5 tehokasta keinoa ehkäistä dementiaa

· toukokuu 17, 2017

Dementia tulee vaikuttamaan yhä suurempaan määrään ihmisiä seuraavien vuosikymmenien aikana. Emme liioittele, vaan tästä on tärkeää olla tietoinen. Mistä dementian lisääntyminen oikein johtuu? Ihmiset elävät yhä pidempään, joten suurempi määrä ihmisiä elää terveenä eläkeikään saakka, jolloin rappeuttavien aivosairauksien kuten Alzheimerin riski lisääntyy.

Vain muutama vuosikymmen sitten ei dementian ja Alzheimerin määrä vastannut sitä, mitä se nykyisin on. Tästä syystä onkin tärkeää, että lääketiede ja tutkijat kehittyvät ajan myötä ja kokeilevat uusia hoitokeinoja ja kyvyn diagnosoida aivojen sairauksia aikaisemmin, jolloin niiden etenemistä voidaan hidastaa.

On myös erityisen tärkeää pitää huolta terveydestä ja hyvinvoinnista ennen eläkeikää. Tietyillä tavoilla ja keinoilla voidaan ehkäistä dementiaa jo varhaisesta iästä lähtien – tänään tutustumme viiteen keinoon taistella muistisairauksia vastaan.

1. Psyykkinen stimulointi: enemmän kuin pelkkää sudokua

Yhdessä luonnossa

 

Aivojen stimulointi ja haastaminen on erityisen tärkeää kognitiivisten kykyjen ylläpitämisen kannalta. Aivoilla on uskomaton kyky omaksua uutta tietoa, muodostaa uusia yhteyksiä ja rakentaa uutta aivokudosta. Pelkkä palapelien tekeminen tai kiperien sudokujen ratkominen ei riitä, sillä dementian ehkäisyssä kaivataan myös sosiaalista kanssakäymistä, kommunikointia ja haasteita. Sinun täytyy oppia uusia asioita, nauraa, riidellä, inspiroitua läheisistä ihmisistä ja avata perspektiiviäsi.

Aivosi syttyvät, kun opit uusia asioita – mitä monimutkaisempia asioita opit, sen parempi. Voit esimerkiksi opetella soittamaan jotakin soitinta vanhanakin, tämä on todellinen haaste aivoille ja ehkäisee dementiaa.

Suositeltua lukemista: Miksi käsityöt ovat hyväksi aivoille?

2. Omega-3 -rasvahapot

Kalaöljy

Kalaöljy on aivojen kannalta yksi parhaimmista ruuista, mutta rasvaisen kalan lisäksi Omega-3 -happoja saa myös saksanpähkinöistä, avokadoista ja muista ruoka-aineista.

Tämä luontainen yhdiste parantaa kognitiivista toimintaa, suojaa sydäntä ja ehkäisee vanhenemiseen liittyvän aivojen hidastumisen ja rappeutumisen. Olitpa minkä ikäinen tahansa, on suositeltavaa lisätä Omega-3 -rasvaa päivittäiseen ruokailuun tai nauttia ravintolisiä.

Suositeltua lukemista: Nämä aivohalvauksen merkit sinun olisi hyvä tunnistaa

3. Aspiriinin ja aivojen terveyden välinen yhteys

Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että aspiriinin pitkällinen nauttiminen on yhteydessä alhaisempaan Alzheimerin taudin riskiin. Pienissä määrissä otettu aspiriini tietyn iän jälkeen suojaa aivosoluja. Tämä johtuu aspiriinin sisältämästä asetyylisalisyylihaposta, joka hillitsee tulehdusta lihaksissa ja nivelissä, ja ehkäisee aivojen rappeutumista ja hermosolujen kuolemaa.

Tämän lisäksi aspiriini ohentaa verta, ja ehkäisee täten veritulppien muodostumista ja niiden aiheuttamia sydänkohtauksia ja aivohalvauksia. Aspiriinia ei kuitenkaan tule alkaa nauttimaan omin luvin päivittäin. Neurologin on syytä arvioida henkilökohtainen tilanteesi ja mahdolliset riskitekijät, jonka jälkeen hän voi määrätä sinulle aspiriinia päivittäin nautittavaksi.

4. Liikunta ja Välimeren ruokavalio

Välimeren ruokavalio

Hyvä ruokavalio, joka sisältää Omega-3 -rasvoja sekä paljon kuitua, tuoreita hedelmiä ja kasviksia, kevyitä lihatuotteita ja pähkinöitä on tärkeä osa aivojen terveyden ylläpitoa. Myös lasillinen punaviiniä päivässä voi auttaa tukemaan verenkiertojärjestelmän toimintoja ja aivojen terveyttä.

Välimeren ruokavalio on yksi parhaista ruokavalioista maailmassa, sillä se sisältää runsaasti terveellisiä rasvoja ja muita tärkeitä ravintoaineita. Oliiviöljy ja riisi soveltuvat lähes jokaisen ruokavalioon, ja korvaamalla prosessoidun ruuan tuoreilla raaka-aineilla, saat runsaasti mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja.

Muista, että maksimoidaksesi ruokavalion suotuisan vaikutuksen ja ehkäistäksesi dementiaa, on tärkeää myös harrastaa säännöllistä liikuntaa. Harrasta päivittäistä liikuntaa: kävely, uiminen, tanssi, pyöräily, portaiden käyttö hissin sijaan ja päivittäinen iltalenkki telkkarin tuijottamisen sijaan kohentavat yleiskuntoa huomattavasti.

Suositeltua lukemista: Tanssi ja kävely voivat estää Alzheimeria

5. Jos haluat ehkäistä dementiaa, suojele sydäntäsi

Tässä artikkelissa olemme painottaneet aivoista huolehtimisen tärkeyttä, hermosolujen yhteyksien parantamista, sekä tärkeiden ravintoaineiden nauttimisen hyödyllisyyttä aivojen toiminnalle. On yksi asia, jota emme voi sivuuttaa aivojen terveyden kannalta: jos et pidä huolta sydämestäsi, et voi pitää huolta aivoistasi.

Tästä syystä onkin tärkeää kiinnittää huomio aivojen lisäksi sydämeen, joka pumppaa verta aivojen käytettäväksi:

  • Pidä kolesteroliarvot alhaisina
  • Tarkkaile verensokeriasi ja vältä liiallista sokerin nauttimista
  • Pidä huolta verenpaineestasi
  • Vältä ylipainoa

Kaiken tämän lisäksi on tärkeää pitää huolta psyykkisestä tasapainosta, sillä tästä voi aiheuta monia ongelmia. Stressi ja ahdistus ovat sekä sydämen että aivojen suurimpia vihollisia.

Suositeltua lukemista: Smoothie aivojen stimulointiin ja mielialan nostattamiseen