Logo image
Logo image

Aikuisen naisen ihmeellinen mieli

4 minuuttia
Jokaisen naisen elämässä tulee aika, kun biologinen kello vaatii sinua pitämään parempaa huolta itsestäsi, tekemään itsesi onnelliseksi ja ottamaan vastaan henkilökohtaisen kasvun haasteet.
Aikuisen naisen ihmeellinen mieli
Viimeisin päivitys: 20 maaliskuuta, 2019

Sylvia on 48-vuotias nainen, joka heräsi eräänä aamuna hyvin määrätietoisena. Hän totesi itselleen: “Nyt se on ohi, haluan avioeron.” Sylvia oli varma siitä, että hänen aviomiehensä oli muuttunut itsekkääksi ja että heidän parisuhteensa oli kuivunut kokoon vuosien varrella.

Sylvia tajusi, että oli viettänyt suurimman osan elämästään pitäen huolta muista. Hän ympäröi itsensä tahtomattaan ihmisillä, jotka välittivät vain omasta edustaan. Sumu, joka esti Sylviaa aikaisemmin näkemästä koko totuutta ja sitä, mitä muuta maailmalla olisi tarjottavanaan, katosi yhtäkkiä.

Jostain syystä jotain oli muuttunut, sydän keveni ja Sylvia ymmärsi kirkkaasti, että hänen tulisi nyt viimeinkin pitää huolta itsestään. Hän halusi nauttia elämästään, päästää irti niistä asioista, jotka eivät enää toimineet ja pyrkiä aktiivisesti parantamaan elämäänsä joka päivä.

Some figure

Yli nelikymppisen naisen mieli

Nelikymppisen naisen mieli voi kokea monia muutoksia. Osa muutoksista johtuu hormonaalisista syistä: naissukupuolihormonien tuotanto vähenee hiljalleen ja vaihdevuodet lähestyvät.

Nuoruusvuosien epävarmuus häviää ja lasten vauvavuodet ovat ohi; aikaa itselleen on enemmän, mutta samalla ymmärtää, että elämä on lyhyt ja rajallinen. Mielessä jylläävät uudet tuulet: kiinnostuksen kohteet voivat muuttua, samaten tunteet ja ajatukset.

Ihmisen aivot ovat jatkuvassa muutoksessa. Mitä enemmän näkee, kokee ja oppii, sitä enemmän aivot muokkautuvat. Jokin asia, josta olit täysin varma muutama vuosi sitten, ei ehkä enää olekaan sinun juttusi. Saatat muuttaa mieltäsi työpaikasta, urasta, parisuhteesta. Saatat kiinnostua sellaisista asioista, joita kohtaan aikaisemmin suhtauduit välinpitämättömästi.

Mieli voi toimia yhtä ennustamattomasti kuin sää. Se voi muuttua viikossa, joskus jopa päivässä. Kun tähän lisätään hormonaaliset muutokset, voi mielen toiminta tuntua joskus häkellyttävältä.

Some figure

Nelikymppisen naisen mieli on ihmeellinen lahja

Tuhannet naiset läpikäyvät saman vaiheen kuin alussa mainittu Sylvia. Monet kyseenalaistavat sen, mihin ovat aikaisemmin luottaneet ja mitä ovat arvostaneet. He tutkivat omaa elämäänsä tarkemmin ja miettivät, mitkä tiet ovat johtaneet tähän elämänvaiheeseen. He miettivät, mitä he todella haluavat ja mitä voisi muuttaa.

Kypsä nainen uskaltaa ottaa vastuuta uhraamatta itseään, halujaan ja huolenaiheitaan. Hän ottaa herkemmin riskejä, jotka voivat palauttaa uudestaan löytämisen ja kasvun polulle. On yleistä, että päälle nelikymppinen ihminen alkaa selkiyttämään itselleen ja muille sitä, mikä hänelle on tärkeää.

Hän muokkaa näkökulmiaan ja ajatuksiaan. Hän tuntee olonsa aktiiviseksi ja virkeäksi, ja päättää usein ratkaista elämänsä ongelmakohdat.

Tiettyyn ikään päästessäsi, alkaa todellisuus muuttua ja sumuverho poistuu. Kaikki näyttää kirkkaammalta ja selkeämmältä. Nainen voi suoda itselleen valtaa ja vastuuta; tätä kuvaili hienosti amerikkalainen talk show-emäntä Oprah Winfrey seuraavin sanoin:

Olen yllättynyt siitä, että vielä tässäkin iässä kehitän itseäni, etsin vastauksia sisältäni ja henkilökohtaisten rajojeni ulkopuolelta. Kun olin 20-vuotias, luulin, että tulee jokin maaginen ikä, jolloin saavutan aikuisuuden  – ehkä 35 – ja että ‘aikuinen elämäni’ olisi täyttä ja valmista.

On hauska huomata, miten tuo maaginen aikuisuuden ikä on muuttunut vuosien varrella ja miten, jopa nelikymppisenä, jota yhteiskunta nimittää keski-iäksi, minusta tuntuu yhä siltä, etten ole se aikuinen ihminen, joka kuvittelin nuoruudessani olevani tähän ikään mennessä.

Kaikki ne odotukset, joita minulla oli elämääni varten ovat ylittyneet moninkertaisesti, ja olen varma, että jatkan muuttumista tullakseni siksi ihmiseksi, joka minun kuuluu olla.”

