Kuinka paljon unta tarvitsemme?

Kuinka paljon unta tarvitsemme?

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2018

Me kaikki tiedämme hyvin, että vastasyntyneet tarvitsevat unta useita tunteja päivässä. Vähän vanhempien lasten täytyy nukkua vähintään yhdeksän tuntia kehittyäkseen hyvin ja me aikuisina kunnioitamme tuota aikaa, jonka he tarvitsevat levätäkseen. Me aikuisetkin tarvitsemme aina riittävän paljon unta, jotta saisimme vartalomme toimimaan oikein.

Kuinka monta tuntia on tarpeeksi paljon unta?

Se, kuinka paljon unta on suositeltavaa saada, riippuu paljon kunkin henkilön ominaispiirteistä sekä heidän iästään. On olemassa henkilöitä, jotka tarvitsevat useampia tunteja unta tunteakseen itsensä todella hyvin levänneiksi.

Me kaikki tiedämme, että levollinen yöuni auttaa meitä elvyttämään fyysisen kehomme sekä henkisen terveytemme. Se on syy, miksi on niin tärkeää noudattaa säännöllisyyttä koskien tunteja, jotka omistamme lepäämiselle.

mikä on tarpeeksi paljon unta

Nyt kun otimme puheeksi iän, eri-ikäisten tulisi nukkua tietty määrä tunteja joka yö:

  • Vastasyntyneet vaativat vähintään neljätoista tai viisitoista tuntia unta joka päivä.
  • Taaperoiden iältään yhdestä kolmeen pitäisi nukkua kahdestatoista neljääntoista tuntiin.
  • Kouluikäisten lasten pitäisi nukkua kymmenestä yhteentoista tuntia.
  • Aikuiset tarvitsevat seitsemästä yhdeksään tuntiin unta joka päivä.
  • Vanhemmilla aikuisilla on ongelmia nukkua rauhallisesti ja he heräävät useita kertoja yössä, minkä vuoksi he tarvitsevat päiväunet tietyllä tavalla korvaamaan heidän menettämänsä yöunen.

Nukkumiseen tarkoitetut tunnit ovat pyhiä

Vaadittavan tuntimäärän nukkuminen joka päivä on välttämätöntä. Missään tapauksessa sinun ei pitäisi nukkua hyvin yhtenä yönä ja laiminlyödä untasi seuraavana.

Jos teemme näin, meidän päivittäiset aktiviteettime kärsivät, koska me emme ole levänneet tarpeeksi. Lisäksi on mahdollista, että tämä voi provosoida stressijaksoja, mikä voi vaikuttaa haitallisesti terveyteemme.

saatko tarpeeksi paljon unta

Levollisen unen tulisi olla jatkuvaa ja korkealaatuista. Ei ole sama asia nukkua suositeltua tuntimäärää pitkään ilman häiriöitä kuin herätä vähän väliä noiden kahdeksan tunnin aikana.

Kuten mainitsimme aikaisemmin, huono unen laatu voi aiheuttaa stressiä, pelkoa ja masennusta. Tärkein asia, jonka voimme tehdä, on tehdä oikea päätös saada laadukas uni, joka kestää täydet vaaditut tunnit, tavoitteena levätä välttämätön määrä ja saavuttaa korkeampi elämänlaatu.

Lisäksi meidän pitäisi ajatella vaikutuksia, joita tällä voi olla tulevaisuuteemme.

Terveydellesi on tärkeää, että saat tarpeeksi paljon unta

Sinun tulisi pitää mielessä, että jos et nuku tarpeeksi, sillä voi olla vaarallisia vaikutuksia terveyteesi. Ehkä et huomaa sitä heti yhden huonosti nukutun yön jälkeen, mutta päivä, jona sinulle tulee joitakin seuraamuksia johtuen oikeanlaisen unen puutteesta, on tulossa.

Jos työsi pitää sinut hereillä yöllä, tee parhaasi saadaksesi päiväunet kompensoidaksesi noita menetettyjä tunteja yöllä, jotka ovat niin tärkeitä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Unettomuus on häiriö, jota voi hoitaa suolalla ja sokerilla
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Unettomuus on häiriö, jota voi hoitaa suolalla ja sokerilla

Unettomuus on häiriötila, jossa hminen ei pysty nukkua kunnolla. Voi myös olla vaikeaa saada unen päästä kiinni tai heräät liian aikaisin aamulla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • F. Ferre Navarrete, Y. Vilches Aguirre. Diagnóstico y tratamiento del insomnio. Medicine (Spain). 2012
  • Fundación Iberomaericana de Seguridad y Salud Ocupacional. Dormir bien para un mejor rendimiento en el trabajo. Dormir bien para un mejor trabajo mejora el rendimiento. 2012.
  • E. País. Dormir bien para vivir más y mejor. León, Purificación El. 2015

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.