5 loistavaa ruokaa nivelrikon estämiseksi

· tammikuu 19, 2018
Tiesitkö, että runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio voi auttaa lievittämään tulehtuneisuutta ja kipua, jotka liittyvät nivelrikkoon? Vaikka tämä onkin krooninen sairaus, sen oireita voidaan lievittää monilla tuotteilla.

Nivelesi sijaitsevat kehossasi olevien luiden päissä. Nämä nivelet vastaavat siitä, että ne suojaavat nivelnastoja. Lisäksi niillä on tärkeä rooli ylä- ja alaraajojesi liikkumisen suhteen.

Nivelten runsas käyttö voi kuitenkin saada aikaan useita sairauksia, ja näihin kuuluu myös nivelrikko.

Jokaisen nivelen välissä on rustoa. Se estää sitä, että luusi hankaavat toisiaan vasten, mutta ajan kuluessa tapahtuu vähittäistä ruston kulumista, ja tämä sitten aiheuttaa kipua ja tulehtuneisuutta.

Tuloksena on se, että kehosi liikkuvuus vähenee merkittävästi. Tämän myötä ihmisen vapaus tehdä erilaisia asioita rajoittuu.

Nivelrikosta puhuminen voi myös olla hyvin vaikeaa. Tästä ongelmasta kärsii paljon useampi henkilö kuin siitä puhuu, ja sairauteen liittyvä suuri kipu ja kyvyttömyys eivät ole aina helposti kerrottavissa olevia asioita.

Onneksi on kuitenkin hoitoja, joiden avulla nivelrikon kehittymistä voidaan estää. Tällä kertaa kerrommekin ruoista, joiden avulla pystyt torjumaan tätä sairautta vaivattomasti – nämä ovat viisi parasta nivelrikkoa estävää ruokaa.

Tarkempaa tietoa nivelrikosta

polvissa nivelrikko

Kipu, jonka tämä sairaus aiheuttaa, johtuu tulehtuneisuuden prosessista, eikä siis siitä, että kudokset ovat kuluneet. Turvotus on kuitenkin pääasiallinen reaktio solujen kulumiseen.

Tästä huolimatta jotkut nivelrikon vaiheet eivät ole kivuliaita, paitsi joissakin tapauksissa, jolloin epämukavuus ilmaantuu yllättäen.

Merkittävä tekijä on ihmisen herkkyys kivulle, ja jokaisen ihmisen keho onkin erilainen. Tämä erilaisuus pätee myös kivun sietokykyyn, ja toisin sanoen kärsimyksen taso nivelrikon yhteydessä riippuu siis ihmisen herkkyydestä.

Vaikka nivelrikko tuntuukin yöllä, se ei estä sitä, että ihminen voisi nukkua mukavasti. Mielenkiintoinen asia nivelrikossa onkin se, että se ilmaantuu satunnaisina hetkinä ja on melkoisen epäjohdonmukainen sairaus.

Parhaat ruoat nivelrikon estämiseksi

Ruokavalio on yksi kaikkein tärkeimmistä tavoista nivelrikon torjunnassa, sillä se vaikuttaa suoraan kehon terveyteen niin aivoissa kuin esimerkiksi sydämessäkin, ja se on tekijä myös hiusten ja kynsien ulkonäön kannalta. Kaikki nämä alueet kehossa ovat siis ruokavalion vaikutuksen alaisia.

Nivelrikko voi myös pahentua tai lievittyä riippuen ihmisen ruokailutottumuksista. Siten on niin, että näiden kahden asian välistä suhdetta on selvitetty monissa tutkimuksissa.

Ei silti sovi unohtaa, että kyseessä on krooninen sairaus.

Tiedeyhteisö on vahvistanut, että kuitu on yksi ruokavalion päätekijöistä sen kannalta, voidaanko nivelrikkoa estää ja hoitaa ravinnon avulla.

Siten olisi hyvä sisällyttää aterioihin enemmän tietynlaisia tuotteita, ja tässä artikkelissa haluamme katsoa näistä parhaita vaihtoehtoja. Jatka lukemista, sillä tässä tulevat viisi parasta ruokaa valintaa nivelrikosta kärsiville ja sitä torjumaan pyrkiville!

1. Artisokka

syö artisokkaa nivelrikon estämiseksi

Kuitu, jota artisokassa on runsaasti, on loistava apu tämän sairauden estämiseksi.

Jos syöt puolitoista desiä tätä tuotetta päivässä, voit antaa kehollesi 10,3 grammaa kuitua.

2. Täysjyväviljat

Kuten olet jo varmaankin kuullutkin, viljat ovat eräs parhaista kuidunlähteistä. Niitä kannattaisi siis sisällyttää arjen ruokavalioon, sillä ne ovat täydellisiä apuja nivelrikon oireiden hillitsemiseksi.

Vaikka voitkin syödä näitä mihin aikaan tahansa päivästä, aamiainen on erityisen hyvä hetki näiden ravinteikkaiden tuotteiden nauttimiselle.

3. Pavut

syö papuja nivelrikon estämiseksi

Pavut ovat kenties yksi kaikkein tehokkaimmista ja ravinteikkaimmista tuotteista kauppojen hyllyillä, ja ne eivät omaa ainoastaan loistavan maun, sillä saat niistä myös äärimmäisen suuren määrän kuitua – 2,5 dl sisältää lähes 15 grammaa!

Tämän ainesosan lisäksi saat pavuista myös mineraaleja, kuten kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja rautaa. Nämä ovat erinomaisia ravinteita, jos haluat vahvistaa niveliäsi ja rustoasi.

Jotta voisit lisätä papuja ruokavalioosi, voit syödä niitä keitettyinä ainakin kahdesti viikossa.

4. Vadelmat

Hedelmät ovat myös tärkeä osa ruokavaliota, jos haluat saada paljon kuitua. Tällä kertaa otamme sille vadelman, sillä 2,5 desissä on noin 8 grammaa kuitua.

Lisäksi tämä pieni marja antaa merkittävän määrän kalsiumia ja kaliumia kehollesi. Nämä ovat ravinteita, jotka ovat hyviä apuja nivelrikon estämiseksi.

5. Herneet

syö herneitä nivelrikon estämiseksi

Herneet tunnetaan niiden antioksidanttiominaisuuksista, ja niitä ei sovi unohtaa tältäkään listalta, joka koostuu tehokkaasti nivelrikkoa estävistä tuotteista.

Herneistä saadaan noin 16 grammaa kuitua 2,5 desiä kohden. Ne ovat siis loistava lisä ruokavalioon, mikäli kärsit nivelrikosta!

Lisäksi herneissä on suuri määrä rautaa, joka on loistava lisä kuituun.

Ikävä kyllä nivelrikko on rappeuttava sairaus, ja tänä päivänä ei edelleenkään ole tarjolla sitä parantavaa hoitoa. Voit kuitenkin estää ja hoitaa sitä erilaisilla menetelmillä, ja ruokavalio on tässä yksi kaikkein tehokkaimmista avuista.

Ota siis muistiin nämä viisi parasta vaihtoehtoa nivelrikon hoitamiseksi aterioilla, ja seuraavan kerran kaupassa ollessasi lisää ne ostoskoriisi!