Some figure

Mitä naisen aivoissa tapahtuu?

Hormoneilla on suuri rooli todellisuuden luomisessa ja kokemisessa, sillä ne vaikuttavat siihen, miten näet kokemuksesi, arvosi ja halusi.

Tietyn iän saavutettuasi aivojen hormonitasapaino muuttuu, eikä se järky yhtä helposti kuin aikaisemmin. Tämä auttaa sinua ajattelemaan selkämmin, ilman hormonien mieliaalaan vaikuttavia tekijöitä.

Läpi elämän naisen aivoissa vaikuttava estrogeeni voi muuttaa sitä, mihin keskityt, miten kommunikoit ja miten koet empatiaa. Puskemme usein itseämme sellaisia päätöksiä kohti, jotka auttavat meitä ymmärtämään asioita paremmin ja tuntemaan väkevästi.

Estrogeeni stimuloi niin ajatuksia kuin tunteita, seksuaalisuutta, käyttäytymistä ja hyvinvointia. Se vaikuttaa siis kaikkeen, mitä teet.

Neuropsykiatri Louann Brizendinen mukaan muodostamme: “monia ainutlaatuisia kykyjä: uskomattoman ketterät ja toimivat psyykkiset kyvyt, kyvyn muodostaa syviä ystävyyssuhteita, lähes maagisen kyvyn lukea toisten kasvoja ja äänenpainoa tunteiden ja mielialojen määrittämisessä, ja suuren kyvyn lievittää konflikteja.”

Some figure

Naishormonit

Neljänkyypin puolivälissä aloitat viimeisen matkasi psyykkisellä vuoristoradalla. Muutokset aivoissa johtavat siihen, että haluat olla reilumpi itsellesi, aidompi ja rehellisempi.

Biologinen kello laukaisee aivoissa tarpeellisen hälytyksen, joka herättää sinut etsimään omaa mielihyvääsi ja etuasi. Se pakottaa sinut tutustumaan kunnolla itseesi ja kasvamaan sosiaalisten ja biologisten ongelmien läpi, joita olet aikaisemmin vältellyt.

Aivoissa estrogeenin ja keltarauhashormonien välittämät impulssit heikkenevät. Tästä syystä kuukautiskierto alkaa hidastua ja lopulta loppuu kokonaan.

Näillä tavoin mielen mekaniikka muuttuu tarkemmaksi ja tasaisemmaksi. Mantelitumake, joka on vastuussa tunnekokemusten muodostamisesta, lakkaa kehittämästä tunteiden värittämää sumua, joka estää sinua näkemästä tilanteita objektiivisesti.

Kuinka naisen mieli muuttuu hormonien mukana

Some figure

Lisäksi ne polut, jotka yhdistävät tunteiden prosessoinnista vastuussa olevat alueet (mantelitumake ja limbinen järjestelmä) niihin alueisiin, joiden tehtävänä on analysoida ja arvioida päätöksenteossa (etummaiset aivolohkot) muuttuvat järjestelmällisemmiksi.

Huomaat pian toimivasi säännönmukaisemmin ja että tunteesi ovat ennustettavissa. Kun näihin aivoalueisiin ei enää suuntaudu liiallista ärsykemäärää, muuttuu ajattelu tasaisemmaksi ja kirkkaammaksi.

Lisäksi dopamiinin ja oksytosiinin erittyminen säännöllistyy, ja antaa sinulle vapauden asettaa itsesi etusijalle.

Toisin sanoen, yli nelikymppinen nainen alkaa tajuta oman potentiaalinsa ja pystyy ottamaan kosketusta todellisuuteen entistä vahvemmin ja varmemmin. Nainen tuntee olonsa vapautuneeksi, itsevarmaksi ja rohkeaksi. Hän löytää uuden tasapainon elämäänsä ja toteuttaa niitä asioita, jotka tekevät elämästä täydempää.

Lähteet: The Female Brain (“Naisen aivot”), Louann Brizendinne ja Physiology of behavior (“Käyttäytymisen fysiologia”), Neil Carlson.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Catenaccio, E., Mu, W., & Lipton, M. L. (2016). Estrogen- and progesterone-mediated structural neuroplasticity in women: evidence from neuroimaging. Brain Structure and Function, 221(8), 3845–3867. https://doi.org/10.1007/s00429-016-1197-x
  • Choleris, E., Galea, L. A. M., Sohrabji, F., & Frick, K. M. (2018). Sex differences in the brain: Implications for behavioral and biomedical research. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 85, 126–145. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2017.07.005
  • Marrocco, J., & McEwen, B. S. (2016). Sex in the brain: hormones and sex differences. Dialogues in Clinical Neuroscience18(4), 373–383. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5286723/
  • Rubin, L. H., Yao, L., Keedy, S. K., Reilly, J. L., Bishop, J. R., Carter, C. S. et al. (2016). Sex differences in associations of arginine vasopressin and oxytocin with resting-state functional brain connectivity. Journal of Neuroscience Research, 95(1–2), 576–586. https://doi.org/10.1002/jnr.23820
  • Santoro, N., Crawford, S. L., El Khoudary, S. R., Allshouse, A. A., Burnett-Bowie, S.-A., Finkelstein, J. et al. (2017). Menstrual Cycle Hormone Changes in Women Traversing Menopause: Study of Women’s Health Across the Nation. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 102(7), 2218–2229. https://doi.org/10.1210/jc.2016-4017

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.