Logo image
Logo image

Omenaviinietikan käyttö ja hyödyt

4 minuuttia
Omenaviinietikan käyttö ja hyödyt
Viimeisin päivitys: 31 lokakuuta, 2018

Omenaviinietikka on tehokas luonnontuote, jota käytetään ympäri maailmaa kauneudenhoitoon ja kodin siivoukseen. Omenaviinietikalla on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia, jotka parantavat kehon toimintakykyä ja taistelevat bakteeri- ja virustartuntoja vastaan.

Ammoisista ajoista lähtien omenaviinietikkaa on käytetty monien vaivojen hoitoon, sairauksien ehkäisyyn ja kehon puhdistamiseen. Viimeisten vuosikymmenien aikana toteutettujen tutkimusten mukaan omenaviinietikalla on terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia, se nimittäin tasapainottaa kehon aineenvaihduntaa, helpottaa ihosairauksien oireilua, taistelee allergisia oireita vastaan ja tuo helpostusta hengitystiesairauksista kärsiville.

Omenaviinietikka on monelle tuttu kodin siivouksesta ja ruuanlaitosta, mutta tiesitkö sen vaikutuksista elimistön hyvinvointiin? Jatka lukemista ja huomaat, että pullo omenaviinietikkaa ruokakaapissa on vastaus moneen eri ongelmaan.

Ruuansulatuksen ongelmat

Omenaviinietikalla on ominaisuuksia, jotka lisäävät kehon entsyymien tuotantoa, mikä puolestaan kiihdyttää elimistölle haitallisten bakteerien tuhoamista. Lisäksi omenaviinietikka tasapainottaa mahahappojen määrää ja on hyvä hoitokeino moniin ruuansulatuksen vaivoihin, kuten ilmavaivoihin, vatsakramppeihin ja ummetukseen. Jos kärsit monista eri vatsavaivoista, suosittelemme nauttimaan teelusikallisen omenaviinietikkaa puoli tuntia ennen jokaista ateriaa.

Omenaviinietikan käyttö painonpudotuksessa

Some figure

Ajan mittaan monet alan asiantuntijat ovat huomanneet, että omenaviinietikan käyttö auttaa pudottamaan painoa. Etikkahappo alentaa painoa ja sen vaikutus tuntuu etenkin vatsan, vyötärön ja jalkojen alueella, jossa se polttaa pois ylimääräistä rasvaa.

Japanissa tehtiin tutkimus, jossa liikalihavat joivat etikkaa osana ruokavaliota 12 viikon ajan. Tuloksissa huomattiin selvä ero sen ryhmän välillä, joka oli juonut 15 – 30 ml etikkaa päivässä, verrattuna 0 ml juoneeseen ryhmään. Etikan nauttiminen auttoi selvästi alentamaan painoa, vyötärön ympärystä, viskeraalista rasvaa ja triglyseridejä. Kaikki kolme testiryhmää saivat saman verran energiaa ja liikkuivat samalla tavalla.

Jos olet laihdutuskuurilla, suosittelemme nauttimaan kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa veden seassa tyhjään mahaan.

Diabetes

Joidenkin tutkimusten mukaan omenaviinietikan käyttö ruokavaliossa voi auttaa kontrolloimaan verensokeriarvoja. Jos kärsit diabeteksesta, suosittelemme omenaviinietikkaa osana tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota, joka ei sisällä paljoa kovia rasvoja tai sokeria.

Useissa tutkimuksissa on vahvistettu etikan edistävän verensokeritason laskua. Esimerkiksi Arizonan yliopiston Carol Johnstonin vuonna 2004 tekemä tutkimus osoitti, että 20 grammaa omenaviinietikkaa sekoitettuna 40 grammaan vettä alensi aterian jälkeistä glukoosipitoisuutta 34 % insuliiniresistenssistä kärsivillä ihmisillä. A. Whiten vuonna 2007 tekemä tutkimus puolestaan osoitti, että diabetespotilailla, jotka ottivat illalla ennen nukkumaanmenoa kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa, oli aamulla verensokeritaso laskenut 4–6 %.

Sekoita kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa vesilasiin ja juo joka ilta ennen nukkumaanmenoa.

Sienieliöt iholla

Some figure

Omenaviinietikka sopii täydellisesti tavallisten sieni-infektioiden hoitoon, joita ilmenee mm. jalkasilsana. Omenaviinietikan sisältämä happo tappaa sientä ja säännöllisesti käytettynä estää sen uudelleenkasvua. Joskus sieni-infektiosta pääseekin eroon pelkästään käyttämällä omenaviinietikkaa.

