Kolme vinkkiä närästyksen hoitoon

Närästys on yleinen vaiva, jossa vatsalaukusta nousevat hapot ärsyttävät ruokatorvea. Sen syitä ovat huono ruokavalio, stressi ja epäterveelliset tavat kuten tupakointi.
Kolme vinkkiä närästyksen hoitoon
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Närästys on yksi yleisimpiä vaivoja maailmassa. Sille on ominaista epämukava polttava tunne ruokatorvessa, joka johtuu vatsan hapoista. Ongelma on siis peräisin vatsalaukusta, mutta se tuntuu oireena rintalastan takana. Voit tunnistaa närästyksen paikantamalla rintalastan alaosan: jos sillä alueella tuntuu epämukavuutta, kyseessä on todennäköisesti närästys.

Närästys on siis lyhyesti mahahappojen aiheuttamaa ärsytystä ruokatorvessa. Tässä artikkelissa kerromme vinkkejä närästyksen hoitoon.

Närästyksen syyt

närästys on polttava tunne

Vaikka närästys liittyy useimmiten ruokavalioon, se johtuu tavallisesti myös:

Närästyksen hoito saattaa onnistua helposti puuttumalla edellä mainittuihin tekijöihin. Sen hoitamiseksi ja ehkäisemiseksi on myös muita keinoja.

Vinkkejä närästyksen hoitoon

Ruokavalio on ratkaiseva asia närästyksen hoidossa ja terveyden kannalta yleisesti. Alta löydät kolme ruokavalioon liittyvää vinkkiä närästyksen ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi.

1. Ajoitus ja määrä

oikea ruokavalio närästyksen hoitoon

Yksi tärkeimmistä ruokavalioon liittyvistä tekijöistä on ruokailun ajoitus ja ruoan määrä. Moni ei tiedä milloin ja kuinka paljon heidän tulisi syödä tiettyjä ruokia, erityisesti aamiaisella, lounaalla ja illallisella.

Määritä oikea ajankohta ruokailulle ottamalla huomioon milloin harrastat liikuntaa, lähdet töihin ja nukut, ja syö jotain vähintään kaksi tuntia ennen. Ihanteellista olisi jakaa tarvittavat kalorit kuuteen tasapainoisesti koottuun annokseen pitkin päivää.

Molemmat tekijät voivat auttaa ehkäisemään närästystä.

2. Syö terveellisiä ruokia

Tämä ei ainoastaan ehkäise ja hoida ruoansulatusvaivoja, vaan voi myös edistää terveyttä yleisesti.

Tasapainoinen ruokavalio johon kuuluu kasviksia, kalaa ja muita terveellisiä ruokia, voi olla vatsan terveyden kannalta merkittävä asia. Näin vältyt happo-ongelmilta ja ruoansulatus paranee.

Älä nauti myöskään mahahappoja lisääviä ruokia tai juomia, kuten kahvia, suklaata, etikkaa, hedelmiä, virvoitusjuomia, sitrusmehuja ja rasvassa paistettuja ruokia.

Mitä ruokia kannattaa syödä?

kananmunia ja maitotuotteita närästyksen hoitoon

Närästyksen hoidossa hyvä ruokavalio koostuu ruoista, jotka tukevat ruoansulatusta ja hoitavat happovaivoja, kuten:

  • Jogurtti, maito ja juusto. Näitä tulisi syödä rasvattomina versioina.
  • Kananmunat. Noin neljä kananmunaa viikossa voi auttaa säätelemään veren kolesteroliarvoja ja happo-ongelmia.
  • Kasvikset. Ne tulisi syödä kypsennettyinä, ei raakoina.
  • Kala ja kana ovat parhaat lihavaihtoehdot happovaivojen ehkäisemisessä ja hoitamisessa. Kalan tulisi olla mielellään villinä pyydettyä. Myös vähärasvainen vasikanliha on hyvä vaihtoehto.

3. Valitse juomasi huolella

Neste on oleellista ruoansulatuksen toiminnan kannalta, ja jotkut juomat sopivat elimistölle paremmin kuin toiset. Osa voi aiheuttaa närästystä, erityisesti alkoholi ja virvoitusjuomat.

Yrttiteet ja sokeroimattomat hedelmämehut (ei sitrushedelmistä) ovat erinomaisia vaihtoehtoja. Muista myös juoda vähintään kaksi litraa vettä päivässä, sillä se hyödyttää suuresti ruoansulatusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.
  • Ji J, Yang H. Using Probiotics as Supplementation for Helicobacter pylori Antibiotic Therapy. Int J Mol Sci. 2020 Feb 8;21(3):1136. doi: 10.3390/ijms21031136. PMID: 32046317; PMCID: PMC7037652.
  • Van Hecke T, Van Camp J, De Smet S. Oxidation During Digestion of Meat: Interactions with the Diet and Helicobacter pylori Gastritis, and Implications on Human Health. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2017 Mar;16(2):214-233. doi: 10.1111/1541-4337.12248. Epub 2017 Jan 26. PMID: 33371537.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.