Logo image
Logo image

8 asiaa, joita ei koskaan tulisi tehdä vauvan kanssa

3 minuuttia
Äitinä oleminen on haastava tehtävä, mutta sinun on hyvä tietää mitä kaikkea vauvan kanssa ei koskaan tulisi tehdä. Rakkaudella ja kärsivällisyydellä selviät tästä elämänvaiheesta helposti.
8 asiaa, joita ei koskaan tulisi tehdä vauvan kanssa
Viimeisin päivitys: 12 huhtikuuta, 2019

Raskaana olevat naiset saavat paljon neuvoja muilta siihen, mitä vauvan kanssa ei koskaan tulisi tehdä, tai mikä on oikein ja mikä on väärin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että he kaikki olisivat oikeassa.

Vaikka äitinä oleminen onkin vaikeaa, erityisesti ensimmäisellä kerralla, se ei ole mahdoton tehtävä. Oikealla tiedolla, avulla ja harjoittelulla onnistut kasvattamaan lapsestasi terveen ja onnellisen. Jatka lukemista kerromme seuraavaksi asioita, joita vauvan kanssa ei koskaan tulisi tehdä.

Näitä asioita ei koskaan tulisi tehdä vauvan kanssa

1. Älä anna vauvan itkeä pitkään

Äitinä sinulla on varmasti hyvin kiireisiä hetkiä. Mutta muista, että vauvasi tarvitsee jatkuvaa huolenpitoa ja hän yrittää kommunikoida kanssasi sekä saada sinut kiinnittämään huomiota itseensä. Itkeminen on ainoa keino, jolla vauva kykenee ilmaisemaan tarpeitaan.

Se, että vauvan antaa itkeä pitkään, voi olla haitallista. Vauva tuntee itkiessään ahdinkoa, ja vauvan itkun huomiotta jättäminen voi saada hänen stressitasonsa nousemaan entisestään, aiheuttaen riippuvuutta, epävarmuutta ja mahdollisia vaurioita hänen psyykkisessä ja älyllisessä kehityksessään.

Some figure

Antamalla vauvalle aina huomiota ja kommunikoimalla hänen kanssaan vahvistat hänen luottamustaan sinuun. Tulevaisuudessa hänestä ei kasva itsetunto-ongelmaista lasta, vaan itsetunnoltaan terve yksilö.

2. Älä laita häntä nukkumaan vatsalleen

Ennen väitettiin, että vauvojen nukuttaminen mahallaan auttoi poistamaan ilmaa vauvan suolistosta ja ehkäisi tukehtumista oksentamisen seurauksena. Nykytiedon mukaan asia on päinvastoin: se lisää äkillistä tukehtumiskuoleman riskiä. Vauvan laittaminen selälleen nukkumaan on paras keino välttää turhat riskit.

3. Älä jätä vauvaa valvomatta

On suuri virhe uskoa, että vauvat ovat liian pieniä liikkuakseen mihinkään, jos ne jättää yksin. Mutta yksi tavallinen vauvan putoamisen syy on se, että vanhemmat jättävät vauvansa valvomatta esim. hoitopöydälle. Vauva kierii siitä helposti alas ja satuttaa itsensä.

Lue myös: Itsetunto on avain onnellisuuteen

4. Älä ravistele vauvaa

Vanhemmat usein ravistelevat vauvaa joko leikkisästi tai saadakseen itkun loppumaan, ja joskus se toimiikin. Se voi kuitenkin aiheuttaa peruuttamattomia vahinkoja.

Pienten lasten ravisteleminen voi aiheuttaa ravistellun vauvan oireyhtymän. Tätä oireyhtymää kuvaillaan ruumiinvammaksi, jossa aivot liikkuvat edestakaisin kallon sisällä. Se voi aiheuttaa:

  • Mustelmia ja verenvuotoja
  • Sokeutta
  • Kuulon heikkenemistä ja puhehäiriöitä
  • Kaulan vammoja
  • Pysyvän aivovaurion
  • Kuoleman

5. Älä rankaise fyysisesti

Jos vauva käyttäytyy mielestäsi huonosti, häntä ei tulisi läimäyttää takapuolelle tai käteen. Sen sijaan sinun tulisi katsoa vauvaa silmiin ja puhua hänelle tiukalla äänensävyllä. Fyysinen rankaiseminen voi tehdä lapsesta aggressiivisen ja hänen itsetuntonsa heikkenee.

Samoin hänen itseluottamuksensa laskee, sillä hänellä on epämukava olo vanhempiensa seurassa. Tämän mahdollisia seurauksia ovat heikko älyllinen kehitys ja alhainen motivaatio oppia uusia asioita.

6. Älä jätä vauvaa röyhtäyttämättä

Sinun on varmistettava, että vauva röyhtäilee syötyään, jotta ruokinnan aikana muodostunut ilma poistuisi elimistöstä. Röyhtäyttämättä jättäminen saattaa aiheuttaa vauvalle kipua, mikä saa hänet itkemään ja vaikeuttaa hänen nukkumistaan.

7. Älä syötä vauvalle erilaisia ruokia

Some figure

Yksi hyvin yleinen virhe on syöttää vauvalle jotain muuta kuin oman äidin rintamaitoa tai lääkärin suosittelemaa äidinmaidonkorviketta. Vauvan ruoansulatusjärjestelmä kehittyy vielä ensimmäisten elinkuukausien aikana, mistä syystä muunlaisten ruokien syöttäminen saattaa aiheuttaa ruoka-aineallergioita tai intoleransseja.

8. Älä pidä vauvaa likaisissa ympäristöissä

Sinun ei koskaan tulisi pidellä vauvaa sylissäsi tai koskettaa häntä likaisilla käsillä. Pese kätesi useamman kerran päivässä; näin vältät tehokkaasti bakteerien ja virusten aiheuttamien tautien leviämisen.

Yhtä tärkeää on pysyä loitolla ihmisistä, joilla on edes lieviä flunssan oireita, sillä vauvan tartunta voi johtaa komplikaatioihin kuten keuhkokuumeeseen, keuhkoputkentulehdukseen tai muihin vakaviin hengitystieongelmiin.

Sinua saattaa kiinnostaa: Lapsen ravitseminen rakkaudella kuihduttaa pelot

Suosituksia

Suosittelemme kysymään neuvoa suoraan asiantuntijalta aina kun sinulla on epäilyksiä sen suhteen, mitä sinun tulisi tehdä tai jättää tekemättä vauvan kanssa. Näin vältät epäselvyyden ja ristiriitaiset tiedot.

Jos sinulla on huolia vauvan hoitoon liittyen, älä epäröi pyytää apua joltakulta kokeneelta. Muista kuitenkin, että kaikkein tärkeintä on antaa vauvalle paljon rakkautta ja saada hänet tuntemaan, että olet aina hänelle läsnä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.