Älä anna lapsellesi kaupan suklaapirtelöitä – 5 syytä

15 maaliskuun, 2019
Kaupan valmiit suklaapirtelöt voivat olla todellinen uhka lapsesi terveydelle. Jotta voisit välttää näiden juomien mahdollisesti sisältämät vahingolliset aineet, on parasta olla ostamatta niitä ja valmistaa sen sijaan omat pirtelöt kotona jogurtista ja luonnollisista aineksista.

Saatat olla jo väsynyt uutisiin, joissa varoitellaan tiettyjen ruokien haitoista – tällaisia juttuja näkyy mediassa jatkuvasti. Mutta kun kysymyksessä on oman lapsesi terveys, niistä tulee hiukan merkittävämpiä.

Tällä kertaa haluammekin ottaa esille yhden suositun tuotteen mahdolliset haitat, nimittäin suklaapirtelön. Nämä ovat juomia, joita jokainen lapsi rakastaa, ja ne ovatkin usein lempivälipala tai -jälkiruoka, kun tullaan koulusta kotiin.

Vanhempana olet varmasti jo lukenut kaikista aineksista joita näissä pulloissa tai tölkeissä on, ja saatat antaa lapsesi juoda tällaisia suklaapirtelöitä tai kaakaota jopa joka ikinen päivä.

Kaikki saattaa tuntua olevan kunnossa valitsemassasi pirtelössä, mutta näissä tuotteissa on kuitenkin mukana juoman ulkonäköä ja koostumusta ylläpitäviä lisäaineita. Oletko miettinyt, onko näiden aineiden lisäksi vielä jotain sellaista, josta et tiedä ja joka saattaisi olla haitaksi lapsellesi?

Jatka lukemista, sillä tällä kertaa kerromme miksi suklaapirtelöitä ei tulisi antaa lapsille!

1. Karrageeni – aine, jota lasten ei tulisi saada ruoastaan

Jos et koskaan ole kuullut tästä aineesta, voimme kertoa, että kyseessä on luonnollinen tuote, joka on valmistettu eri tyyppisistä levistä. Levää maitotuotteissa – kuulostaako kummalliselta? Tämä on kuitenkin täyttä totta. Siitä huolimatta, että kyseessä on luonnollinen tuote, kannattaa ottaa huomioon, että Maailman terveysjärjestö suosittelee, että sitä ei annettaisi lapsille.

Sen vaikutuksia lapsen elimistössä ovat seuraavat:

 • muutokset suoliston kasvustossa
 • huono ruoansulatus
 • ilmavaivat
 • ripuli

Lue myös seuraavasta aiheesta: Opeta lapsesi unelmoimaan, ei pelkäämään

Saatat nyt miettiä, mikä on kyseisen aineen suositus päivittäin lapsia koskien, jotta nämä huonot vaikutukset voitaisiin välttää. Tällä hetkellä terveydenhoidon viranomaiset eivät kuitenkaan ole asiasta yhtä mieltä, joten yhtä, selkeää vastausta ei ole annettavissa.

2. Suklaapirtelöissä on kaseiinia

 

lapset juovat suklaapirtelöitä

Olet epäilemättä jo kuullutkin tästä. Suklaapirtelöt ja valmiskaakaot ovat kaikesta huolimatta maitotuotteita, joten niissä on runsaasti kaseiinia, joka on maitoproteiini.

Tämän proteiinin vaikutukset kehossa vaihtelevat suuresti ihmisestä toiseen, mutta lapsilla voidaan usein havaita seuraavat oireet:

 • suoliston ärtyminen
 • vastustuskyvyn heikentyminen
 • allergioiden kehittyminen
 • ekseema tai keuhkoputkentulehdus, joiden kehittymiseen vaikuttaa allergia tälle maitotuotteelle

Kaikilla lapsilla ei ole tämän tyypin allergiaa tai reaktiota, mutta on kuitenkin tosiasia, että olisi hyväksi vähintäänkin rajoittaa näiden juomien nauttimista.

3. Suklaapirtelöissä on liikaa sokeria

Tämä ei tietenkään tule yllätyksenä: suklaapirtelöissä ja valmiskaakaoissa on sokeria. Tiesitkö kuitenkaan, että 200 ml:n annos sisältää lähes 30 grammaa sokeria?

Tämä määrä on aivan liian suuri, ja tilanne pahenee, jos lapsesi juo suklaapirtelöitä jatkuvasti.

