Eroon mustelmista nopeasti

Mustelma eli hematooma tarkoittaa ihonsisäistä tai limakalvonalaista pientä verenvuotoa. Iholla mustelmat ovat väriltään aluksi ruskeanpunaisia tai sinertäviä, mutta poistuessaan niiden väri yleensä vaalenee ja muuttuu hieman kellertäväksi.
Eroon mustelmista nopeasti
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Mustelmaherkkyys vaihtelee yksilöittäin. Tavallisesti mustelmat syntyvät pienten kolhujen seurauksena (jopa huomaamatta), mutta varsinkin vanhuksilla niitä voi syntyä myös ihon haurastumisen vuoksi. Lisäksi jotkin lääkitykset ja harvinaiset sairaudet voivat aiheuttaa mustelmia. Mustelmat ovat lähinnä kosmeettinen haitta, joka kylläkin vaivaa etenkin niitä, joille mustelmia syntyy pienimmistäkin kolhuista. Jos haluat eroon mustelmista nopeasti, jatka lukemista.

Miksi mustelmia ilmestyy?

Mustelmien hälveneminen iholta voi kestää viikon tai kaksi, ja jotkut ihmiset ovat herkempiä mustelmien syntymiselle kuin toiset. Mustelma muuttaa väriä parantumisen aikana. Yleensä mustelma ilmenee punertavana, muuttuu siniseksi tai violetiksi ja vähitellen hälvenee kellertäväksi ja vihertäväksi ennen katoamistaan.

Etenkin vanhukset ja vaaleahipiäiset saavat mustelmia muita useammin, joko verisuonien hentoisuudesta johtuen tai ihon ohuuden ja herkkyyden takia. Vanhuksilla voi kämmenselissä ja kyynärvarsissa näkyä ihonalaisia sinertäviä verenpurkaumia, jotka ilmestyvät ilmaan minkäänlaista vammaa. Niiden syynä on pienten verisuonten katkeilu, mikä johtuu ihon lisääntyneestä hauraudesta ja liikkuvuudesta. Näistä ei tule huolestua, sillä ne ovat normaali osa vanhenemista.

mustelma otsassa

Tavallisesti mustelmat ovat kosketusarkoja ja ihoalue voi olla turvonnut verenpurkauksen seurauksena. Mustelmista ei tule huolestua eivätkä ne vaadi lääkärihoitoa. Jos mustelmia ilmenee yhtäkkiä ympäri kehoa, ne ovat todella suuria tai niitä syntyy jatkuvasti ilman näkyvää syytä, tai jos mustelmien syntymisen lisäksi kärsii muista oireista kuten heikotuksesta tai pahoinvoinnista, tulee varata aika lääkäriin.

Mustelmia esiintyy myös urheilijoilla ja etenkin painonnostajilla, sillä lihakset joutuvat kovan rasituksen alaisiksi ja verenpurkaumien riski kasvaa.

Tietynlaiset lääkitykset, jotka ohentavat verta (esimerkiksi aspiriini, ibuprofeeni, reumalääkkeet ja tulehduslääkkeet) voivat muuttaa veren luonnollista hyytymisprosessia ja ohentaa verta sen verran, että mustelmia syntyy herkemmin kuin normaalisti. Myös verenvuototaudista eli hemofiliasta ja maksakirroosista kärsivät voivat saada mustelmia muita herkemmin.

 
mustelma käsivarressa
Naisille mustelmia voi syntyä helpommin kuin miehille mm. vahauksen yhteydessä. Naiset saattavat myös käyttää sellaisia vaatteita, jotka jättävät paljon ihoa paljaaksi (shortsit, hameet, topit) ja altistuvat täten kolhujen yhteydessä mustelmille.

