Logo image
Logo image

8 asiaa, joita sinun ei ikinä pitäisi tehdä sylivauvan kanssa

4 minuuttia
Kun tapaamme vauvamme, emme useinkaan tiedä mitä tehdä kaiken sen tiedon kanssa jonka olemme keränneet syli-ikäisen vauvan hoitoon liittyen. Lue tämänpäiväinen artikkelimme ja tule tietoiseksi asioista, joita sinun ei pitäisi tehdä.
8 asiaa, joita sinun ei ikinä pitäisi tehdä sylivauvan kanssa
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On joitakin asioita, joita sylivauvan kanssa ei tulisi koskaan tehdä. Jotkut niistä voivat tuntua joillekin päivänselviltä asioilta, toisille ne voivat tulla yllätyksenä. Katsotaanpa.

Sylivauvan käpertyminen äitinsä syliin on kaunis hetki. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö äiti pursuaisi helliä tunteita, mutta hän saattaa myös olla hieman hermostunut, varsinkin jos hänestä on tullut äiti ensimmäistä kertaa.

Huolimatta kaikista niistä neuvoista joita saamme äitiyden jo kokeneilta isoäideiltä, siskoilta, tädeiltä ja kavereilta sekä synnytystä edeltäviltä oppitunneilta ja sadoilta nettisivustoilta, uusi äiti ei välttämättä tiedä mitä tehdä kaiken tuon tiedon kanssa, kun hän pitelee vauvaansa ensimmäistä kertaa.

Aiomme nyt tehdä yhteenvedon kaikista perusasioista siitä hetkestä lähtien kun vauva tulee kotiin. Pääajatuksena aloittaa äitiys oikealla jalalla.

Alta voit lukea kahdeksasta tilanteesta, joita sylivauvan kanssa ei tulisi koskaan tehdä.

Mitä sinun ei ikinä pitäisi tehdä sylivauvan kanssa

1. Jättää häntä yksin

 pieni vauva nukkuu nalle kainalossaan

Ensinnäkään, älä jätä vauvaasi yksin sänkyyn, kehtoon, vaipanvaihtopöydälle tai toiseen huoneeseen. Sylivauvaa ei pitäisi milloinkaan jättää vahtimatta tai yksin.

Itku on kommunikaation muoto. Jos vauvasi itkee, se johtuu siitä että hän haluaa jotakin: ruokaa tai vaipanvaihdon, jokin saattaa satuttaa häntä tai vauvasi vain yksinkertaisesti haluaa olla äitinsä kanssa.

Jotkut ihmiset sanovat, että vauvan tarvitsee oppia kuinka olla yksin. He kuitenkin oppivat sen ihan varmasti myöhemmin elämässä.

Mitä tulee kaikkiin nisäkkäisiin, sylivauvakin on riippuvainen äidistä, jonka tulee olla lähellä ja tarkkaavainen. Oltuaan äidin kohdussa 9 kuukauden ajan, missä ei kuulunut juurikaan muuta kuin äidin ääni, vauvat itkevät kun he haluavat olla äitinsä kanssa.

Haluatko tietää tämänkin? Älä anna lapsellesi kaupan suklaapirtelöitä – 5 syytä

2. Älä aikatauluta rintaruokintaa

Vaikka rintaruokinta onkin haastavaa, ei ole mitään mikä vetäisi vertoja sille hetkelle kun vauvasi syö ja katsoo ylös sinuun. Onneksi olkoon!

Rintaruokinnan ei kuuluisi olla aikataulutettua, vaan sen pitäisi tapahtua vaadittaessa. Äidinmaidonkorviketta käytettäessä vauvat tarvitsevat ruokintaa normaalisti noin kolmen tunnin välein.

Sylivauva ei tarvitse äidin rintamaitoa vain nälän ja janon tunteeseen. Se on myös tapa yhdistyä, saada lohtua ja tuntea äidin rakkaus.

3. Älä anna sylivauvan itkeä yksin

Some figure

Sellaisia isoäitejä ja tätejä on aina, jotka käskevät sinun antaa vauvasi itkeä yksin kehdossa harjoituksen vuoksi. Kaikista kärkkäimmät saattavat jopa sanoa, että vauvasi itkee manipuloidakseen sinua.

Manipulointi on käsite, joka koskee aikuisia, ei sylivauvaa. Tärkein kysymys itsellesi on: aiotko antaa vauvasi itkeä yksin odotettuasi 9 kuukautta ollaksesi hänen kanssaan?

