Näin vastasyntynyt kylvetetään oikein

Vauvan kylvettäminen on hyvin tärkeä asia hänen hyvinvointinsa kannalta. Siihen kuitenkin liittyy eräitä asioita, jotka tulee muistaa, etenkin jos kyseessä on vastasyntynyt, jolla on edelleen napatynkä. Nyt kerromme, kuinka vastasyntynyt tulisi kylvettää.
Näin vastasyntynyt kylvetetään oikein

Kirjoittanut Daniela Colmenares

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jos luet tätä, olet kenties miettinyt useampaan kertaan kuinka vastasyntynyt kylvetetään oikein. Me kaikki pidämme puhtaasta olosta, mutta on aivan eri asia huolehtia aikuisen peseytymisestä kuin muutaman päivän ikäisen vauvan puhtaudesta. Jos sinulla on epäilyksiä ja kysymyksiä liittyen tähän hyvin kauniiseen hetkeen lapsesi kanssa, me tarjoamme nyt perustiedot.

“Nyt olisi sinun vuorosi kylvettää vauva, kulta.”

“Ei, kun kylvetä sinä vaan…”

“Ei kun nyt on oikeasti sinun vuorosi!”

Todennäköisesti tämä tehtävä tulee kohdallesi joskus. Jos olet miettinyt kuinka se tapahtuu, jatka lukemista – seuraavassa annamme muutamia perusneuvoja, joita ei kannata unohtaa rythyessäsi tähän puuhaan.

Näin vastasyntynyt kylvetetään oikein

Vastasyntynyt kylvetetään oikein, kun seurataan tiettyjä ohjenuoria.

Ennen kuin sinusta tuli vanhempi, et varmaankaan miettinyt kauheasti sitä, kuinka vastasyntynyt tulee kylvettää ja mitä kaikkea siihen liittyy. Tuoreet vanhemmat usein uskovat, että vauva täytyy kylvettää joka päivä ammeessa ja että siinä tulisi käyttää erilaisia tuotteita.

Vauvan kylvettämisestä on monia virheellisiä käsityksiä, ja näillä tottumuksilla voi olla haittoja lapsellesi. Sopimattoman shampoon tai saippuan käyttö, kuten myös puhelimessa puhuminen lapsen kylvyn aikana, ovat esimerkkejä sellaisista asioista, joita kuka tahansa meistä voi vanhemmuuden alussa tehdä.

Seuraavaksi suosittelemme toimintaohjeita, kuinka vastasyntynyt kylvetetään, silloin kun hänellä on napatynkä, ja silloin kun napatynkä on jo irronnut.

Kylvetys silloin, kun vauvalla on vielä napatynkä

  • Pese vauva 2-3 kertaa viikossa sienellä, jota olet liottanut lämpimässä vedessä. Näin voit välttää palovammoja iholla. Vauvaa ei ole tarpeen kylvettää joka päivä, jos vaihdat vaipan usein ja raikastat häntä märillä pyyhkeillä.
  • Laita pyyhe vauvan alle, jotta voisit estää häntä liukumasta. Pidä aina kuivaa pyyhettä lähellä, jotta voisit pitää paikat helpommin siisteinä kylvetyksen jälkeen.
  • Käytä vauvashampoota ja -saippuaa, jotka eivät aiheuta ärtymistä. Jotta voisit estää näiden tuotteiden pääsyn vauvan silmiin, laita kätesi hänen otsalleen.
  • Muista, että vauvan kuivaamisessa tulee käytää pehmeää pyyhettä. Parasta olisi käyttää sellaista, jossa on huppu. Siten voit pitää pään lämpötilan kohdallaan. On hyvä pitää saatavilla ainakin kolmea pyyhettä vauvaa varten.
  • Voit kylvettää vauvasi normaalissa ammeessa tai sitten vauvoille tarkoitetussa muovisessa ammeessa. Muista pitää oma asentosi hyvänä, sillä muuten tuloksena voi olla selkäongelmia.
  • Jos napatynkä kastuu, siitä ei seuraa mitään vakavaa haittaa. Kuivaa se vain pehmeällä pyyhkeellä, ja jatka vauvan kylvettämistä. Napatynkä tulee putoamaan pois kolmen viikon kuluttua vauvan syntymästä.

Muista olla hellävarainen pikkuisesi kanssa. Peitä vauva pyyhkeellä, mutta jos kylpy ei ole hänelle rasittava kokemus, voit jättää pyyhkeen pois ja suoraan huuhdella hänet hellävaraisesti.

Kylvetys, kun napatynkää ei ole

Muista kuivata vastasyntyneen napatynkä kylvyn jälkeen.

Ota avuksi seuraavat neuvot, jotta saisit helposti kylvetettyä vauvasi silloin, kun hänellä ei enää ole napatynkää:

  • Laita lämmintä vettä ammeeseen. Veden tulee olla kädenlämpöistä, eli ei liian kuumaa eikä liian kylmää. Laita sellainen määrä vettä, että se ulottuu vauvan rintaan.
  • Aloita pesemään pienokaistasi, ja tee tämä päästä varpaisiin päin. Tässä järjestyksessä voit estää sitä, että lapsi joutuu kosketuksiin eritteiden tai bakteerien kanssa.
  • Käännä häntä hellävaraisesti selän ja takapuolen pesemiseksi. Muista, että tässä asennossa lapsesi tulisi olla tuettuna käsivarrellasi, jotta voit välttää onnettomuuksia kylvyn aikana.
  • Pidä hauskaa lapsesi kanssa samalla kun kylvetät häntä – voitte molemmat nauttia tästä hetkestä!

Muita vinkkejä vastasyntyneen vauvan kylvettämiseen

Kylpy on taianomainen hetki sinun ja vauvasi välillä. Varmasti jokin asia kuitenkin häiritsee juuri sillä hetkellä; saat puhelun tai sinua tarvitaan muissa asioissa. Jos näin käy, laita vauva pyyhkeeseen ja kanna häntä siinä, menit mihin tahansa. Vauvaa ei saa koskaan jättää yksin ammeeseen.

Me toivomme, että voit nauttia tästä ihanasta hetkestä vauvasi kanssa. Muista, että kun hän on vuoden vanha, pystyt kylvettämään hänet joka päivä – tulossa on siis monia kylpyjä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.