Poista virtsahappoa kehostasi luonnollisesti

Paljon proteiinia sisältävää ruokavaliota käytetään usein painonpudotuksessa, mutta tämä saattaa johtaa liialliseen virtsahapon esiintymiseen elimistössä. Sen sijaan olisikin tärkeää pitää ruokavalio terveellisenä ja tasapainoisena sekä harrastaa liikuntaa.

Kun virtsahapon taso elimistössä nousee liian korkealle, voi tuloksena olla monenlaista vaivaa, kuten esimerkiksi kihti, munuaiskivet tai munuaisten huono toiminta. Tässä artikkelissa kerromme sinulle tästä terveysongelmasta sekä annamme muutamia täysin luonnollisia parannusvinkkejä, jotta voisit vähentää virtsahapon määrää kehossasi.

Virtsahappo: mitä sinun tulisi tietää?

Virtsahappoa syntyy silloin kun elimistösi hajottaa tietyn tyyppisiä kemikaaleja, joita kutsutaan puriineiksi. Näitä löytyy tietyistä ruoista, kuten muun muassa maksasta, silakasta, anjoviksista ja sardiineista. Jotkut vihannekset sekä maito sisältävät myös puriineja, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että nämä ruoat eivät vaikuta elimistön terveyteen tai lisää kihtiin sairastumisen riskiä.

virtsahappo1

 

Virtsahappoa ”kierrätetään” elimistössä kun solut kuolevat, ja se auttaa suojelemaan verisuonia. Munuaiset ovat vastuussa tämän hapon erottamisessa verestä sekä sen poistamisesta virtsan kautta. Sitä poistuu myös pienemmissä määrissä ulosteen mukana. Kun elimistö tuottaa virtsahappoa liian paljon, sitä alkaa kerääntymään niveliin, jänteisiin sekä sisäelimiin kuten munuaisiin.

Kohonnut virtsahapon määrä on olennainen syy kihdin kehittymiseen. Kaikilla ihmisillä kihti ei kuitenkaan johdu tästä, sillä se voi liittyä myös verenpaineeseen sekä sydän- tai munuaissairauteen.

On monia syitä liialliseen virtsahapon määrään, ja nämä vaihtelevat perinnöllisistä tekijöistä liikalihavuuteen, runsaaseen alkoholinkäyttöön sekä ”pahoja” puriineja paljon sisältävän ruokavalion omaksumiseen. Diureettiset lääkitykset, sädehoito, kemoterapia, kilpirauhasen liikatoiminta, psoriasis ja immuniteettia vähentävät lääkkeet saattavat myös lisätä virtsahapon määrää.

Aiheeseen liittyen on hyödyllistä tietää, että virtsahapon kohonnut taso kehossa ei alkuvaiheessa ilmene minkäänlaisten oireiden kautta.

Reseptit ja kotihoidot virtsahapon vähentämiseksi ja eliminoimiseksi

 • Syö omena (punainen tai vihreä) sekä lounaan että päivällisen jälkeen. Älä poista omenan kuorta, mutta pese hedelmä hyvin. Tee tästä rituaali, jolla pidät elimistösi terveenä. Omenan kuori sisältää paljon C-vitamiinia, ja omenoissa on ”hyviä” happoja (kuten omenahappoa), jotka puhdistavat elimistöä sekä poistavat luonnollisella tavalla virtsahappoa.

omenat

 • Juo kaksi ruokalusikallista kirsikkamehua päivittäin. Kirsikkamehu sisältää flavonoideja, joista ne saavat punaisen värinsä ja jotka auttavat huuhtomaan virtsahappoa pois elimistöstä.
 • Ole varovainen sellaisten ruokien suhteen, joissa on paljon puriineja. Näihin kuuluvat punainen liha (porsas ja lammas), pavut sekä alkoholipitoiset juomat. Vähennä näiden nauttimista kertaan viikossa, ja korvaa ne vain vähän rasvaa ja puriineja sisältävillä ruoilla kuten keitetyllä riisillä, leivällä, raejuustolla tai luonnonjogurtilla.
 • Juo vähintään 8 lasillista vettä päivittäin, jotta saisit paljon hyödyllisiä mineraaleja sekä huuhtoisit myrkyllisiä aineita ja bakteereja elimistöäsi haittaamasta. Munuaisesi tarvitsevat paljon vettä toimiakseen kunnolla. Liika suola ja kofeiini saavat aikaan päinvastaisen vaikutuksen, ja siksi näitä tulisikin välttää.