Eroon mustelmista luonnollisin keinoin

 • Kylmähoito. Aseta kylmägeelipakkaus tai jääpalapussi kolhaistuun kohtaan ja paina kevyesti. Pakastekasvispussit sopivat tähän myös hyvin. Kylmä supistaa verisuonia ja vähentää verenpurkauman laajuutta.
 • Omenaviinietikka. Uita vanulappua kylmässä omenaviinietikassa ja aseta se mustelmalle kevyesti painaen.
 • Manteli. Jauha manteleita ja sekoita niihin tilkka vettä muodostaaksesi tahnan. Lisää kolhaistulle alueelle ja anna imeytyä.
eroon mustelmista luontaishoidoilla
 • Raaka liha. Aseta kylmä pala lihaa kolhaistulle alueelle (jääkaappikylmä pihvi tms.), tämä vähentää kipua ja saattaa säästää sinut mustelmalta.
 • Persilja. Tee hoitava tahna käyttämällä murskattua persiljaa ja pieni määrä voita. Hieraise voide mustelmalle.
 • Arnikki. Tee haude käyttämällä arnikin terälehtiä. Kuivattu arnikkia voi ostaa terveyskaupoista ja apteekeista. Kiehauta kourallinen arnikinlehtiä vedessä liedellä, anna seistä noin 15 minuuttia. Kasta pyyheliina veteen ja paina ruhjoutuneelle alueelle.
 • Omena. Kuori ja raasta pari omenaa ja hiero raaste kolhittuun kohtaan. Voit myös leikata omenan viipaleiksi, kietaista ne puhtaaseen harsokankaaseen ja painaa iholle.
 • Sipulihaude. Kuullota muutama sipulinpala kevyesti pannulla ja kääräise puhtaaseen pyyheliinaan. Paina haude mustelmalle ja anna sen vaikuttaa muutaman tunnin ajan. Voit teipata hauteen kiinni lääkärinteipillä tai käyttää muovikelmua, jos mustelma on esimerkiksi jalassa tai käsivarressa.
mustelma pojan käsivarressa

Lisää luontaishoitoja mustelmiin…

 • Kehäkukka. Lisää 20 grammaa jauhettuja kehäkukan lehtiä puoleen litraan vettä. Anna kiehua liedellä muutaman minuutin ajan, poista liedeltä ja anna hautua 15 minuuttia kannen alla. Kostuta pyyheliina tai pieni pala kangasta vedessä ja käytä mustelmalla hauteen tavoin.
 • Taikapähkinä. Tee hoitava uute käyttämällä 25 grammaa taikapähkinän lehtiä. Lisää lehdet puoleen litraan vettä, anna kiehua 15 minuuttia ja jäähdytä. Uita liinaa seoksessa ja asettele se mustelmalle, anna vaikuttaa niin kauan, että neste kuivahtaa ja imeytyy iholle.
 • Immortelle. Käytä 10 tippaa immortelle-yrtin eteeristä öljyä ja sekoita ne ruokalusikalliseen manteliöljyä. Taputtele mustelmalle kuumaan veteen kastetulla vanupuikolla. Anna seoksen imeytyä yön yli ja pese iho aamulla.
 • Suolahoito. Lisää kolme ruokalusikallista suolaa puuvillaiseen pyyheliinaan, viikkaa liina tiukaksi paketiksi ja kostuta kuumassa vedessä. Paina haude mustelmalle. Tämä haude sopii parhaiten käytettäväksi noin kahdeksan tuntia kolhun tai vamman jälkeen.
 • Sitruuna ja suola. Sekoita yhden sitruunan mehu ruokalusikalliseen suolaa. Uita pyyheliinaa seoksessa ja hieraise mustelmakohtaan, anna imeytyä muutaman minuutin ajan ja huuhtele pois.
mustelma reidessä
 • Anis. Lisää kourallinen aniksenlehtiä kupilliseen kiehuvaa vettä. Peitä ja anna hautua hetkisen. Uita puhdasta pyyheliinaa uutteessa, purista kuivaksi ja paina mustelmalle. Vaihda liina säännöllisin väliajoin.
 • Sitruuna ja manteli. Laita kourallinen kuivattuja sitruunanlehtiä kulhoon ja kaada päälle 250 ml manteliöljyä. Anna uutteen seistä 15 päivää ja sekoita sitä kerran päivässä. 15 päivän jälkeen voit siivilöidä uutteen. Sulata 25 grammaa mehiläisvahaa seokseen ja puhko kahden E-vitamiinikapselin sisältö sen joukkoon. Säilytä seos jääkaapissa ja käytä tarvittaessa. Levitä suoraan mustelmalle.

Seuraavan kerran kun kolhaiset itseäsi ja haluat ehkäistä pahan mustelman, ota jokin näistä hyödyllisistä nikseistä kokeiluun ja huomaa, miten tehokkaasti ne torjuvat inhottavien mustelmien syntymisen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
6 lääkinnällistä käyttötapaa vaseliinille – nämä on hyvä tietää
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
6 lääkinnällistä käyttötapaa vaseliinille – nämä on hyvä tietää

Vaseliini on tuote, josta on hyötyä sekä kauneuden, että terveyden hoidossa. Tästä artikkelista löydät kuusi lääkinnällistä käyttötapaa vaseliinill...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.