Chia-siementen 10 loistavaa hyötyä

· maaliskuu 27, 2018
Chia-siemenet erottuvat edukseen suuren kuitu- ja antioksidanttipitoisuutensa ansiosta, joka auttaa poistamaan liiallisia myrkkyjä ja pitämään elimistön terveenä.

Joko olet kuullut chia-siementen hyödyistä? Ne ovat Väli-Amerikasta lähtöisin oleva ruoka, jota mayat ja asteekit käyttivät lääkinnällisiin ja ravitsemuksellisiin tarkoituksiin. Ne unohdettiin eurooppalaisten suorittaman kolonisaation jälkeen, jolloin ryhdyttiin käyttämään muita ruokia, kuten amaranttia, kvinoaa ja ohraa.

Mutta joitakin vuosikymmeniä sitten ne tekivät paluun ja tulivat tunnetuiksi ympäri maailmaa. Tällä hetkellä niitä kasvatetaan monissa paikoissa, ja ne ovat saavuttamassa asemaa ”superruokana”. Tämä johtuu niiden suuresta ravintoainepitoisuudesta, kuten proteiinista ja kuidusta, joiden syöminen optimoi lukuisten erittäin tärkeiden elimistön järjestelmien toimintaa. Ne erottuvat myös sisältämiensä Omega-3 -rasvahappojen, antioksidanttien ja välttämättömien kivennäisaineiden ansiosta, jotka yhdessä nostavat energiatasoja ja ehkäisevät sairauksia.

Parasta chia-siemenissä on niiden hieman pähkinäinen maku, joka sekoittuu hyvin muiden ainesosien kanssa; tästä syystä ne on huomattavasti helpompi sisällyttää säännölliseen ruokavalioon.

Koska moni ei vielä tiedä tämän ruoan mahtavista ominaisuuksista, käytämme tilaisuuden jakaaksemme kahdeksan syytä alkaa syödä niitä säännöllisesti.

Jatka lukemista!

1. Hillitsevät mielitekoja

voileipä

Koska chia-siemenet sisältävät paljon ravintokuitua, ne ovat osa sitä ruokaryhmää, joka hillitsee ruoka-ahdistusta.

 • Tämä ravintoaine pitkittää kylläisyydentunnetta syömisen jälkeen ja estää näin nauttimasta liian paljon kaloreita.

2. Auttavat laihtumaan

Ylensyömisen ehkäisemisen lisäksi chia-siemenet sisältävät hyviä rasvoja ja antioksidantteja, jotka vähentävät rasvan kerääntymistä kudoksiin.

 • Kohtuullisissa määrissä syötynä chia-siemenet stimuloivat aineenvaihduntaa ja lisäävät energiankulutusta, jolloin poltat kaloreita helpommin.

3. Vahvistavat lihaksia

kuntosalilla

Näissä siemenissä olevat mineraalit ovat ihanteellisia lihasten terveyden parantamisen kannalta, erityisesti kun ne yhdistää liikuntaan.

 • Nämä ravintoaineet, korkealaatuisten proteiinien lisäksi, vahvistavat lihasmassaa ja nopeuttavat kudosten uusiutumista.

4. Vähentävät nivelkipua

Tämän ruoan sisällyttäminen säännölliseen ruokavalioon voi vähentää kroonisten sairauksien, kuten nivelreuman ja nivelrikon riskiä.

 • Tämä johtuu niiden sisältämästä Omega-3:sta ja antioksidanteista, jotka lievittävät näihin ongelmiin liittyvää tulehdusta.

5. Parantavat luiden terveyttä

nivelkipua

Chia-siemenistä saatavat korkealaatuiset ravintoaineet ovat hyvä lisäapu pitämään luut terveinä ja vahvoina.

 • Ne sisältävät merkittäviä määriä kalsiumia, joka vähentää luiden tiheyden hupenemisen ja joidenkin sairauksien, kuten osteoporoosin, riskiä.
 • Samalla niiden sisältämät Omega-3 -rasvahapot ehkäisevät tulehdusepätasapainoa ja minimoivat vapaiden radikaalien negatiivisia vaikutuksia.

6. Edistävät ruoansulatusta

Näiden siementen säännöllinen syöminen on helppo ja terveellinen tapa edistää ruoansulatuksen ja suoliston terveyttä.

 • Niiden luonnolliset kuidut sitovat itseensä vettä ruoansulatusprosessin aikana, mikä auttaa jätteen poistamisessa ja suoliston liikkeissä.
 • Se on myös prebioottinen ainesosa, joka ruokkii suolen bakteerikantaa, mikä puolestaan ehkäisee suoliston tulehduksia.

7. Pitävät huolta sydämen ja verisuonten terveydestä

sydän

 • Sisältämänsä Omega-3:n ja E-vitamiinin ansiosta nämä siemenet ovat hyvä apu sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisemisessä.
 • Kumpikin ravintoaine lievittää tulehdusta ja auttaa hillitsemään huonoa kolesterolia (LDL) ja triglyseridejä, jotka ovat pääosin vastuussa joistakin sydäntaudeista.

8. Parantavat urheilusuoritusta

Onnistuneen urheilusuorituksen kannalta on erittäin tärkeää nauttia proteiineja, hyviä rasvoja ja muita ravintoaineita, jotka toimivat polttoaineena kaikille elimistön järjestelmille.

Chia-siemenissä on kaikki nämä ravitsemukselliset vaatimukset. Tästä syystä ne ovat yksi suositelluimmista ruoista urheilijoille ja ihmisille, jotka harrastavat säännöllisesti liikuntaa.

9. Auttavat puhdistamaan elimistöä

chia-siementen hyödyt vatsalle

Näissä mahtavissa siemenissä olevat antioksidantit ovat merkittävä apu verenkiertoon kerääntyvien myrkkyjen poistamisessa.

Ne suojaavat soluja ja optimoivat erityselinten toimintoja, mikä pitää elimistön myrkyttömänä.

10. Ehkäisevät ennenaikaista vanhenemista

Tämän ruoan syöminen ei ainoastaan ehkäise ihon ennenaikaista vanhenemista, vaan myös sisäelinten ikääntymistä.

 • Omega-3, E-vitamiini ja välttämättömät kivennäisaineet tukevat solujen uusiutumista. Lisäksi ne muodostavat suojan ympäristön vapaiden radikaalien vaikutuksia vastaan.

Vieläkö tarvitset lisää syitä syödä chia-siemeniä? Kuten näet, ne ovat täydellinen ruoka. Ne voivat parantaa hyvinvointia monella tavalla.

Niitä löytyy luontaistuotekaupoista ja supermarketeista. Kokeile itse, kuinka hyviä ne ovat terveydellesi.