vesi

 • Tee täydellinen kehon puhdistus noin kerran kahdessa kuussa. Tämä auttaa sinua hankkiutumaan eroon niistä kiteistä, joita muodostuu virtsahapon vuoksi. Tee sekoitus, jossa on puolikas teelusikallinen ruokasoodaa sekä 1/4 litraa vettä, ja juo tämä juoma 8 kertaa päivässä. Tätä keinoa ei kuitenkaan suositella sellaisille, jotka kärsivät korkeasta verenpaineesta tai munuaisten häiriöistä.
 • Syö enemmän artisokkaa! Tällä vihanneksella on erinomaisia nestettä poistavia vaikutuksia, ja näin vähennät virtsahapon määrää luonnollisesti. On olemassa satoja erilaisia reseptejä artisokkaa varten, mutta parasta olisi syödä niitä keitettyinä sekä nauttia myös keittovesi.
 • Virtsahappoa poistaviin ruoka-aineisiin kuuluu myös sipuli – sillä puhdistat elimistöä sekä estät monia terveydellisiä ongelmia. Keitä kaksi sipulia, jotka on kuorittu sekä leikattu paloiksi. Lisää veteen yhden sitruunan mehu, ja juo muutama kupillinen tätä nestettä päivittäin.
 • Mansikat ovat mahtava apu kihtiin sekä virtsahapon vähentämiseksi. Voit tehdä teejuomaa mansikan lehdistä ja juurista, tai voit syödä mansikoita jälkiruoaksi joka päivä.

mansikat

 • Varmista, että sisällytät ruokavalioosi paljon kaliumia sisältäviä ruoka-aineita, sillä kalium estää kohonneesta virtsahappotasosta johtuvia kiteitä muodostumasta. Se myös parantaa munuaisten toimintaa. Lisää banaaneja, lehtivihreää sisältäviä vihanneksia (pinaattia, mangoldia), rusinoita, luumuja, perunoita, vesimelonia, mansikkaa sekä aprikoosia ruokavalioosi. Sinun tulisi myös syödä enemmän sellaisia hiilihydraatteja, joita löytyy hedelmistä, vihreistä vihanneksista sekä kokojyvistä.
 • Jätä pois tai rajoita sellaisia ruokia, jotka on makeutettu fruktoosilla tai maissisiirapilla, sillä nämä saattavat lisätä virtsahappoa. Fruktoosia löytyy virvoitusjuomista sekä muista juomista, ja myös joistakin mehuista. Valitse sen sijaan vesi tai luonnolliset mehut, joissa ei ole lisäaineita.
 • Käytä omenaviinietikkaa mausteena ja salaatinkastikkeissa. Tutkimusten mukaan se vähentää virtsahappoa, sillä se sisältää etikkaa ja kaliumia. Sen lisäksi, että käyttäisit sitä ruoassa, voit sekoittaa kaksi ruokalusikallista viinietikkaa lasilliseen kylmää vettä, ja juoda tämän juoman kaksi kertaa päivässä.
 • Vältä sellaisia ruokavalioita, jotka sisältävät paljon proteiinia. Erityisen huonoja ovat painon vähentämiseen suunnitellut dieetit, sillä ne saattavat aiheuttaa virtsahapon lisääntymistä kehossa. Terveellinen ruokavalio sekä liikunnan harrastaminen ovat paljon parempi vaihtoehto, jos haluat pudottaa painoasi.