Logo image
Logo image

Luonnolliset hoitokeinot virtsatietulehdukseen

2 minuuttia
Virtsatietulehdus (virtsarakon tulehdus) on erittäin yleinen virtsateiden vaiva, joka koskee suurinta osaa naisista jossakin vaiheessa. Sen lisäksi, että se on kivulias ja häiritsevä, virtsatietulehdus voi aiheuttaa unettomuutta ja rajoittaa säännöllisiä päivittäisiä aktiviteettejasi.
Luonnolliset hoitokeinot virtsatietulehdukseen
Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2019

Vaikka on yleisesti ottaen totta, että meidän ei tulisi koskaan toimia käymättä ensin lääkärin vastaanotolla, lääkärikäynnin jälkeen me usein päädymme tunteeseen, ettei meillä ole muuta hoitovaihtoehtoa kuin antibiootit. Sen lisäksi että antibiootit vahingoittavat maksaamme, on olemassa mahdollisuus että kehitämme niille vastustuskyvyn, mikä vähentää antibioottien tehokkuutta.

Tämän vuoksi on tärkeää keskittyä ensin virtsatietulehduksen ennaltaehkäisyyn ja oppia keinot välttyä tulehdukselta, jotta se ei pääsisi iskemäänkään.

Mitkä ovat virtsatietulehduksen pääaiheuttajat?

Sen jälkeen kun munuaisemme ovat saaneet valmiiksi niiden erinomaisen tehtävän, joka on veren suodattaminen ja puhdistaminen, ne tallettavat myrkyt rakkoomme niin, että ne voidaan poistaa elimistöstä virtsan mukana. Tästä syystä on tärkeää, että kaikki osat, jotka yhdistävät munuaisen virtsaputkeen ovat täydellisessä kunnossa. Tämä tarkoittaa esteetöntä kulkua ja sopivan hapanta ympäristöä, joka estää bakteerien kasvun.

Mutta joskus tietyt tekijät, jotka liittyvät ikään, raskauteen, vaihdevuosiin, tiettyihin ehkäisymenetelmiin, eturauhastulehdukseen, diabetekseen, fyysisiin muutoksiin virtsateissä jne., voivat saada aikaan bakteerin kasvua ja/tai aiheuttaa tukkeutumia virtsateissä, mikä puolestaan aiheuttaa virtsatietulehduksen.

Oireet

 • Kutina tai polttava tunne virtsatessa.
 • Paine lantion alueella.
 • Jatkuva virtsaamisen tarve.
 • Haiseva ja/tai samea virtsa tai veren esiintyminen virtsassa.
 • Kuume.

Luonnonmukaiset hoitokeinot virtsatietulehdukseen

Some figure

Paras tapa hoitaa virtsarakon tulehdusta tai virtsatietulehdusta on kuuri luonnollisia antibiootteja, jotka hajottavat virtsassamme esiintyvää bakteeria. Nämä ovat parhaat luonnolliset hoitokeinot virtsatietulehdukseen:

 • Karpalo: nämä ravintoarvoiltaan rikkaat punaiset marjat ovat upea keino taistelussa virtsateiden tulehduksia vastaan, koska ne sisältävät suuret määrät antioksidantteja, kuten antosyaniinia ja karotenoideja, sekä C-vitamiinia. Niiden antiseptiset toimintatavat antavat niille mahdollisuuden toimia suoraan taudinaiheuttajissa, esimerkiksi estämällä bakteeria, joka aiheuttaa E. Colin, kiinnittymästä virtsateiden seiniin, samalla kun niiden korkea C-vitamiinipitoisuus vahvistaa immuunijärjestelmän taistelua tulehdusta itseään vastaan.
 • Persilja ja valkosipuli: nämä ruuat ovat erinomaisia antibioottisten ominaisuuksiensa vuoksi. Voimme lisätä niitä ruokaamme tai syödä niitä sellaisenaan. Persilja on parhaimmillaan sekoitettuna hedelmämehuun, erityisesti happamien hedelmien mehuun, ja valkosipulia voidaan liottaa sekä pehmentää oliiviöljyssä ja syödä tämän jälkeen (pidä vain huoli, että harjaat hampaasi hyvin jälkikäteen!).
 • Lactobacillus-bakteeri on yhtä tärkeää. Supermarketeissa ja ruokakaupoissa on erilaisia tuotteita joissa on tätä bakteeria, esimerkiksi jogurtit.  Ne auttavat parantamaan bakteeritasapainoa suolessamme ja kehittämään vasta-aineita.
 • Diureetit auttavat meitä eliminoimaan vieraita aineita virtsateissämme ja vahvistamaan pidätyskykyä. Siksi on erittäin tärkeää sisällyttää ruokavalioomme sellaisia ruokia kuin parsa, kurkku, selleri ja sinimailanen – ja erityisesti ananas, joka on erityisen hyödyllinen sen tulehdusta ehkäisevien entsyymien vuoksi.

Suositukset virtsatietulehdusten välttämiseksi

Some figure

 • Lisää nesteiden kulutustasi. Tämän tavoitteena on huuhtoa pois haitalliset bakteerit.
 • Ota C-vitamiinia ja syö niin paljon kuin mahdollista appelsiineja, sitruunaa, ananasta ja mustikkamehua.
 • Pidä aina hyvää huolta intiimihygieniastasi!
 • Vältä kahvia ja alkoholia, koska ne saattavat ärsyttää rakkoa ja lisätä epämukavuutta.

Kuten huomaat, on melko yksinkertaista hoitaa virtsatietulehdusta. Se vaatii vain hieman luonnonvoimaa ja hyvin tasapainotetun ruokavalion, jossa on runsaasti nesteitä ja paljon karpaloita. Karpaloiden mahtavat infektioita vastustavat ominaisuudet on tieteellisesti todistettu, joten niitä on aina hyvä olla käsillä, joko tuoreena tai jonkinlaisena mehuna, joita löytyy supermarketista.

Ota siis käyttöösi nämä luonnolliset hoitokeinot virtsatietulehdukseen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Jepson RG, Craig JC. A systematic review of the evidence for cranberries and blueberries in UTI prevention. Mol Nutr Food Res. 2007 Jun;51(6):738-45. doi: 10.1002/mnfr.200600275. PMID: 17492798.
 • Li G, Ma X, Deng L, Zhao X, Wei Y, Gao Z, Jia J, Xu J, Sun C. Fresh Garlic Extract Enhances the Antimicrobial Activities of Antibiotics on Resistant Strains in Vitro. Jundishapur J Microbiol. 2015 May 31;8(5):e14814. doi: 10.5812/jjm.14814. PMID: 26060559; PMCID: PMC4458355.
 • Akgül T, Karakan T. The role of probiotics in women with recurrent urinary tract infections. Turk J Urol. 2018 Sep;44(5):377-383. doi: 10.5152/tud.2018.48742. Epub 2018 Sep 1. PMID: 30487041; PMCID: PMC6134985.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.