Logo image
Logo image

Omenoiden hyödyt ja 9 tapaa nauttia niitä

2 minuuttia
Omenat ovat yksi monikäyttöisimmistä hedelmistä, joita voi lisätä moniin makeisiin resepteihin tai vaikkapa salaatteihin.
Omenoiden hyödyt ja 9 tapaa nauttia niitä
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Monet ravitsemusasiantuntijat suosittelevat syömään omenan päivässä “lääkärin pitämiseksi loitolla”. Tämä vaatimaton hedelmä näet kätkee sisäänsä runsaan joukon terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Tutustu omenoiden hyötyihin ja yhdeksään tapaan nauttia niitä.

Omenoiden hyödyt terveydelle

Omenat ovat terveydelle erittäin hyödyllisiä hedelmiä.

 • Ne taistelevat vapaita radikaaleja vastaan sisältämiensä antioksidanttien ansiosta.
 • Ne alentavat kolesterolia ja ehkäisevät valtimonkovettumatautia.
 • Ne edistävät suolen säännöllistä toimintaa sisältämänsä kuidun ansiosta.
 • Ne sisältävät karoteeni-nimistä flavonoidia, jolla on antikarsinogeenisia ominaisuuksia.
 • Ne parantavat maksan ja sappirakon toimintaa ja edistävät myrkkyjen poistumista.
 • Ne auttavat saamaan terveemmän ihon.
 • Ne alentavat korkeaa verenpainetta, kuten myös verensokeria.
 • Niillä on hyvin emäksisöivä teho.
 • Ne pitävät suun, ikenet ja hampaat puhtaina ja terveinä.
 • Ne parantavat aivojen toimintaa ja parantavat muistia ja keskittymiskykyä.
 • Ne saattavat auttaa myös ehkäisemään neurodegeneratiivisia sairauksiakuten Parkinsonin ja Alzheimerin tautia.

9 tapaa nauttia omenoita

1. Tuoreena kuorineen

Some figure

Omenat ovat terveellisiä mihin aikaan päivästä tahansa syötyinä. Ne ovat virkistävä, kevyt ja kylläisyyttä antava välipala, joka auttaa myös pitämään suun ja hampaat puhtaina.

Suosittelemme syömään omenat kuorineen, jos ne ovat luomua. Kuori sisältää nimittäin runsaasti ravintoaineita ja suuren määrän kuitua. Jos omenat eivät ole luomua, on parasta pestä ja kuoria ne ennen syömistä.

Käy lukemassa: Litteä vatsa omenadieetillä

2. Mehuna porkkanoiden kanssa

Omenoista ja porkkanoista tehty mehu on terveellinen juoma. Tämä herkullinen yhdistelmä hyödyttää ihoa, hiuksia ja kynsiä.

Tämä makea ja virkistävä mehu sopii juotavaksi mihin aikaan päivästä tahansa tai vaikka puoli tuntia ennen ateriaa.

3. Smoothie omenoista ja vihreistä kasviksista

Some figure

Vihersmoothiet eivät ole vain ohimenevä trendi. Ne ovat itse asiassa yhdistelmä eri ruoka-aineita, joita tulisi syödä joka päivä. Smoothiet ovat herkullisia juomia, joita on helppo ja nopea nauttia.

 • Sekoita vain omenoita ja vihreitä lehtivihanneksia tehosekoittimessa (pinaattia, rucolaa, punajuuren ja retiisin lehtiä, selleriä, vesikrassia jne.).
 • Jos haluat juomasta makeaa, voit lisätä steviaa, hunajaa tai vaikka banaania.
 • Lopputulos on yllättävän maukas!

Suosittelemme lukemaan: Smoothie papaijasta, omenasta ja kaurasta ruoansulatusjärjestelmän tasapainottamiseen

4. Omenasose pähkinöillä ja rusinoilla

Omenoita voi valmistaa myös muilla tavoin. Yksi helpoimmista keinoista on kypsentää ne soseeksi kattilassa pienessä määrässä vettä. Veteen lisätyt rusinat täydentävät hyvin reseptiä. Pähkinöistä saa hieman rapsakkuutta sekä runsaasti proteiinia ja kuitua.

5. Uuniomenat

Some figure

Yksi kätevä keino nauttia omenoita on paistaa ne uunissa kanelilla, inkiväärillä ja hunajalla maustettuina. Tämä jälkiruoka ei vaadi sokeria, sillä hedelmien luontainen sokeri riittää.

Jos haluat tarjoilla tätä omenaherkkua vieraille, täydennä sitä vielä kermalla tai nokareella vaniljajäätelöä. Lopputulos on hyvin herkullinen!

6. Viipaleina salaateissa

Jos haluat vahvistaa omenoiden supistavia ja tulehduksenvastaisia ominaisuuksia, voit viipaloida ne ja antaa niiden hapettua hetken. Voit sitten lisätä omenaviipaleita salaattiin ja saada näin reseptiin hieman vaihtelua.

7. Salmorejossa

Some figure

Salmorejo on kylmä tomaattikeitto, jota paksunnetaan leivällä. Jos haluat tähän keittoon hieman vaihtelua, kokeile korvata leipä omenoilla. Keitto on näinkin samettista ja täyteläistä, mutta lisäksi aavistuksen makeaa.

8. Lihan tai kalan höysteenä

Paistetut omenat tai omenasose ovat myös erinomaisia liha- tai kalaruokien höysteenä. Maun antamisen lisäksi omenat myös helpottavat aterian sulamista.

9. Omenaletut

Some figure

Oletko koskaan kokeillut omenalettuja? Ne tehdään kypsennetyistä omenoista. Omenoista valmistetut letut ovat aavistuksen makeita ja niistä saa lisäksi runsaasti puhtia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.