötilaa. Tämä voi aiheuttaa myrkyllisyyttä kehoosi. Öljyä on yleensä myös tapana käyttää monta kertaa.
 • Niissä on todella suuri rasvamäärä, koska ne on paistettu suuressa määrässä öljyä.
 • Peruna on todellisuudessa sekoitus perunasosetta ja epäterveellisiä ainesosia.
 • Sisältää paljon puhdistettua suolaa.

Kaikki nämä ominaisuudet edistävät heikkoa terveyttä:

 • Lisää kolesteroli– ja triglyseridien tasoa.
 • Myötävaikuttaa lihavuuden ja selluliitin ilmestymiseen.
 • Liikatyöllistää maksaa ja munuaisia.
 • Nostaa verenpainetta ja lisää nesteen kertymistä.
 • Aiheuttaa vatsan happamuutta, joka taas aiheuttaa sairauksia.
Some figure

Näin valmistat terveelliset ranskalaiset

Noudata seuraavia ohjeita, niin saat herkulliset ja terveelliset ranskalaiset:

 • Tarvitset hyvälaatuisia perunoita, luomua jos mahdollista.
 • Käytä oliiviöljyä.
 • Mausta merisuolalla, mutta älä käytä sitäkään liikaa.
 • Käytä teflonittomia astioita, kuten keramiikkaa, lasia, ruostumatonta terästä ja valurautaa.

1. Ranskalaiset perunat ilman happoa

Kulinaarinen vinkki, joka tulee idästä: lisää kupillinen umeboshi-luumuja öljyyn poistamaan suuren määrän happamuutta, joita ruokiin ilmestyy paistaessa. Tämä on harvinaislaatuinen lääkinnällinen elintarvike, jolla on paljon hyviä ominaisuuksia. Nämä luumut imevät osan myrkyistä muuttamatta ruuan makua. Sinun ei pitäisi syödä luumuja, jotka on paistettu. Mutta voit syödä yhden luumun aterian jälkeen torjumaan haitallisia vaikutuksia.

Some figure

 

2. Uunissa paistetut ranskanperunat

Leikkaa perunat suikaleiksi ja laita ne uunipellille. Muista peittää ne oliiviöljyllä ennen paistamista, jotta saat niistä rapeita. Tällä tavoin voit tehdä paistettuja ranskalaisia, jotka ovat samanlaisia, kuin perinteiset ranskalaiset, mutta vähemmällä öljyllä. 

3. Keitetyt ja paistetut perunat

Kolmas keino valmistaa terveelliset ranskalaiset on leikata perunat suikaleiksi ja sen jälkeen keitä niitä vedessä 10 minuutin ajan, niin että perunat menettävät niiden kovuuden. Sen jälkeen anna niiden kuivua hyvin, jotta ne eivät ime öljyä. Paista niitä lopuksi pienessä öljymäärässä, kunnes ne saavat niiden tavanomaisen ulkonäön.

Ravintoehdotuksia

Perunassa on tärkkelystä, jonka vuoksi me suosittelemme yhdistämään ne aina kasviksiin (vihannekset, salaatit, hedelmät) ja proteiiniin (liha, kala, kananmunat, palkokasvit) paremman ruoansulatuksen vuoksi. Jos yhdistät perunat näihin ruoka-aineisiin, vaikutukset ovat hyödyllisemmät myös kehollesi. Puolestaan emme suosittele yhdistämään niitä muihin tärkkelyksiin tai jauhoihin, kuten voileipiin, pizzaan, pastaan jne., koska se tekee ruoansulatuksen vaikeammaksi, ylikuormittaa kehoasi ja edistää epätoivottujen rasvojen kertymistä.

Some figure

 

Oletko kuullut paistetuista omenoista?

Viimeiseksi annamme jopa terveellisemmän suosituksen, joka yllättää koko perheesi.  Leikkaa omenoita suikaleiksi, kuin ne olisivat perunoita ja paista ne samalla tavalla, lisäten myös suolaa. Sen raikas maku ja virkistävä koostumus tekee tästä reseptistä hyvin omaperäisen välipalan. 

Kuvat: avlxyz, stevebott, mismisimos ja Leszek.keszcysnki


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kostik, V., Memeti, S., & Bauer, B. (2013). FATTY ACID COMPOSITION OF EDIBLE OILS AND FATS. Hygienic Engineering and Design Original.
 • Bhardwaj, S., Passi, S. J., & Misra, A. (2011). Overview of trans fatty acids: Biochemistry and health effects. Diabetes and Metabolic Syndrome: Clinical Research and Reviews. https://doi.org/10.1016/j.dsx.2012.03.002
 • Micha, R., & Mozaffarian, D. (2008). Trans fatty acids: Effects on cardiometabolic health and implications for policy. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2008.09.008
 • Ginter, E., & Simko, V. (2016). New data on harmful effects of trans-fatty acids. Bratislava Medical Journal. https://doi.org/10.4149/BLL_2016_048

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.