Logo image
Logo image

Vinkkejä onnistuneeseen painonpudotukseen

3 minuuttia
Jotta dieetti ei epäonnistuisi, on oleellista oppia suhtautumaan siihen elämäntapamuutoksena, ei väliaikaisena asiana, joka päättyy kun haluttu paino on saavutettu.
Vinkkejä onnistuneeseen painonpudotukseen
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Oletko kyllästynyt epäonnistuneisiin laihdutusyrityksiin? Haluaisitko omaksua terveellisemmät elämäntavat kohtaamatta jatkuvasti pettymyksiä? Ensinnäkin, on tärkeää olla menettämättä toivoa. Tänään jaamme parhaat keinot onnistuneeseen painonpudotukseen!

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä laihdutusprosessin helpottamiseksi. Tärkeintä on se, että ne auttavat pitkällä aikavälillä.

Oletko valmis? Kiinnitä huomiota seuraaviin vinkkeihin ja ennen kaikkea ryhdy tuumasta toimeen.

1. Lakkaa suhtautumasta dieettiin rangaistuksena

Some figure

Yksi suurimmista syistä dieetin epäonnistumiseen on se, että se nähdään huonojen elämäntapojen negatiivisena seurauksena. Jos ajaudut ajattelemaan tällä tavalla virheellisesti, huomaat odottavasi koko ajan dieetin loppumista.

Ongelma tässä on se, että vaikka onnistuisitkin karistamaan muutaman kilon, ne saattavat kertyä takaisin heti dieetin loputtua. Onkin tärkeää valmistautua henkisesti siihen ajatukseen, että ruokavalio muutetaan elämän parantamiseksi eikä vain tietyn kilomäärän pudottamiseksi. Näin et näe asiaa negatiivisesti. Muista tämä:

  • Älä aseta dieetin loppumiselle päivämäärää.
  • Palkitse itsesi joka kerta kun saavutat yhden tavoitteen, ja luo uusia tavoitteita edetessäsi.

2. Vältä liian rajoittavia dieettejä

Some figure

Vaikka rajoittavat dieetit ovatkin suosittuja, ne eivät aina kannata. Jos lääkäri ei ole suositellut sellaista sinulle eikä sinulla ole mitään todellista syytä noudattaa sellaista, älä ryhdy siihen. Tällaisiin dieetteihin liittyy nimittäin kaksi ongelmaa:

  • Ensiksi, ne eivät opeta syömään oikein. Koska näissä dieeteissä on ravitsemuksellisia puutteita, niiden kautta ei opita hyviä ruokailutottumuksia. Joissakin tapauksissa ne voivat jopa aiheuttaa päinvastaista, ja saatat menettää paljon lihasta ja ravintoaineita rasvan sijaan.

Varmin tapa onnistua on valita dieetti, joka sopii juuri sinulle. Kannattaa pyytää neuvoa ravitsemusneuvojalta, hän voi opettaa sinua valmistamaan tasapainoisia aterioita omien mieltymystesi mukaisesti. Vaihtoehtoisesti ravitsemusasiantuntija voi suunnitella sinulle ruokalistan niin, ettei sinun tarvitse kuin vain valmistaa ruoat sen mukaan.

  • Toiseksi, rajoittavat dieetit kestävät vain tietyn ajan. Koska niistä puuttuu ravintoaineita, niitä ei suositella noudatettavaksi pitkiä aikoja. Suurinta osaa tulisi noudattaa vain 3-7 päivää, mikä tarkoittaa sitä, ettet saa pitkän aikavälin tuloksia. Jatkuva rajoittavien dieettien noudattaminen tekee olosta väsyneen ja huonontaa mielialaa.

3. Ota selvää terveellisistä elämäntavoista

Some figure

“Ihmedieettien” noudattamisen sijaan on parempi oppia ymmärtämään kuinka elimistö toimii ja miksi se tarvitsee tiettyjä ravintoaineita. Kaikkein tärkeintä on oppia tuntemaan nämä ravintoaineet, tietämään mistä niitä saa ja mikä on paras tapa sisällyttää niitä ruokavalioon.

Näin et näe terveellistä ruokavaliotasi rangaistuksena. Kun olet enemmän perillä asioista, koet pienemmällä todennäköisyydellä houkutusta syödä jotain “kiellettyä”.

Voit tietenkin silloin tällöin herkutella, mutta tulet olemaan tietoisempi sen vaikutuksista elimistöön ja siitä millaisia määriä kannattaa syödä, jotta välttää haitat pitkällä aikavälillä.

Jos sinulla on epäilyksiä etkä halua epäonnistua tavoitteessasi, kysy neuvoa ravitsemusasiantuntijalta. Suurin osa heistä pyrkii selittämään ruoan toimintaa elimistössä ja opettaa tekemään oikeita ruokavalintoja. Jos ravitsemusterapeuttisi ei ole vielä tehnyt tätä, pyydä häntä selittämään nämä asiat sinulle.

4. Jätä yksi päivä viikossa herkuille

Some figure

Onnistuneeseen painonpudotukseen tähdätessä laihdutuksessa onnistuminen on todennäköisempää, jos annat itsesi syödä niitä vähemmän terveellisiäkin ruokia silloin tällöin. Jotkut ravitsemusasiantuntijat jättävät yhden päivän tai yhden aterian verran viikossa vapaaksi herkuttelulle.

Jos et halua maksaa tai sinulla ei ole varaa ravitsemusterapeuttiin, yritä varmistaa itse, että vähintään 80 % ruokavaliostasi koostuu tuoreista vihanneksista, hedelmistä, lihasta, maitotuotteista ja palkokasveista. Loppu voi olla vähemmän terveellisiä ruokia.

Ihanteellista olisi valmistaa nämä vähemmän terveelliset ruoat kotona. Esimerkiksi sen sijaan, että tilaat aina saman pizzan, voit opetella valmistamaan pizzataikinan itse ja tehdä sellaisen version, jossa on päällä tuoreita kasviksia ja muita terveellisiä ainesosia.

Ota tämän artikkelin vinkit talteen ja avuksi onnistuneeseen painonpudotukseen, niiden avulla sinäkin pääset tavoitteisiisi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Neuhouser, M. L. (2018, October 1). The importance of healthy dietary patterns in chronic disease prevention. Nutrition Research. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2018.06.002
  • 10 Reasons to Visit an RDN. (September 22, 2019). Academy of Nutrition and Dietetics. https://www.eatright.org/food/resources/learn-more-about-rdns/10-reasons-to-visit-an-rdn
  • Zamora Navarro, S., & Pérez-Llamas, F. (2013). Errors and myths in feeding and nutrition: Impact on the problems of obesity. Nutricion Hospitalaria28(SUPPL.5), 81–88. https://doi.org/10.3305/nh.2013.28.sup5.692

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.