Munuaistulehdus: oireet ja hoito

Munuaistulehdus: oireet ja hoito

Viimeisin päivitys: 25 syyskuuta, 2018

Munuaisinfektiot ovat hyvin yleisiä. Ne alkavat voimakkaalla selän ja lantion kivulla, ja kuumeilu on myös yleistä. Jos sinulla on ollut joskus munuaisinfektio, tiedät jo kuinka ongelmalliseksi se tulee, ja sen vuoksi me haluammekin puhua sinulle tästä sairaudesta ja toimenpiteistä, joilla voit ehkäistä tai hoitaa sitä.

Mistä tiedät jos sinulla munuaistulehdus?

munuaisinfektiot aiheuttavat kipua alaselässä

Infektio yhdessä tai molemmissa munuaisissa tapahtuu, kun bakteerit hyökkäävät munuaisiin, saaden niihin tulehduksen ja estäen niitä toimimasta normaalisti. Se myös aiheuttaa erilaisia oireita virtsatiessä. Toisin sanoen huomaat että virtsasi on erilaista ja tunnet ehkä kipua. Mutta katsotaanpa sitä tarkemmin.

Munuaistulehdusten aiheuttajat:

 • Bakteerit
 • Infektio virtsarakossa
 • Munuaiskivet
 • Diabetes
 • Geneettinen poikkeavuus munuaisissa
 • Munuaisten kystat
 • Jonkin tyyppinen anemia
 • Heikentynyt immuunijärjestelmä

Mitä oireita sinulla saattaa olla:

 • Vatsan ja alaselän kivut tai jopa nivuskipu
 • Väsymys
 • Kuume
 • Kiire virtsata, vaikka virtsaa olisi vain vähän, virtsatessa kipua ja polttelua
 • Väristykset
 • Pahoinvointi
 • Ruokahaluttomuus

Kotihoidot virtsatientulehdukseen

Lääkärisi pitäisi antaa sinulle hoitokeino ja todennäköisesti se on antibioottikuuri, joka on olennainen tulehduksesta eroon pääsemiseksi. Lisäksi olisi hyvä seurata näitä ohjeita kotona. Ne ovat hyviä parantamaan munuaisten yleistä toimintaa, helpottamaan niiden tehtäviä ja auttamaan virtsateiden toimintaa.

1. Yksi teelusikallinen ruokasoodaa päivässä

munuaisinfektiot kuriin ruokasoodalla

Ei ole mitään yksinkertaisempaa tai tehokkaampaa. Juo pääateriasi jälkeen lasillinen vettä, johon lisäät teelusikallisen ruokasoodaa. Miksi? Koska se auttaa munuaisiasi suodattamaan paremmin, helpottaa niiden tehtäviä ja puhdistaa niitä, siten poistaen mitkä tahansa bakteerit jotka aiheuttavat tämän tulehduksen. Mutta muistathan, että määrä ei saa olla koskaan suurempi kuin yksi teelusikallinen päivässä.

2. Juo tarpeeksi vettä

Juoda vettä

 

Se on perusasia. Kaksi litraa vettä päivässä. Se poistaa kehostasi myrkkyjä ja parantaa munuaisten yleistoimintaa samoin kuin maksan ja olennaisesti koko kehon toimintaa. Mitä enemmän juot vettä, sitä paremmin autat kehoa poistamaan bakteereja jotka ovat haitallisia munuaisillesi – vaikka vettäkin voi juoda liikaa, joten pysyttele inhimillisyyden rajoissa. Voit lisätä hiukan sitruunamehua veden sekaan, jolloin vesi on miellyttävämpää juoda, mutta vain muutama tippa. Älä lisää sokeria.

3. Paras mehu: karpalo

Marjasmoothie

Se on osoitettu monissa tutkimuksissa: karpalomehun juominen estää bakteereja tarttumasta virtsatien seinämiin, mikä tekee helpommaksi poistaa ne virtsan mukana. Se on niin helppoa. On paras juoda vähintään kaksi lasillista karpalomehua päivässä. Muista nauttia se ilman lisättyä sokeria.

4. Kookosvesi ja sen vaikutukset munuaisiin

munuaisinfektiot kuriin kookosvedellä

 

Kookosvesi on yhtä hyvä kuin kookosöljy poistamaan bakteereita, joilla on taipumus tarttua munuaisiin. Se on myös voimakkaan antibakteerinen ja voi tappaa kolibakteereita, jopa vaikka ne olisivat kehittäneet vastustuskyvyn antibiooteille.

Joten juo vähintään kaksi lasillista kookosvettä päivässä: heti herättyä ja kun menet nukkumaan. Kookosöljy on myös täydellistä jos nautit sitä kaksi ruokalusikallista päivässä.

5. Parsan hyödyt

Parsa

Tiesitkö, että parsa on erinomainen puhdistamaan virtsateitä? Se pystyy auttamaan sinua parantamaan tulehduksia sekä munuaisissa että virtsarakossa. Älä huolestu, vaikka virtsasi alkaisi haisemaan pahalle kun syöt parsaa, se on normaalia. Sen parantavat ainekset tekevät työtään munuaisissa. Joten älä epäröi lisätä sitä esimerkiksi salaatteihin tai nauttia höyrytettynä.

6. Omenaviinietikka

Omenamehu
Kun sinulla on virtsatietulehdus, on parasta juoda lasillinen vettä johon on sekoitettu ruokalusikallinen omenaviinietikkaa. Se on erinomainen myös korjaamaan hidasta ruoansulatusta. Se on yleensäkin hyväksi koko ruoansulatuselimistöllesi ja virtsateillesi.

Mitä jos joisit sitä kerran päivässä lounaan jälkeen? Tarvitset sitä vain ruokalusikallisen lasilliseen vettä. Se tekee sinulle hyvää.

7. Yksinkertaisen sellerismoothien ihmeet

Sellerismoothie

Tämä on todella yksinkertainen strategia jolla voit vähentää tulehdusta munuaisissa. Kuinka teet sen? Todella helppoa, laita kaksi sellerinvartta, kaksi paksua ananasviipaletta ja kupillinen kamomillateetä tehosekoittimeen. Lisää litra vettä ja juo päivän mittaan. Voit tuntea miten hyvän olon se tekee sinulle.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.