Logo image
Logo image

Spirulina: oletko kuullut tästä ihmeaineesta?

4 minuuttia
Spirulina: oletko kuullut tästä ihmeaineesta?
Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2019

On totta, että spirulina ei ensinäkemältä tee kovin houkuttelevaa vaikutusta. Sillä on hyvin voimakas ja erikoinen tuoksu, sekä epätavallinen ja intensiivinen vihreä väri. Tästä harhaanjohtavan omituisesta vaikutelmasta huolimatta (mikä asiasta tietämättömälle luonnollisestikin syntyy) pidetään spirulinaa superruokana. Tämä johtuu siitä, että se sisältää uskomattoman määrän monenlaisia ravinteita.

Tästä syystä Maailman terveysjärjestö sekä YK ovatkin suositelleet spirulinan sisällyttämistä ruokavalioon ravintolisänä. Ja mikäli tämä tieto ei vielä vakuuta sinua, on Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA laittanut spirulinan osaksi astronauttien ruokavaliota avaruuslentojen aikana.

Tämä antaa viittauksen siitä, kuinka korkea tämän luonnollisen tuotteen ravinnollinen arvo on ja kuinka uskomattoman terveellinen aines se on. Usein myös huippu-urheilijat käyttävät spirulinaa suoritustulostensa parantamiseksi, sillä sen on todettu vähentävän palautumisaikaa ja voimistavan elimistön vastustuskykyä.

Jos haluat nauttia tämän merilevän tarjoamista hyödyistä, jatka lukemista, sillä seuraavaksi esittelemme spirulinan hyödyt yksityiskohtaisemmin.

Mitä spirulina siis on?

Yleisesti ottaen spirulina on sini-vihreä merilevä, joka on spiraalin muotoinen. Tutkimukset itse asiassa osoittavat, että se ei ole sinilevä, vaan jokin toisen tyyppinen elävä organismi.

Se, mikä tekee spirulinan varsinaisen kiinnostavaksi on se, että se sisältää paljon enemmän helposti sulavia proteiineja kuin esimerkiksi naudanliha. Se sisältää myös laajan kirjon ravinteita, jotka ovat erittäin hyödyllisiä elimistölle: A-, B1-, B2-, B5- ja B6-vitamiinia, foolihappoa sekä E- ja H-vitamiinia. Tämä tekee spirulinasta siis erittäin hyvän tuotteen erityisesti B-vitamiinien saantia ajatellen.

Spirulinan hyödyt terveydelle

Spirulinan hyödyt terveydelle ovat todella yllättävät, ja sillä on jo satojen vuosien historia takanaan osana ihmisten ruokavaliota.

On olemassa tutkijoita, jotka ovat vakuuttuneita siitä, että spirulinaa käytettiin osana eräiden Amerikan alkuasukkaiden ruokavaliota (esimerkiksi inkojen ja asteekkien sivilisaatioissa). Nämä kansat ymmärsivät kuinka arvokasta spirulina on, ja he käyttivät sitä yhdistäen sen muihin ruoka-aineisiin.

Tiesitkö, että spirulina voi auttaa sinua painonhallinnassa?

Some figure

Spirulinalla on välitön ruokahalua vähentävä vaikutus, sillä se luo tunteen täydestä vatsasta, tai vähintäänkin pitää nälkää loitolla pidemmän aikaa. Tämä johtuu siitä, että sen lisäksi että spirulina sisältää paljon erilaisia ravinteita, proteiineja ja mineraaleja, täyttää se myös hyvin elimistön ravinnolle asettamat vaatimukset. Siten se vähentää kehon tarvetta kuluttaa lisää ruokaa. Siksi tämä luonnollinen aine sopii erityisesti sellaisille henkilöille, joilla on tarvetta pudottaa kiloja.

Spirulinan aiheuttama ruokahalun vähentyminen helpottaa ruoan määrän vähentämistä aterioilla. Se helpottaa myös päivittäisten ruokailukertojen vähentämistä. Tällä tavalla painonpudotusprosessia on paljon helpompi kontrolloida, ilman tarvetta olla nälässä tai ahdistunut, mikä saattaisi sabotoida yrityksesi pudottaa painoa.

Spirulina sisältää myös paljon jodia, joka on hyvin tehokas ainesosa kilpirauhasen toiminnan edistämiseksi. Jodi lisää ja edistää aineenvaihduntaa ja tekee rasvan vähentämisen paljon nopeammaksi prosessiksi.

Tämän lisäksi spirulina sisältää korkean määrän fenyylialaniinia. Tämä on aminohappo, joka myös osaltaan auttaa vähentämään näläntunnetta muiden toimintojen lisäksi, joita se suorittaa ihmisen elimistössä.

