6 ruokaa, jotka auttavat edistämään keuhkojen toimintaa

Tiesitkö, että cayennepippurin mausteisuutta lisäävä kapsaisiini tarjoaa myös tulehduksen vastaisia ja verisuonia laajentavia ominaisuuksia, jotka optimoivat verenkiertoa ja solujen hapettumista?
6 ruokaa, jotka auttavat edistämään keuhkojen toimintaa

Last update: 17 syyskuuta, 2022

Keuhkot ovat elin, joka työskentelee lakkaamatta tarjotakseen meille happea. Samaan aikaan keuhkojen oikeanlainen toiminta saa meidät hengittämään ulos ja karkottamaan metabolisen jätteen. Tämä jäte on hiilidioksidia.

Keuhkojen toiminta on kuitenkin paljon muutakin kuin vain myrkkyjen suodattamista. Itse asiassa ne suodattavat muita mikrobeja ja haitallisia hiukkasia, jotka tulevat kehoon hengitysteiden kautta.

Keuhkot ovat jatkuvasti alttiina sairauksille ja komplikaatioille. Varsinkin silloin, jos ylläpidämme epäterveellisiä elämäntapoja.

Miten voimme parantaa keuhkojen toimintaa?

Keuhkojen puhdistamiseksi on olemassa luonnollisia tapoja. Periaatteessa voimme antaa niille niiden tarvitsemia ravintoaineita pitääksemme niiden kudokset terveinä ja keuhkot toimintakuntoisina.

Yksi tapa keuhkojen puhdistamiseksi on syödä orgaanista ruokaa, joka puhdistaa kehon.

Alla kerromme 6 parasta ruokaa, joiden avulla voimme edistää keuhkojen toimintaa. Ota nämä siis ruokavalioosi!

1. Sipuli

sipuli parantaa keuhkojen toimintaa

Sipulin antibakteeristen, tulehdusten vastaisten ja antioksidanttisten ainesosien ansiosta se on yksi ruoista, jota on perinteisesti käytetty keuhkojen terveyden ja hengittämisen edistämiseen.

 • Sipulit ovat hyviä keuhkojen puhdistajia, sillä ne auttavat poistamaan keuhkojen sujuvaa toimintaa estäviä myrkkyjä.
 • Niiden vitamiinit ja mineraalit suojaavat soluja muun muassa oksidatiiviselta stressiltä. Ne myös parantavat kehon puolustuskykyä.
 • Ne ovat mahtavia bakteeri- ja virusinfektioita vastaan taistelemisessa, koska ne vahvistavat immuunijärjestelmää.

2. Inkivääri

Vaikka sinun tulisikin välttää liiallisen inkiväärin syöntiä, voit lisätä sitä ruokavalioosi lisäravinteena auttaaksesi puhdistamaan keuhkosi.

 • Sen ominaisuuksiin kuuluu gingeroli, joka on aktiivinen antioksidantti ja tulehdusten vastainen ainesosa. Se voi estää vapaiden radikaalien negatiivista vaikutusta.
 • Inkivääri sisältää vitamiineja, mineraaleja ja eteerisiä öljyjä, jotka osallistuvat keuhkojen puhdistukseen vähentäen kudosten myrkkyjen vaikutusta.
 • Juuri on antibakteerinen ja virusten vastainen, mikä tarkoittaa sitä, että se auttaa ehkäisemään ja hoitamaan joitakin hengitystieinfektioita.

3. Cayennepippuri

cayennepippuri parantaa keuhkojen toimintaa

Cayennepippurin kohtuullisella käytöllä on mielenkiintoinen vaikutus keuhkojen toiminnalle. Se ei ainoastaan suojaa hengitysteitä, vaan myös lievittää tulehduksia ja puhdistaa.

 • Cayennepippuri sisältää ainetta nimeltä kapsaisiini. Se on aktiivinen ainesosa, joka antaa pippurille mausteisen maun lisäksi tulehdusten vastaisia, antioksidanttisia ja verisuonia laajentavia ominaisuuksia.
 • Ne parantavat verenkiertoa ja sen myötä optimioivat solujen hapettumisprosessia.
 • Se vähentää limakalvon ärsytystä hengitysteissä ja taistelee infektioita vastaan.
 • Pippuri toimii keuhkoputkena, joka parantaa hengitystä keuhkoputkentulehdustapauksissa ja hengitysvaikeuksissa.