Itkevä vauva josta ei huolehdita lakkaa lopulta itkemästä koska hän ymmärtää jotakin: sinä et välitä siitä mitä hänelle tapahtuu. 

Itkeminen on vauvan ainoa ilmaisukeino; kun vauva itkee, hän yrittää kertoa sinulle jotakin.

4. Älä jätä sylivauva yksin nukkumaan

Sylivauva ei nuku niin kuin aikuinenSuurin osa vauvoista herää joka toinen tai kolmas tunti etsien äitiä jotta voisi nukahtaa uudestaan. Vauvaa ei voi opettaa nukkumaan vaan vauva tulee ennemminkin luonnollisesti nukkumaan itsekseen.

Itsekseen nukahtaminen on prosessi, joka tapahtuu ajan kuluessa vauvan kasvaessa. Jos olet epävarma vauvan kanssa samassa sängyssä nukkumisesta, pidä kehto lähelläsi, jotta voit olla hänen rinnallaan niin nopeasti kuin mahdollista. Siten minimoit kerrat, jolloin sinun täytyy nousta ylös öisin.

5. Älä ravista sylivauvaa aggressiivisesti

Some figure

Pakko todeta: rankan yön jälkeen, jolloin vauvasi vain jatkaa itkemistä eikä kukaan tiedä mitä tehdä tai mikä on vialla, olosi voi tuntua todella toivottomalta. Vanhemmat jotka sanovat etteivät he ole koskaan tunteneet houkutusta ravistaa vauvaansa lopettaakseen itkun, todennäköisesti valehtelevat.

Aggressiivinen ravistaminen ei auta rauhoittamaan vauvaasi. Se luultavasti vain säikäyttää hänet ja saa hänet itkemään vain enemmän.

Lisäksi sinä saatat vahingoittaa hänen herkkää pientä kehoaan. Rakastavat ja toistuvat halaukset antavat vauvalle hänen rauhoittumiseensa tarvitsemaansa rauhaa ja levollisuutta. 

6. Älä jätä häntä ilman halauksia

Äidin käsivarsien turvallisuus rentouttaa sylivauvan. Jos vauva ei rentoudu äidin sylissä säännöllisesti, on vauvan vaikea rauhoittua ja selvitä elämästä.

3 tunnin fyysisen äidistä erossa olemisen jälkeen vauvan kipuherkkyys aktivoituu. Se aiheuttaa stressiä ja pitkällä aikavälillä myös henkistä arpeutumista.

Sylivauvat eivät kykene huolehtimaan itsestään. Ne tarvitsevat niin paljon kontaktia äitinsä kanssa kuin vain mahdollista. Heistä täytyy pitää huolta, suojella ja antaa heille heidän tarvitsemiaan asioita. Kontaktin rajoittaminen vauvan kanssa alusta lähtien heikentää onnellisuuden hormonien reseptoreja (serotoniinia, sisäisiä opioideja ja oksitosiinia).

Tiesitkö? Äidit, antakaa vaistojenne johtaa teitä

7. Älä rankaise vauvaa

Some figure

“Selkäsauna” opettaa vauvaa olemaan luottamatta hänestä huolehtivaan henkilöön. Lisäksi vauva oppii pidättelemään tarpeitaan, menettämään motivaationsa häntä ympäröivän maailman takia, menettämään itseluottamuksensa koska hän aliarvostaa mielijohteitaan ja lopuksi, hyväksymään kivun ja stressin normaalina.

Kasvattaaksesi onnellisen vauvan, joka tietää että hänen tarpeensa täytetään, sinun täytyy olla kärsivällinen. On varmastikin helppoa tuntea olonsa toisinaan toivottomaksi. Sylivauvasta huolehtiminen on sotkuista puuhaa! Mutta vauvat tarvitsevat huolenpitoa, joka kumpuaa aikuisen kärsivällisyydestä.

Muista: kun kaikista rakastavimmat ihmiset pystyvät hallitsemaan heidän negatiivisia tunteitaan, heistä tulee takuuvarmasti empaattisempia ja yhteistyökykyisempiä aikuisia tulevaisuudessa.

8. Älä ole uskomatta omiin vaistoihisi

Mielipiteitä on monia ja ne vaihtelevat asiantuntijoiden sanoista muiden äitien kertomuksiin. Vaikka muiden naisten ja äitien yhteisö saattaa olla suureksi avuksi alussa, tulee sinun luottaa sydämeesi silloin kun se käskee sinun tehdä toisin.

Äitiys yhdistää naisen hänen luonteeseensa ja hänen puhtaimpaan vaistoonsa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.