Logo image
Logo image

Parhaat strategiat tupakoinnin lopettamiseksi

3 minuuttia
Tupakoinnin lopettaminen kannattaa monesta syystä, ja tärkein näistä on oman elämänlaadun parantuminen.
Parhaat strategiat tupakoinnin lopettamiseksi
Viimeisin päivitys: 08 huhtikuuta, 2019

Miljoonat ihmiset eivät tee mitään tupakoinnin lopettamiseksi vaan jatkavat tätä pahaa tapaa, vaikka faktat ovat selkeät: näin vahingoitetaan ympäristöä sekä aiheutetaan ihmisille suurta terveyshaittaa. Haittoja tulee sekä itselle että läheisille.

Ilmeisesti kampanjat eivät siis tehoa – tupakka on edelleen sellainen asia joka koetaan sosiaalisesti merkittäväksi, ja se on syvällä yhteiskuntamme tottumuksissa.

Kaikki tietävät, että tupakoinnin lopettaminen on hyödyksi hyvinvoinnin kannalta, mutta tästä tavasta on vaikeaa päästä eroon. Jos harkitset lopettamista, on olemassa monia keinoja tupakoinnin lopettamiseksi, ja nyt kerromme niistä enemmän.

Oikean päätöksen tekeminen ja siinä pysyminen on helpompaa, jos otat avuksi seuraavat vinkit ja tiedot.

Miksi tupakoinnin lopettaminen kannattaa?

Some figure

Useimmat tupakoitsijat eivät mieti tarkemmin sitä, miten tupakka vaikuttaa elimistöön. Usein ei huomata, mitä tapahtuu, kun tämä riippuvuus saa vallan.

Luvut ovat shokeeraavia, ja esimerkkinä on vaikkapa tämä: yksi savuke sisältää lähes 4 000 kemikaalitekijää, joista 400 on karsinogeenisia – eikö tässä jo ole riittävästi syytä muutokseen?

Ottaen huomioon tupakan terveyshaitat, järkeviä syitä jatkamiseen ei ole. Nämä ovat seurauksia ihmisen kehossa lopettamisesta:

 • 20 minuutin kuluttua lopettamisesta verenpaine palaa normaaliksi.
 • 12 tuntia lopettamisesta veren häkäpitoisuus normalisoituu. Keho poistaa kyseisen tekijän täysin seuraavaan päivään mennessä. Keuhkot alkavat myös poistaa tupakan jäämiä.
 • Kahden viikon kuluttua keuhkojen toiminta paranee merkittävästi, ja lakkaat hengittämästä yhtä raskaasti kävellessäsi tai juostessasi.
 • Kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana lopettamisen jälkeen ilmenee vähentymistä tartunnoissa, yskimisessä ja ilman puutteen tuntemuksessa.
 • Kun on kulunut vuosi, sydänongelmien riski pienenee.
 • Viiden vuoden kuluttua riski saada eräitä syöpiä, kuten kurkun, virtsarakon tai ruokatorven syöpää, vähenee.
 • Kymmenen vuoden aikana riski kärsiä keuhkosyövästä vähenee 50 %.

Lue aiheesta lisää: 6 ruokaa, jotka auttavat edistämään keuhkojen toimintaa

Onko tupakoinnin lopettaminen mahdollista nyt heti?

On tärkeää ymmärtää, että ei ole mitään kaikille toimivaa ja selkeää menetelmää. On sen sijaan monia strategioita, jotka auttavat jättämään tämän vaarallisen tottumuksen historiaan.

Joka tapauksessa tupakoitsijan tulee lähestyä asiaa monelta kannalta, ja tilannetta laajemmin katsominen auttaa saamaan ne tulokset, joita halutaan.

Mitä kaikkea tulee miettiä, kun halutaan lopettaa tupakointi?

Jotta voisit lopettaa täysin, sinun tulee tehdä asioita erityisesti kahdella osa-alueella: psykologisella ja ravitsemuksen.