 • Sokeri aiheuttaa vastustuskykyä insuliinille, joten riskinä on se, että lapsesi kärsii aineenvaihdunnan häiriöistä tai sairastuu jopa diabetekseen.
 • Sokeri lisää sapen määrää ulosteessa, ja se lisää myös bakteerientsyymien esiintymistä paksusuolessa.
 • Suklaapirtelöissä on maissisiirappia, joka on halpa makeuttaja. Tämä yhdiste saattaa aiheuttaa vahinkoa maksalle pidemmän ajan kuluessa.
 • Lapsen liikalihavuuden riski kasvaa.

Lue myös tästä aiheesta: Reseptit: 5 ideaa smoothien valmistukseen kiivistä

4. Suklaapirtelöt eivät edistä vahvaa luustoa

 

kaakaot

On tavallista, että maitotuotteita valmistavat yritykset markkinoivat suklaapirtelöitä sellaisilla hyötyjä mainostavilla lauseilla kuten ”edistää lasten luiden kasvua” ja ”lapsesi luut vahvistuvat”.

 • Tällainen tieto tulisi kuitenkin vastaanottaa varauksella ja sopivalla annoksella skeptisyyttä. Näiden juomien sisältämä kalsium ei nimittäin imeydy helposti, ja itse asiassa se menetetäänkin useimmin.
 • Amy Lanou, joka on yhdysvaltalaisen Nutrition Center for the Committee of Physicians for Responsible Medicine -järjestön johtaja, huomauttaa, että ne maat joissa esiintyy eniten osteoporoosia, ovat niitä joissa ihmiset juovat eniten pakattua maitoa, eli juuri tämän tyypin tuotteita.
 • Suklaapirtelöt ja valmiskaakaot eivät ole hyvä kalsiumin lähde. Tavallinen jogurtti tai jopa kasviksista saatava kalsium olisi parempi vaihtoehto.

5. Suklaapirtelöt eivät välttämättä edes maistu suklaalle

Niiden maku on täysin keinotekoinen. Itse asiassa valmistajat käyttävät kemikaaleja ja muita aromaattisia tekijöitä, jotka muistuttavat suklaata, mutta jotka eivät ole sitä aitoa itseään. Samoin on muidenkin makujen kohdalla, joita ovat esimerkiksi mansikka ja vanilja.

On tavallista, että näissä juomissa on sellaisia aineita kuten hydrogenoitu kasvisproteiini tai natriumglutamaatti. Lisäksi tulee huomata eräs hyvin huolestuttava fakta: ruoan valmistajilla eri ole velvollisuutta paljastaa niitä aineksia, joita he käyttävät luodakseen nämä keinotekoiset maut.

Reseptit ovat suojattuja, jotta valmistajat voivat kilpailla muiden valmistajien kanssa. Näin on esimerkiksi Coca-Colan kohdalla.

On olemassa terveellisempiäkin vaihtoehtoja kuin kaupan suklaapirtelöt

marjasmoothiet

 

 • Ei ole tarpeen luopua maitotuotteista, mutta kannattaa kuitenkin valita kaikkein terveellisimmät vaihtoehdot, joissa tiedät olevan enemmän kalsiumia ja jotka ovat hyväksi lapsesi suoliston kasvustolle. Voit valmistaa tällaisen terveellisen pirtelön tai smoothien luonnonjogurtista, johon lisäät hiukan aitoa kaakaojauhetta ja kauraleseitä. Lapsesi tulee takuulla rakastamaan tätä herkkujuomaa!
 • Vegaaniset kasvimaidot ovat myös suositeltu ratkaisu.
 • Yksi vaihtoehto on valmistaa luonnollisia mehuja kotona.

Lue myös tästä aiheesta: Opeta lapsillesi nämä tärkeät sanat

Lopuksi voidaan sanoa, että suklaapirtelöiden nauttiminen aina silloin tällöin ei ole mikään terveysriski lapsellesi. Vaara ilmaantuu silloin, kun näitä juomia nautitaan päivittäin tai kun ne ovat säännöllinen osa lapsen ruokavaliota.

 • Houben, K., & Jansen, A. (2015). Chocolate equals stop: Chocolate-specific inhibition training reduces chocolate intake and go associations with chocolate. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.01.005

 • Hanks, A. S., Just, D. R., & Wansink, B. (2014). Chocolate milk consequences: A pilot study evaluating the consequences of banning chocolate milk in school cafeterias. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0091022