Närästyksen hoito ruokasoodalla
Närästys on tunne siitä, että vatsastasi lähtee polte, joka etenee kurkkua kohti. Ongelmat närästyksen kanssa ovat lähtöisin heikkoudesta ruokatorven sulkijalihaksissa. Jos tämä osa lihaksia ei sulkeudu, vatsan sisältö, kuten myös sen hapot, pakenevat sekä pääsevät ylös ruokatorvea pitkin.
Tänään kerromme kuinka närästyksen hoito onnistuu helposti kotona ruokasoodan avulla.
Tämän vuoksi ne ruoat, joita kehosi ei ole täysin käsitellyt ruoansulatuksessa, voivat aiheuttaa närästystä. Ne voivat saada aikaan muitakin oireita ruoansulatuksen yläosassa.
Tämä kipu on tavallista aina silloin tällöin, mutta jos kärsit näistä jaksoista usein, on mahdollista, että kyseessä on tavallisen närästyksen sijaan refluksitauti. Jos epäilet refluksitaudin mahdollisuutta, ole yhteydessä lääkäriin.
Jatka lukemista, sillä nyt kerromme ruokasoodan hyödyistä närästyksen torjunnassa ja hoidossa!
Närästyksen hoito luonnollisesti ruokasoodalla
Ruokasooda on mineraaliyhdiste joka pystyy rauhoittamaan närästystä, joka johtuu ruokien kuten mausteiden tai liiallisen rasvan syömisestä.
Koska sooda on emäksisyyttä lisäävä tuote, se neutralisoi kemiallista tasapainoa ihmisen ruoansulatusjärjestelmässä. Siten se tunnetaan antasidina eli happolääkkeenä vaikuttavana aineksena.
On kuitenkin tärkeää muistaa, että ruokasoodalla ei ole pitkään kestävä vaikutus, joskus tämä ei ole hyvä asia. Tästä johtuen ihmisillä on usein taipumuksena lisätä ottamaansa soodan annosmäärää, mikä taas voi johtaa yliannostukseen.
Muista aina, että liialliset määrät soodaa voivat saada aikaan päinvastaisen vaikutuksen kuin on tavoitteena. Jos otat soodaa liikaa, vatsasi alkaa tuottamaan enemmän happoa neutralisoidakseen soodan emäksisöivän vaikutuksen.
Lisäksi on terveystiloja, jolloin ruokasoodaa ei tulisi ottaa. Jos sinulla on korkea verenpaine, nesteen kertymistä kehoon tai munuaisten ongelmia, ruokasooda on tuote, jota tulisi välttää.
Jos kärsit jostakin edellä mainituista terveysongelmista, sinun tulisi käyttää ruokasoodaa hoitotuotteena vain lääkärin määräyksestä, ja sen lisäksi käyttää muita ennaltaehkäiseviä menetelmiä välttyäksesi närästykseltä.
Närästyksen hoito ja ennalta ehkäiseminen
Kaikkein tehokkain keino välttää närästyksen syntymistä on syödä kevyempi illallinen. Tämä tarkoittaa sellaista ruokavaliota, jossa ei ole vatsan limakalvoja ärsyttäviä tuotteita, kuten esimerkiksi seuraavia:
- hiilihapolliset juomat
- rasvaiset tai mausteidet ruoat
- valmiskastikkeet
- alkoholi
- kofeiini
Kuinka käyttää ruokasoodaa närästyksen hoitoon
On olemassa erilaisia tapoja käyttää ruokasoodaa, ja sitä voidaan ostaa sekä tabletteina että jauheena.
Ruokasooda tabletteina
Tätä suositellaan niissä tilanteissa, kun halutaan lievittää silloin tällöin ilmenevää närästystä.
Jokainen lääkintämuoto käsittää omat ohjeensa ja rajoituksensa. Tavallinen annos on kuitenkin yksi tabletti (tai kaksi, mikäli tarpeen) täysin liuotettuna kupilliseen vettä.
- Juo nestettä tunti aterioiden jälkeen tai silloin, kun huomaat närästyksen alkavan.
- Älä kuitenkaan ota sitä silloin, kun vatsasi on täysi juomisen tai ruoan jälkeen.
- Jos oireet kestävät kauemmin, tai jos ne pahenevat 14 päivän aikana, tulee ruokasoodan ottaminen lopettaa sekä puhua asiasta lääkärille.
Ruokasooda jauheena ja vesi
Tarvittavat ainekset
- 1 teelusikallinen ruokasoodaa jauheena
- 1 kupillinen vettä
Näin tämä hoito tehdään
- Laita ensin teelusikallinen ruokasoodaa kupilliseen vettä. Varmista, että jauhe liukenee, ja juo neste välittömästi.