4. Granaattiomenat

Granaattiomenat ovat täynnä antioksidantteja, tärkeitä vitamiineja sekä mineraaleja, joiden yhdistäminen auttaa puhdistamaan keuhkot ja hengitystiet.

 • Niiden luonnollinen mehu on puhdistava ainesosa. Joten suosittelemme sitä hengitysteihin kulkeutuvien myrkkyjen ja muiden metallihiukkasten poistamiseksi.
 • Granaattiomenat tarjoavat A- ja C-vitamiinia. Ne vahvistavat immuunijärjestelmää. Sen myötä ne vähentävät flunssaan ja kuumeeseen sairastumisen riskiä sekä muita keuhkojen terveyttä haittaavia infektioita.
 • Granaattiomenat minimoivat vapaiden radikaalien vaikutusta. Ne siis auttavat suojaamaan soluja syövältä.

5. Omenat

omenat parantavat keuhkojen toimintaa

Omenat ovat myös hedelmiä, joita suositellaan tupakoinnin lopettaville ihmisille. Niiden ravintoaineet auttavat puhdistamaan keuhkot ja samaan aikaan hallitsemaan vieroitusoireita.

 • Omenoissa on runsaasti A-, C- ja E-vitamiinia, joten ne toimivat antioksidantteina ja parantavat keuhkojen toimintaa.
 • Ne sisältävät vettä, välttämättömiä mineraaleja ja luonnonkuituja, jotka yhdessä kosteuttavat kudokset ja auttavat pitämään tulehdusprosessin kunnossa.

Haluatko tietää lisää? Lue: Omenoiden hyödyt ja 9 tapaa nauttia niitä

6. Kurpitsa

Kurpitsat ovat täynnä huippuluokkaisia ravintoaineita, jotka kehon imemänä auttavat suojaamaan soluja ja kudoksia.

 • Ensinnäkin ne sisältävät paljon beetakaroteenia sekä E- ja C-vitamiinia, jotka ovat välttämättömiä keuhkojen suojaamisessa taudinaiheuttajilta ja myrkyiltä.
 • Kurpitsoilla on myös diureettisia ja tulehdusten vastaisia ominaisuuksia, jotka auttavat lievittämään kudostulehduksia. Siten ne auttavat ehkäisemään ahtauttavia komplikaatioita.
 • Lisäksi ne auttavat parantamaan immuunitoimintoja. Se on tärkeintä keuhko-ongelmien ja hengitystieinfektioiden ehkäisyssä.

Onko sinulla vaikeuksia hengittää? Onko olosi tukkoinen ja tunnetko ärsytystä hengitysteissä? Jos sinusta tuntuu siltä kuin keuhkojesi olisi vaikea toimia normaalisti, kokeile näiden ruokien syömistä ja hyödynnä niiden ominaisuudet.

It might interest you...
Puhdista keuhkot syömällä oikein
Askel Terveyteen
Read it in Askel Terveyteen
Puhdista keuhkot syömällä oikein

Keuhkot kärsivät herkästi ympäristön negatiivisista vaikutuksista ja kaipaavat säännöllistä rasittavaa liikuntaa. Kokeile keuhkoja puhdistavaa kuur... • Zaki SM., Evaluation of antioxidant and anti lipid peroxidation potentials of Nigella sativa and onion extract on nicotine induced lung damage. Folia Morphol, 2019. 78 (3): 554-563.
 • Cifci A., Tayman C., Ibrahim H., Halil H., et al., Ginger (Zingiber officinale) prevents severe damage to the lungs due to hyperoxia and inflammation. Turk J Med Sci, 2018. 48 (4): 892-900.
 • Ang A., Pullar JM., Currie MJ., Vissers MCM., Vitamin C and immune cell function in inflammation and cancer. Biochem Soc Trans, 2018. 46 (5): 1147-1159.
 • Paller CJ., Pantuck A., Carducci MA., A review of pomegranate in prostate cancer. Prostate Cancer Prostatic Dis, 2017. 20 (3): 265-270
 • Bao MJ., Shen J., Jia YL., Li FF., et al., Apple polyphenol protects against cigarette smoke induced acute lung injury. Nutrition, 2013. 29 (1): 235-43.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.