Sekoita muutama desilitra omenaviinietikkaa jalkakylpyyn ja anna jalkojen seistä vedessä viitisentoista minuuttia. Voit myös sekoittaa teelusikallisen omenaviinietikkaa ruokalusikalliseen vettä ja hieroa sen suoraan alueelle, jossa sieni-infektio on – omenaviinietikka sopii siis hyvin sekä täsmähoitoon että koko alueen hoitoon. Kokeile itse ja ylläty!

Nivelten ongelmat

Omenaviinietikka sopii nivelreuman, nivelrikon ja kihdin hoitoon, sillä se vähentää kipua, stressiä ja epämukavuuden tunnetta nivelissä.

Se sisältää omenahappoa, joka auttaa vähentämään virtsahappokertymiä nivelistä. Tästä johtuu kihdin aiheuttama kipu.

Jos kärsit nivelvaivoista, suosittelemme sekoittamaan kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa lasilliseen lämmintä vettä ja nauttimaan sitä kerran päivässä. Voit lisätä veteen tilkan hunajaa, jos maku on liian voimakas.

Omenaviinietikka sopii myös pintahaavojen parantamiseen, jalkakramppien helpottamiseen ja moneen muuhun kotihoitoon.

Hiukset

Some figure

Hieromalla kolme ruokalusikallista omenaviinietikkaa pyyhekuiviin hiuksiin palautat niiden luonnollisen kiillon ja ehkäiset hilseen syntymistä. Omenaviinietikka tasapainottaa päänahan pH-tasoa, helpottaa ärsytystä ja kutinaa ja sopii hyvin rasvoittuville hiuksille. Käytä omenaviinietikkaa hiuksissa vain silloin tällöin, sillä pitkällä aikavälillä liiallisesti käytettynä etikan hapot voivat aiheuttaa kutinaa ja polttavaa tunnetta.

Akne ja muut iho-ongelmat

Omenaviinietikalla on antiseptinen vaikutus, joka tappaa bakteereja ja eliminoi likaa iholta. Tämä tekee siitä oivallisen avun aknen ja ihon epäpuhtauksien hoitamiseen. Omenaviinietikka palauttaa ihon tasapainon ja ehkäisee liiallista rasvoittumista ja ihon tulehdustilaa, ihohuokoset pysyvät puhtaina, eikä iho kuivahda liikaa.

Tee omenaviinietikasta voide yhdistämällä muutama teelusikallinen omenaviinietikkaa ja sama määrä vettä ja hiero se suoraan ihoon.

Omenaviinietikan käyttö muihin tarkoituksiin

Omenaviinietikka sopii kauneudenhoidon lisäksi moniin muihin pikkujuttuihin kotona:

  • Karkota hyönteiset omenaviinietikalla. Lorauta omenaviinietikkaa suihkepulloon ja suihki sillä ikkunat, ovet, lattianrajat ja muut paikat, joista muurahaisia ja muita ötököitä pääsee asuntoon – omenaviinietikka karkoittaa hyönteiset varmasti.
  • Hyttyset, nuo kesäöiden ikuiset maanvaivat, on helppo karkoittaa laimennetulla omenaviinietikalla. Sekoita omenaviinietikkaa veteen ja suihki sitä iholle – itikat pysyvät varmasti kaukana ja säästyt kutisevilta puremilta.
  • Lemmikkien terveys. Jos lemmikkisi kärsii kirpuista tai jos haluat ehkäistä kirput, lisää pieni määrä omenaviinietikkaa lemmikin kylpyveteen ja pese eläimen turkki normaalisti.
  • Huonekalujen kirkastaja. Omenaviinietikka on loistava luonnollinen apukeino kodin siivoukseen ja se kirkastaa kaikenlaiset pinnat tehokkaasti. Sipaise tilkka omenaviinietikkaa pyyheliinaan tai rättiin ja pyyhkäise sillä huonekalut ja kodin pinnat puhtaaksi.
  • Keittiövälineiden puhdistaminen. Omenaviinietikka poistaa lian, rasvan ja desinfioi niin haarukat ja veitset kuin ruuanlaittovälineetkin. Voit lisätä omenaviinietikkaa astioiden pesuveteen tai käydä haluamasi astiat ja välineet läpi omenaviinietikkaan kastetulla pyyheliinalla – muista huuhdella jälkikäteen!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.