- Juo tätä maksimissa kaksi kertaa päivässä ja yksi tai kaksi tuntia aterioiden jälkeen.
- Älä kuitenkaan juo nestettä silloin, kun vatsasi on hyvin täysi, äläkä jatka tätä hoitoa kovin pitkään.
- Ota nestettä maksimissa kahden viikon ajan, ellei lääkärisi ole neuvonut sinulle toisin.
Ruokasooda jauheena ja omenaviinietikka
Tarvittavat ainekset
- 1 kupillinen vettä
- 1/4 teelusikallinen ruokasoodaa
- 2 ruokalusikallista omenaviinietikkaa
Näin tämä hoito tehdään
- Laita ensin ruokasooda ja omenaviinietikka kupilliseen vettä. Sekoita hyvin, jotta jauhe liukenee.
- Juo tätä nestettä kaksi tai kolme kertaa viikossa, ja kolme tuntia ennen aterioitasi.
Huomioi, että on suositeltavaa, että tätä nestettä juodaan pillillä, jotta hampaiden kulumista voitaisiin välttää.
Ruokasooda jauheena ja hunaja
Tarvittavat ainekset
- Kupillinen vettä
- 1 teelusikallinen ruokasoodaa jauheena
- 1 teelusikallinen hunajaa
Näin tämä hoito tehdään
- Laita ruokasooda ja hunaja lasilliseen lämmintä vettä, ja sekoita hyvin.
- Juo tätä seosta ennen kuin huomaat närästyksen edes alkavan.
Ruokasooda jauheena ja sitruuna
Tarvittavat ainekset
- 1 teelusikallinen ruokasoodaa jauheena
- 1/2 teelusikallinen tuoretta, puristettua ja luonnollista sitruunamehua
- 1 kupillinen vettä
Näin tämä hoito tehdään
Sekoita ainekset ja nauti juomaa heti, kun tunnet vatsakivun alkavan.
Muutamia suosituksia
Ruokasooda on mahtava lääketuote, mutta on kuitenkin tärkeää tietää, että sillä on tietyt riskit. Tämä koskee etenkin sitä, kun ruokasoodaa otetaan pidemmän aikaa.
On hyvä kysyä lääkäriltä neuvoa, jotta voisit saada selville, onko olemassa mahdollisia reaktioita tai sivuvaikutuksia, jotka voivat koskea omaa kehoasi. Saat näin lisätietoa ruokavaliota koskevista suosituksista närästyksen ollessa kyseessä.
Mikäli tämä tavallinen vaiva on läsnä myös omassa elämässäsi, ja jos haluat lievittää sitä luonnollisesti, pidä mielessä antamamme vinkit ja suositukset – ota avuksesi närästyksen hoitoon ruokasoodan tehokkaat kyvyt!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Alecci, U., Bonina, F., Bonina, A., Rizza, L., Inferrera, S., Mannucci, C., & Calapai, G. (2016). Efficacy and Safety of a Natural Remedy for the Treatment of Gastroesophageal Reflux: A Double-Blinded Randomized-Controlled Study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016, 2581461. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5080480/
- Al-Abri, S. A., & Olson, K. R. (2013). Baking soda can settle the stomach but upset the heart: case files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. Journal of medical toxicology, 9(3), 255–258. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770998/
- Brinkman, J. E., Sharma, S. (17 de julio de 2023). Physiology, Metabolic Alkalosis. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482291/
- Canadian Society of Intestinal Research. (s. f.). Baking Soda for Heartburn. Consultado el 10 de abril de 2024. https://badgut.org/information-centre/a-z-digestive-topics/baking-soda-for-heartburn/
- Jensen, S., & Skriver, S. (2014). Ugeskrift for Laeger, 176(25), 11120678. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25497637/
- Mayo Clinic. (1 de abril de 2024). Sodium Bicarbonate (Oral Route, Intravenous Route, Subcutaneous Route). https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/sodium-bicarbonate-oral-route-intravenous-route-subcutaneous-route/proper-use/drg-20065950
- Mathews, H. M. L., & Moore, J. (1989). Sodium bicarbonate as a single dose antacid in obstetric anaesthesia. Anaesthesia, 44(7), 590-591. https://associationofanaesthetists-publications.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2044.1989.tb11450.x
- MedlinePlus. (15 de abril de 2017). Bicarbonato de sodio. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/meds/a682001-es.html
- Ness-Jensen, E., Hveem, K., El-Serag, H., & Lagergren, J. (2016). Lifestyle Intervention in Gastroesophageal Reflux Disease. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 14(2), 175. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4636482/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.