1. Psykologinen hallinta tupakoinnissa

Some figure
 • Tupakointia aiheuttavien sosiaalisten ja tunne-elämän tekijöiden hallinta (tiettyjen ystävien kanssa oleminen, kahvinjuonti tai tauot töissä).
 • Itsesi näkeminen tupakoimattomana ihmisenä ja tämän kertominen ystäville sekä perheelle. Tämä on kognitiivinen strategia tahdonvoiman voimistamiseksi.
 • Hengitysharjoitteiden opetteleminen, kuten myös eläminen tiedostavasti ja keskittymällä, voivat auttaa vieroitusoireisiin.
 • Uusien tapojen löytäminen aivojen stimuloimiseksi, liikunta sekä inspiroivien aktiviteettien kokeilu, kuten esimerkiksi urheilulajit.

Lue aiheesta lisää: Tupakanhimon hillitseminen 5 kasvihaudukkeen avulla

Ruokavalio

 • Vältä makeisia, sillä ne tekevät tupakanhimosta voimakkaamman.
 • Syö proteiinia säännöllisesti. Vältä kuitenkin hyvin runsasta saantia, sillä kehon aineenvaihdunta hidastuu, kun lakkaat tupakoimasta.
 • Lisää C-vitamiinin saantiasi: appelsiinit, sitruunat, mangot, kiivit, marjat, greippi…
 • Nauti aamiaista heti noustuasi ylös, jotta voisit estää esimerkiksi halua juoda kahvia – tämä on tärkeää, sillä kyseessä on stimulantti, joka lisää nikotiinihimoa.
 • Nauti haudukkeita, jotka lievittävät haluasi polttaa: esimerkiksi kaneli, virmajuuri, lakritsanjuuri sekä kärsimyskukka toimivat hyvin tässä tarkoituksessa.
 • Nauti puhdistavia keittoja, kuten esimerkiksi artisokkakeittoa.

Kätevät tuotteet tupakoinnin lopettamiseen

Some figure

Jos haluat nauttia niistä monista hyvistä asioista, jotka tupakoinnin lopettaminen tuottaa, sinun tarvitsee tarkastella, mitkä strategiat, tottumukset ja tuotteet ovat toimineet muilla ihmisillä parhaiten.

Psykologisten ja ruokavalioon liittyvien asioiden lisäksi voit käyttää apunasi erilaisia tuotteita, jotka vähentävät vieroitusoireita. Tupakoinnin lopettaminen on paljon tahdonvoimaa vaativa asia, johon tarvitaan henkistä keskittymistä. Seuraavat tuotteet ovat hyviä apuja tupakoinnin lopettamiseksi:

 • Nikotiinipurkka: Tämä toimii tupakan korvikkeena, sillä keho saa siitä nikotiinia suun limakalvojen kautta. Kyseessä on erittäin tehokas apukeino.
 • Nikotiinitabletit: Laitat tabletin suuhusi, ja pystyt hallitsemaan paremmin haluasi polttaa, kuten myös vieroitusoireita.
 • Suusuihke: Tämä voi vähentää tupakoinnin halua jo minuuteissa. Tarvitset vain muutaman suihkautuksen, ja pääset eroon himostasi.
 • Nikotiinilaput: Nämä toimivat ihon kautta, jotta kehoon saadaan nikotiinia.

Jos olet yksi niistä monista, jotka ovat lopettaneet ja sitten taas aloittaneet (useamman kerran), me rohkaisemme yrittämään! Jos kerta on kymmenes, kokeile sitten yhdennentoista kerran.

Muista, että ansaitset terveellisemmän elämän, ilman tupakkaan liittyviä sairauksia.

Etsi sellainen strategiayhdistelmä, joka sopii parhaiten itsellesi ja tavoitteisiisi. Muista, että päätös lopettaa tupakointi on se ensimmäinen ja tärkein askel, kun haluat eroon tästä elämääsi pilaavasta tavasta. Onnittelut, jos olet tehnyt tämän päätöksen!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.