Logo image
Logo image

Kuinka valmistaa tee oikein

4 minuuttia
Kuinka valmistaa tee oikein
Viimeisin päivitys: 25 syyskuuta, 2022

Tiedätkö mistä tee tulee? Erään legendan mukaan kevyt kesätuuli aiheutti useiden lehtien putoilun villistä teepuusta suoraan veteen, jota Kiinan keisari Sheng Nung oli kiehauttamassa. Näin aromaattinen, herkullinen ja virkistävä juoma valloitti keisarin, ja myöhemmin koko maailman. Tällä hetkellä tee on erittäin suosittu juoma, jota käytetään myös erilaisten sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä, kuten sydän – ja verisuonitautien sekä hermostosairauksien, jotka vaikuttavat liikuntaelimistöön. Kupillinen teetä on ihana päivinä, jolloin olemme järkyttyneitä, masentuneita tai tunnemme itsemme alakuloiseksi. Mutta tiedämmekö, kuinka valmistaa tee oikein? Tässä artikkelissa kerromme, kuinka valmistaa oikein maailman suosituimpia teejuomia.

Suosikkiteet

Tee on juoma, joka valmistetaan pääasiassa teepensaan lehdistä ja nupuista. Sen antioksidantit ja rauhoittavat ominaisuudet johtuvat teen korkeista polyfenoli- ja katekiinipitoisuuksista. Tee sisältää myös fluoria ja mineraalisuolaa, vaikka niiden pitoisuudet vaihtelevat teelaatujen mukaan.

Vihreä tee

Some figure

 

Vihreän teen lehdet valmistellaan ensin kuivaamalla ja lopuksi valssausprosessilla. Koska vihreän teen lehdet eivät mene minkään käymisprosessin läpi, niiden ravinteet ja ominaisuudet pysyvät lähes täysin ennallaan. Siinä on vihreä väri ja erittäin raikas maku.

Valkoinen tee

Some figure

 

Valkoinen tee valmistetaan lehtien nupuista. Nämä lehdet kuivataan ja niille suoritetaan käymis- tai hapetusprosessi. Teessä on hyvin mieto maku ja sen nimi on annettu nuppujen värin mukaan.

Musta tee

Some figure

 

Lehtien valmistelu teeksi tarvitsee pitkän hapettumisprosessin sen jälkeen, kun ne on kuivattu. Juoma on punertava ja tumma väriltään, ja siinä on yleensä hyvin korkea kofeiinipitoisuus.

Punainen tee

Some figure

 

Punainen tee, joka tunnetaan myös nimellä Puerh, on valmistettu lehdistä, joiden kuivaus- ja käymisprosessi ovat paljon pidemmät kuin mustalla teellä. Myöhemmin, punainen tee käy läpi kypsymisen, joka voi kestää vuosikymmeniä. Tällä prosessilla saadaan teehen sen “maan” maku ja ruosteinen väritys. Tämä tee on erittäin arvostettu Kiinassa.

Sininen tee tai Oolong

Some figure

 

Tämä on hyvin herkkä tee kukkaisella tai hedelmäisellä tuoksulla, johtuen hyvin lyhyestä hapetusprosessista. Kiinassa arvostetaan tätä teetä kovasti.

Huomioi, että vain tieto kunkin teen ominaisuuksista ei anna sinulle tarpeeksi tietoa siitä, kuinka valmistaa tee oikein. Kun olet löytänyt suosikkisi, sinun täytyy valmistaa tee, eikä se ole niin helppoa kuin miltä kuulostaa, sillä jokainen laatu vaatii omanlaisensa tekniikan. Seuraavaksi selitämme, miten voit valmistaa maailman suosituimpia teejuomia.

Ensiksi muutamia perusohjeita:

 • Ihanteellisinta olisi, jos pannussa olisi riittävästi tilaa, jotta lehdet voivat liikkua vapaasti ja sen saisi avattua sisäpuolelta. Teepannu tulisi pestä aina pelkällä vedellä.
 • Käytä niin puhdasta vettä kuin mahdollista, suolapitoisuus aiheuttaa makujen vaihtelua teehen.
 • Tee tulee nauttia heti valmistuksen jälkeen, sillä ajan kanssa tee hapettuu ja tämä voi olla haitallista terveydelle.

Kuinka valmistaa tee oikeaoppisesti?

