Logo image
Logo image

8 ruokaa, joita tulisi välttää

2 minuuttia
8 ruokaa, joita tulisi välttää
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Useimmat meistä pyrkivät syömään terveellistä ruokaa, mutta aina se ei ole helppoa. Terveellisen ruokavalion noudattaminen vaatii mielenlujuutta ja itsekuria, ja on tärkeää tietää, mitkä ruuat ovat meille haitallisia ja mitkä puolestaan antavat oikeanlaista energiaa koko päiväksi. Jos haluat kohentaa ruokatottumuksiasi, tulisi sinun aivan ensiksi tarkastella sokerin, rasvan ja suolan määrää ravinnossasi.

Poista liiallinen lisätty sokeri mm. sokeristen juomien, herkkujen ja valmiskastikkeiden ja -ruokien muodossa, siirry kovien rasvojen sijasta käyttämään kasvirasvoja ja jätä pois roskaruoka, joka sisältää paljon haitallisia rasvoja ja suuren määrän suolaa.

Nykyisin terveellisen ruuan erottaminen epäterveellisestä on yhä vaikeampaa, sillä monia tuotteita markkinoidaan heppoisin perustein “kevyempinä” vaihtoehtoina. Monien ruoka-aineiden tuoteselostuksesta voi löytää puhetta luomusta, rasvattomuudesta tai luonnollisuudesta, vaikka tällä ei periaatteessa ole mitään merkitystä tuotteen terveellisyyden kannalta. Esimerkiksi luonnollisin värein värjätyt karkit sisältävät silti rutosti sokeria, samaten rasvattomat jogurtit. Seuraavaksi esittelemme kahdeksaan eri ruokaa, joita kaikkien terveellisestä ravinnosta kiinnostuneiden tulisi välttää.

Kevytlimsat ja sokerittomat limsat

Some figure

Vältä virvoitusjuomia, sillä ne sisältävät paljon sokeria.

Virvoitusjuomat ovat täynnä sokeria, kofeiinia, keinotekoisia makeutusaineita ja muita terveydelle haitallisia aineksia, jotka voivat suurissa määrissä nautittuna johtaa mm. painonnousuun ja verensokerin kohoamiseen.

Markkinoilta löytyy myös kevytlimsoja, joiden kehutaan sisältävän nolla kaloria ja ei ollenkaan sokeria. Näille tuotteille on monia eri nimiä: light, zero, diet… Monet menevätkin halpaan ja ostavat peruskokiksen sijaan kevytkokiksen kuvitellen, että näin voi välttää perinteisen virvoitusjuoman haittavaikutukset. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä sokerittomat limsat ja kevytlimsat sisältävät usein haitallisia makeutusaineita, jotka voivat olla jopa vaarallisempia terveydelle kuin sokeri. Vaikka jossakin tuotteessa olisi nolla kaloria, ei se tee siitä terveellistä.

Makeutettu soijamaito

Soijamaidon katsotaan yleensä olevan terveellinen vaihtoehto lehmänmaidolle ja se on ollut yleisessä käytössä jo vuosikymmeniä. Etenkin laktoosi-intoleranssista kärsiville soijamaito on tuttu tuote. Usein kaupoista löytyy kuitenkin makeutettuja ja maustettuja soijamaitovalmisteita, jotka tulisi jättää ostamatta. Tutki tuoteselosteita ennen ostamista ja osta makeuttamatonta soijamaitoa.

Mysli on ruokaa, jota kannattaa välttää

Some figure

aamupalallasuuri osa valmismysleistä sisältää runsaasti sokeria.

Helpoin keino varmistaa myslin terveellisyys on valmistaa se itse alusta alkaen: käytä kaurahiutaleita tai täysjyvähiutaleita, lisää joukkoon siemeniä ja pähkinöitä ja mausta tilkalla hunajaa ja kanelia – helppoa ja herkullista!

Bagelit ovat tyhjiä kaloreita sisältävää ruokaa

Rinkeleinäkin tunnetut bagelit voivat vaikuttaa herkulliselta vaihtoehdolta aamupalaksi tai lounaaksi salaatin kera, mutta valitettavasti bagelit on usein valmistettu vähäkuituisesta vehnästä ja ne sisältävät paljon tyhjiä kaloreita sekä lisättyä sokeria. Jätä bagelit väliin ja syö sen sijaan täysjyväleipää.

Sushi voi olla terveellistä tai epäterveellistä ruokaa

Some figure

Tuorejuusto, majoneesi ja muut sushirullista löytyvät herkut nostavat sushiaterian kalorimäärää huomattavasti. Jos mahdollista, kannattaa valikoida sushin joukosta nigiri ja sashimi. Sashimi tarkoittaa ohuiksi leikattuja kalaviipaleita, joka tarjoillaan ilman riisiä, ja nigiri taas tarkoittaa kalaviipaletta riisipyörykän päällä tarjoiltuna.

Pakastetut ruuat

Marketin pakastekäytävältä löytyy toinen toistaan mielenkiintoisempia ruokavaihtoehtoja, jotka voivat vaikuttaa helpoilta ja nopeilta aterioilta. Varsinkin kiireen keskellä monet meistä turvautuvat pakasteruokaan, joka tarvitsee vain nopean lämmityksen pannulla tai uunissa. Seuraavan kerran kun valikoit pakasteateriaa, lue tuoteseloste tarkasti, sillä suuri osa pakasteaterioista sisältää paljon rasvaa, suolaa ja muita aineksia, jotka tekevät terveydelle vain hallaa.

Valkoinen riisi

Some figure

valkoisen riisin sisältämät ravintoaineet kaikkoavat valmistusprosessin aikana. riisi

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fundación Española de la Nutrición. Refrescos. https://www.fen.org.es/index.php/alimentacion/alimento/refrescos
  • Sociedad Española de Nutrición. Libro Blanco de la Nutrición. http://www.sennutricion.org/media/Docs_Consenso/Libro_Blanco_Nutricion_Esp-2013.pdf
  • Harvard T.H. Chan. Sugary Drinks. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/sugary-drinks/
  • WEB MD. Once Again Soda Tied to Higher Risk of Early Death. https://www.webmd.com/diet/news/20190903/once-again-soda-tied-to-higher-risk-of-early-death#1
  • U.S. Department of Agriculture. Soy Milk. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/336099/nutrients
  • Fundación Española de la Nutrición. 0 Datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017__AvenaFEN2017_ok%201.pdf
  • Fundación Española de la Nutrición. Pan Blanco. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/panblanco.pdf
  • Comunidad de Madrid. Alimentos precocinados. http://www.madrid.org/bvirtual/BVCM009393.pdf
  • Harvard T.H. Chan. Rice. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/rice/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.