Näin hoidat ilmavaivat

8 toukokuun, 2019
Tässä artikkelissa tutustumme ilmavaivojen syihin ja hoitokeinoihin. Nauti kuppi teetä illallisen päätteeksi ja lisää tiettyjä mausteita ruokiisi vähentääksesi suolikaasun muodostumista.

Ilmavaivat ovat kiusallinen ongelma, etenkin jos niihin liittyy vatsan kipuilua ja turvotusta. Kärsitkö sinä niistä? Näin hoidat ilmavaivat pois päiviltä!

Kovat ilmavaivat voivat olla merkki siitä, että ruuansulatuskanavan toiminta on häiriintynyt ja kaasuja muodostuu tavallista enemmän. Tähän vaikuttavat monet erilaiset ruuat, syöntitavat, ruuansulatuksen puutteet tai ruokaa pilkkovien entsyymien vähäisyys. Lisäksi stressi ja emotionaaliset syyt voivat aiheuttaa ilmavaivoja.

Tässä artikkelissa keskitymme niihin tapoihin ja syihin, joista ilmavaivat voivat johtua, ja annamme vinkkejä ongelman hoitamiseen muutamilla muutoksilla. Helpoin tapa vaikuttaa suolikaasujen muodostumiseen on ruokavalio: helpoilla, luonnollisilla ruokavalinnoilla vähennät ilmavaivoja nopeasti ilman tarvetta turvautua apteekin lääkkeisiin.

Miten ilmaa päätyy suoleen?

On olemassa monia eri syitä, joiden johdosta kaasua kertyy suuria määriä suolistoon ruokailun jälkeen. Tässä niistä yleisimmät:

  • Ruuan hotkiminen. Jos syöt nopeasti, suu auki ja hätäisesti pureskellen, nielet ruuan mukana ilmaa, joka kertyy vatsaan ja sitä kautta suoleen. Ilmalla ei ole muuta ”pakotietä” kuin suoliston kautta. Myös röyhtäily on merkki liiallisesta ilmasta vatsassa.
  • Sellaisten ruokien syöminen, jotka fermentoituvat mahalaukkuun päätyessään mahahappojen vähäisyyden takia.
  • Ruuat, joita elimistösi ei siedä tai pysty käsittelemään normaalisti. Yleisimmät näistä ovat gluteeni ja laktoosi. Tämän takia gluteeniallergia ja laktoosi-intoleranssi oireilevat juuri vatsassa.
  • Suoliston bakteerien epätasapaino.
  • Suolikaasua kerryttävien ruoka-aineiden nauttiminen. Näitä ovat mm. pavut, palkokasvit, kaali, sipuli ja artisokka.
  • Ummetusta hoitavien lääkkeiden nauttiminen. Nämä lääkkeet sisältävät usein suuren määrän kuitua, psylliumia tai pellavaa.

Lisäksi liiallisen suolikaasun muodostumiseen vaikuttavat nämä seikat:

  • Stressi ja emotionaaliset seikat, kuten ahdistus
  • Vähäinen liikunta

Näin hoidat ilmavaivat luonnollisin menetelmin

Rentoudu sitruunamelissan avulla

Ensiaskel ilmavaivojen hoidossa on oppia syömään oikein. Ruokaa ei tule hotkia, vaan se täytyy pureskella kaikessa rauhassa. Laske haarukka ja veitsi käsistäsi pureskelun ajaksi ja pitkitä lautasen tyhjennystä. Älä tee muita asioita samalla kun syöt. Nauti ruoka mukavassa ympäristössä, söit sitten yksin tai seurassa.

Jos hermoilet herkästi tai kärsit töihin liittyvästä kiireestä ja stressistä, tai joudut syömään ateriasi epämukavassa ympäristössä, yritä kontrolloida stressaavaa vaikutusta teejuomilla. Nauti kupillinen sitruunamelissaa aamupalalla ja muutama tunti ennen lounasta, tämä rauhoittaa vatsan ja ehkäisee liiallisen kaasun muodostumista. Sitruunamelissa rauhoittaa mielen ja kehon, ja tunnet olosi rennommaksi.

Jos et pidä sitruunamelissan mausta, voit nauttia sen myös uutteena tai tablettimuodossa.

Inkivääriä ruuansulatuksen stimuloimiseen

Tuore inkivääri on mahtava luonnollinen hoitokeino moneen eri vaivaan ja sillä on lukematon määrä terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Tässä yhteydessä inkivääri lisää vatsan ja suoliston nesteitä, jotka auttavat sulattamaan ruuan kunnolla. Kunhan et kärsi liiallisesta mahahapon määrästä tai närästyksestä, voit nauttia inkivääriteetä ennen ateriointia.

Voit valmistaa teen silppuamalla palan inkivääriä ja lisäämällä sen mukilliseen kuumaa vettä. Anna uuttua hetken ajan ennen nauttimista. Toinen keino on pureskella pientä inkiväärin palaa. Inkivääriä löytyy myös sokeroituna versiona, jolloin se sopii ennen ruokailua nautittavaksi pieneksi herkuksi.

 sitrustee ilmavaivoihin

Käytä juustokuminaa ja fenkolia ruoanlaitossa

Sinun tulisi lisätä ruokavalioosi ainakin muutamaa lääkinnällistä kasvia, etenkin aromaattisia yrttejä, jotka voivat auttaa suolikaasujen vähentämisessä. Parhaiten tässä toimivat kumina ja fenkoli, joten lisää niitä rohkeasti aterioihisi ja yritä syödä niitä päivittäin.

Lisäämällä näitä mausteita palkokasveja tai muita suolikaasua kehittäviin ruokiin, tasapainotat ruuan vaikutusta ja kärsit ilmavaivoista huomattavasti vähemmän. Nämä mausteet tuovat mukavan lisän ruokiin olematta kuitenkaan liian vahvoja.

Ananaksen ja papaijan entsyymit

Kun syöt punaisesta lihasta tai kalasta koostuvan aterian, jonka seurana nautit kasviksia tai salaattia, kannattaa sinun viimeistellä ateria hedelmäisellä jälkiruualla. Jos haluat vähentää suolikaasujen määrää, käytä jälkkärissä ananasta tai papaijaa, sillä näiden trooppisten hedelmien sisältämät entsyymit auttavat sulattamaan proteiinia tehokkaasti. Jos taas syöt ruokaa, joka sisältää paljon jauhoja tai tärkkelystä (peruna, leipä, pasta, pizza jne.) sinun tulisi välttää näitä hedelmiä, sillä ne hidastavat tärkkelyksen sulamista.

Parhaiten ruuan kaveriksi sopivat omenat ja päärynät, sillä ne tuottavat vähiten suolikaasua, eivätkä haittaa ruuansulatuksen toimintaa. Monet hedelmät fermentoituvat mahaan päätyessään ja aiheuttavat siten ruuansulatusongelmia. Suosittelemmekin nauttimaan hedelmät aamulla tai iltapäivällä.

Jos käyt ostoksilla luontaistuotekaupoissa, voit kysyä myyjältä ruuansulatusta tehostavista entsyymikapseleista. Apteekeista voi myös löytyä samanlaisia tuotteita. Näitä entsyymejä voi nauttia ravintolisänä silloin tällöin, mutta ei jatkuvasti, sillä muuten mahan toiminta tulee siitä riippuvaiseksi, eikä maha enää itse tuota tarpeeksi näitä entsyymejä.