Esilämmitä teepannu:

Käytä pieni määrä kuumaa vettä teepannun huuhtelemiseen, huuhtele samalla myös kupit, joista aiot teetä juoda. Näin voit välttää kuluttamasta lämpöä laittamalla vettä kylmään teepannuun.

Lämmitä vesi:

Käytä raikasta vettä, tarkemmin sanoen sinun tulisi käyttää mineraalivettä. Kuumenna niin, ettei se kiehu, jotta vesi ei menetä happea. Veden lämpötila vaihtelee teelaadun mukaan.

 • Vihreä tee: 65-80º C
 • Valkoinen tee 75-80º C
 • Musta ja punainen tee 90-100º C
 • Sininen tee 85-90º C

Lisää tee tai vesi:

Riippuen teestä, sinun tulee lisätä jompi kumpi. Jos lehdet ovat hauraita ja mietoja, kuten sinisessä teessä, kannattaa lisätä teepannuun ensin vesi ja sitten tee. Sen sijaan jos lehdet ovat lujatekoisia, kuten joissain mustan teen lajikkeissa, lisää ensin lehdet ja sitten vesi. Näillä vaiheilla on huomattava vaikutus juoman makuun.

Kuinka kauan teetä tulee hauduttaa:

Tämä riippuu maasta, teen tyypistä ja siitä, millaisen maun haluamme saada. Ensimmäisen minuutin aikana lehdet siirtävät lähes kaiken makunsa veteen, kunnes kahden minuutin jälkeen alkaa vapautua tanniinia, joka voi antaa teelle tylyn maun.

 • Valkoinen Tee: 1-2 minuuttia
 • Vihreä Tee: 1-3 minuuttia
 • Sininen Tee: 3 minuuttia
 • Musta Tee ja Punainen Tee: 2-3 minuuttia

Tarjoilu ja nauttiminen

Sokeri muuttaa teen makua ja ominaisuuksia, joten jos mahdollista, yritä nauttia tee luonnollisesti.

Onko olemassa vain yksi tapa?

Nyt tiedät kuinka valmistaa tee oikein, on myös tärkeää tietää, ettei ole olemassa vain yhtä tapaa teen valmistukseen. Niinpä seuraavaksi annan yhteenvedon neljästä eri tavasta valmistaa teetä kunkin maan perinteen mukaan. Kokeile ja nauti.

Brittiläinen menetelmä

Yksi teelusikka teetä per kuppi lisätään teepannuun ja yksi vielä lisäksi. Tämä määrä voi vaihdella teen ja oman maun mukaan. Kuuma vesi kaadetaan lehtien päälle ja haudutetaan, riippuen millaista teetä ollaan tekemässä.

Teekuppi on lämmitetty ennen teen tarjoilemista.

Japanilainen menetelmä

Teelusikallinen teetä laitetaan jokaiseen kuppiin. Melkein kiehuva vesi kaadetaan kuppeihin. Sekoitetaan usean sekunnin ajan bambuvispilällä.

Venäläinen menetelmä

3 tai 4 teelusikkaa teetä lisätään puoleen litraan vettä. Pieni määrä kaadetaan jokaiseen kuppiin.

Samovaarin vesi laimennetaan. Sitä makeutetaan yleensä sokerilla tai hillolla.

Marokkolainen menetelmä

Tee laitetaan teepannuun ja pieni määrä kiehuvaa vettä lisätään. Tämä vesi heitetään pois. Teepannu täytetään kiehuvalla vedellä ja sen annetaan hautua muutamia minuutteja.

Tee tarjoillaan laseista, joissa on tuoteita mintunlehtiä. Tätä kutsutaan “Nanaksi”.

Pakistanilainen menetelmä

Tee kuudelle: litra maitoa ja kaksi ruokalusikallista teetä. Maito lämmitetään kiehuvaksi ja se kaadetaan teen päälle.  Annetaan hautua viisi minuuttia, jonka jälkeen tarjoillaan välittömästi.

Makeuttamiseen käytetään mausteita, kuten kaneli, kardemumma tai inkivääri.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Curr Pharm Des. Author manuscript; available in PMC 2014 Jun 12. Published in final edited form as: Curr Pharm Des. 2013; 19(34): 6141–6147. Tea and Health: Studies in Humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4055352/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.