Spirulinan hyödyt ikääntymisen merkkejä vastaan

Eräs spirulinan tärkeistä puolista on se, että se sisältää antioksidanttiominaisuuksia, jotka auttavat sinua säilyttämään elimistösi nuorekkuuden. Spirulina siis hidastaa ikääntymisen merkkien ilmaantumista. Tämä hyöty on erityisen huomattava ihon, kynsien ja hiusten ulkoisen kunnon sekä niiden terveyden osalta.

Kun puhutaan siitä, että spirulina sisältää antioksidanttiominaisuuksia, tarkoittaa tämä itse asiassa sitä, että nämä kyseiset ainesosat ehkäisevät ja vähentävät niin kutsuttujen vapaiden radikaalien negatiivisia vaikutuksia. Nämä ovat yksinkertaisesti sanottuna korkean reaktiokyvyn omaavia aineita, jotka kiihdyttävät ikääntymisprosessia. Tämä heikentää solujen ja kudosten kuntoa.

Vapaat radikaalit syntyvät elimistössä sen seurauksena, että henkilö noudattaa epäterveellistä ruokavaliota, altistaa itsensä stressille tai ei syystä tai toisesta liiku tarpeeksi.

Mistä saan spirulinaa ja miten sitä pitää käyttää?

Monet ihmiset ottavat spirulinaa kapseleina tai jauhemaisessa muodossa, ja sitä voidaan nauttia myös kovina, kiinteinä pillereinä. Sitä voi ostaa terveystuotteisiin tai luonnontuotteisiin erikoistuneista kaupoista.

On melko todennäköistä, että koska et ehkä ole tiennyt spirulinan olemassaolostakaan, et koskaan ennen ole huomannut näitä tuotteita apteekkisi hyllyllä tai sillä internetsivustolla, josta ostat kaikki muut lisäravinteesi.

Voi olla, että pystyt ostamaan spirulinaa myös näistä kyseisistä kaupoista, ja erittäin varmasti sitä löytyy monista luontaistuotekaupoista. Tämän lisäksi useat nettikaupat myyvät spirulinaa osana terveystuotteiden valikoimaansa.

Some figure

Tavallisesti spirulinaa on tarjolla jauhemaisena, ja tätä jauhetta voidaan sitten käyttää hedelmä- tai vihannespirtelöiden “maustamiseen”, tai vaihtoehtoisesti sitä voidaan ripotella salaattien päälle (salaatit ovatkin jo epäilemättä osa ruokatottumuksiasi, mikäli yrität syödä terveellisiä aineksia päivittäisessä ruokavaliossasi).

Kuinka paljon spirulinaa minun on syytä nauttia?

Asiantuntijat suosittelevat, että lapset sekä henkilöt, jotka vasta hiljattain ovat alkaneet sisällyttämään spirulinan osaksi ruokavaliotansa, aloittaisivat 3-5 gramman päivittäisellä annostuksella. Aikuisten osalta voidaan tätä päivittäistä määrää sitten hitaasti lisätä, aina siihen asti kunnes saavutetaan 5-10 gramman päivittäinen annos.

Vaikka saatat haluta pudottaa painoasi, ei sinun tulisi kuitenkaan ajatella, että mitä enemmän spirulinaa päivittäin syöt, sitä enemmän painoa tulet pudottamaan. Kuten jo kaikki tiedämme, liika on usein myös haitaksi. Elimistösi pystyy kunnolla imeyttämään ainoastaan tietyn määrän spirulinaa yhden päivän aikana. Pidä tämä mielessäsi, sekä se, että painonpudotus ei koskaan tapahdu yhdessä yössä, eikä sinun siksi tulisi menettää uskoasi tähän prosessiin.

On tärkeää, että seuraat spirulinatuotteesi suositeltua annostusta ja että oikea määrä muuta ruokaa tulee syödyksi ottaen huomioon sinun fyysiset ominaisuutesi. Tulet tällä tavalla saamaan paljon parempia tuloksia laihdutuksessa, ja mikäli seuraat näitä ohjeita, on sinun mahdollista saavuttaa tavoitepainosi ja pysyä muutenkin terveenä. Näin voit täysin rinnoin nauttia niistä tuloksista, jotka painonpudotus sinulle tuo.

Viimeiseksi kysymme vielä seuraavaa: tiesitkö, että näiden spirulinan fantastisten ominaisuuksien takia sitä on kutsuttu yhdeksi “tulevaisuuden superruoista”? Älä siis enää mieti, onko tämä tuote oikeasti hyödyllinen, vaan kokeile sitä rohkeasti ja tee siitä osa päivittäistä ruokavaliotasi. Näin hyödyt niistä uskomattoman hyvistä vaikutuksista, jotka spirulina elimistöllesi tuottaa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.