Logo image
Logo image

Hoida nivelreumaa ja elä elämääsi kuten ennen

2 minuuttia
Nivelreuman hoidossa on tärkeää poistaa elimistöstä myrkyt ja pitää henkisestä hyvinvoinnista hyvää huolta.
Hoida nivelreumaa ja elä elämääsi kuten ennen
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Lääketieteen mukaan nivelreuma on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa yleisen tulehduksen elimistössä ja jota ei voi parantaa. Nivelreuman syntymistä voi kuitenkin ehkäistä ja sitä voi lievittää parantaakseen potilaan elämänlaatua huomattavasti. Hoida nivelreumaa tehokkaasti näillä ohjeilla.

Hoida nivelreumaa tehokkaasti

Tutkimme tässä artikkelissa miten nivelreumaa voi hoitaa luontaisin menetelmin.

Mitä nivelreuma on?

Some figure

Nivelreuma on autoimmuunisairaus, jonka oireita ovat kipu, tulehdus, jäykkyys ja nivelten liikkumiskyvyn aleneminen sormissa, kyynärpäissä, polvissa ja muissa nivelissä.

 • Autoimmuunisairaus tarkoittaa elimistön hyökkäystä itseään vastaan samalla tavalla kuin jotain sairautta vastaan.
 • Se tuhoaa soluja ja terveitä kudoksia, mikä lopulta vaikuttaa potilaan terveydentilan alenemiseen. Se voi aiheuttaa vahinkoa esimerkiksi verenkiertoon, sydämeen tai hermojärjestelmään.

Katso myös tämä artikkeli: 5 loistavaa ruokaa nivelrikon estämiseksi

Luontaishoito

Luontaishoitoon kuuluu seuraavat perustavanlaatuiset hoidot: myrkkyjen poistaminen kehosta, oikea ravinto, puolustuskyvyn hoitaminen, tulehduksen poistaminen ja tunne-elämän tasapainottaminen.

Poista myrkyt elimistöstä

Some figure

Nivelreuman luontainen hoito perustuu siihen, että koska potilaan elimistö on ylikuormittunut myrkyistä, myrkyt tulee poistaa. Maksa, munuaiset, suolisto ja iho toimivat paremmin, kun ne on puhdistettu myrkyistä.

Elimistöä voi puhdistaa myrkyistä monella tavalla. Valitse itsellesi sopiva:

 • Puhdistava ruokavalio, johon kuuluu mm. valkosipulia, sipulia, sitruunaa, greippiä.
 • Puhdistavia mehuja, keittoja ja smoothieita.
 • Käyttämällä puhdistavia yrttejä: voikukka, takiainen, maarianohdake.

Ravinnon epätasapaino

Ruoka-aineintoleranssi on nykyisin entistä yleisempää huonolaatuisen ruoan ja huonojen tapojen takia. Nivelrikkopotilaalta on tärkeää rajata pois ruoka-aineintoleranssin mahdollisuus. Se ei välttämättä ole vakava, mutta voi esiintyä pitkäaikaisena herkkyytenä sairauden muodossa.

Kaikkein yleisimmät ruoka-aineintoleranssit ovat keliakia ja laktoosi-intoleranssi. Oireita ei välttämättä tule välittömästi kyseisen ruoka-aineen nauttimisen jälkeen, vaan mahdollisesti myöhemmin ruoansulatusoireiden, kuten närästyksen tai ilmavaivojen muodossa.

 • Ruoka-aineintoleranssin saa tietää testaamalla itse kotona niin että jättää kyseisen raaka-aineen pois kuukaudeksi, tai menemällä testeihin.
 • Mikäli terveytesi huononee jonkin ruoka-aineen syömisen jälkeen, sinulla luultavasti on tämän ruoka-aineen intoleranssi.

Elimistön puolustuskyvyn tehostaminen ja hoito

Some figure

On tärkeää hoitaa elimistön puolustusjärjestelmää ja saada se takaisin tasapainoon, sillä nivelrikko on autoimmuunisairaus. Tietyt lisäravinteet auttavat vahvistamaan puolustuskykyä:

 • Omega-3 ja 6 –rasvahapot
 • antioksidantit kuten C- ja E-vitamiinit, beetakaroteeni, flavonoidit, seleeni ja sinkki
 • hain rusto
 • eukalyptus
 • kurjenherneen juuri
 • isohirvenjäkälä
 • shiitake-, reishi- ja maitakesienet

Tulehdusta poistava kylpy

Terveyskylvyt auttavat vähentämään kivun tunnetta nivelissä ja sisäelimissä.

 • Suosittelemme käymään rikkipitoisessa lähteessä, jos se vain on sinulle mahdollista. Rikki poistaa tulehdusta ja puhdistaa elimistöä, mikä auttaa nivelrikkoon.
 • Voit tehdä kotona kylvyn ruokasoodasta tai magnesiumsulfaatista. Nauti kylvystä noin 30 min ja olosi helpottaa.

Henkiset ongelmat

Some figure

Luontaishoidossa otetaan aina huomioon koko ihminen, ja henkinen hyvinvointi on tärkeää myös nivelreuman hoidossa, sillä mielen ongelmat voivat vaikuttaa sairauden hoitoon heikentävästi. Tunne-elämän tasapainottaminen voi edistää paranemista jo olemassa olevasta sairaudesta.

Useat ihmiset joilla on nivelreuma, ovat joutuneet käymään vaikeita asioita läpi elämässään. He ovat yleensä rauhallisia ja ystävällisiä ihmisiä persoonallisuudeltaan. Heidän läpikäymänsä konflikti johtuu usein psykologisesta hyväksikäytöstä.

Tämän tyyppisillä nivelreumapotilailla on vaikeuksia ilmaista tunteitaan ja he saattavat jumiutua katumuksen tunteisiinsa jostain menneestä traagisesta tapahtumasta. He auttavat mieluummin muita kuin kohtaavat omat traumaattiset kokemuksensa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Gálvez, I., Torres-Piles, S., & Ortega-Rincón, E. (2018). Balneotherapy, Immune System, and Stress Response: A Hormetic Strategy?. International journal of molecular sciences19(6), 1687. doi:10.3390/ijms19061687
 • Karlson, E. W., & Deane, K. (2012). Environmental and gene-environment interactions and risk of rheumatoid arthritis. Rheumatic diseases clinics of North America38(2), 405-26.
 • Sturgeon, J. A., Finan, P. H., & Zautra, A. J. (2016). Affective disturbance in rheumatoid arthritis: psychological and disease-related pathways. Nature reviews. Rheumatology12(9), 532-42.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.